De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

Alternatief windenergiesysteem

Een alternatief voor hoge windmolens?

De afgelopen jaren heeft Jack Hage uit Putten (Gld.) niet stil gezeten.
Zolang het maar duurzaam is en een groene kleur heeft vindt hij het uit.

Zijn nieuwste uitvinding?
Een ondergrondse windmolen.

De pers heeft er in het afgelopen jaar verschillende keren aandacht aan besteed. Op 7 maart 2011 werd de redactie van Fibronot.nl door een lezer geïnformeerd over een project dat de bouw van ondergrondse windmolens betreft.
Een rijtje turboventilatoren achter elkaar die bij enige windkracht de lucht uit een ondergrondse ruimte afzuigen. Aan het begin van de ondergrondse ruimte bevindt zich een luchtinvoer die verse lucht aanvoert die over de schoepen van een rotor wordt geleid. Op zijn beurt drijft de rotor een generator aan die stroom opwekt.

Het klinkt te mooi om waar te zijn en je vraagt je af waarom er nog geen systeem in Nederland draait. Dat heeft alles te maken met geld, vergunningen en een uitgebreid haalbaarheids onderzoek door een ingenieursbureau.
Voor het bouwen van een prototype is toch al snel anderhalve ton aan Euro’s nodig. Als particulier raak je dan de weg in subsidieland al snel kwijt met als gevolg dat de subsidieverstrekkers het niet zien zitten.

Voor een windpark op de Noordzee wordt niet op € 1 miljard subsidie meer of minder gekeken, maar voor een particulier blijven de geldkranen dicht en dat is in dit geval jammer, want het is een veelbelovend initiatief.

ondergrondse windmolen
Een schematische voorstelling van de ondergrondse windmolen.
(Bron tekening: Jack Hage)
Klik op figuur om te vergroten

Een mooie simulatie van het ontwerp is op Youtube te zien. Zie hier

Voor meer informatie zie hier