De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

Kort nieuws 2010

Kort nieuws uit 2009 en 2010:

Ook Belgische studie kritisch over biobrandstoffen

Donderdag 30 december 2010

Ook een Belgische studie wijst op ernstige negatieve gevolgen van biobrandstoffenteelt: ontbossing, verdringing van voedingsgewassen en zelfs een aanzienlijke verhoging van de CO2-uitstoot.
Aldus meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT).
Lees hier verder


Met windmolens meer CO2-uitstoot dan zonder

Maandag 20 december 2010

In de uitzending van gisteravond concludeert de actualiteitenrubriek Brandpunt dat een energievoorziening met windmolens altijd een grotere CO2-uitstoot heeft dan een zónder windmolens.
Lees hier verderNuon breekt 13 jaar oud windpark af

Woensdag 15 december 2010

Nuon heeft besloten om een windpark af te breken. Het park staat sinds mei 2009 stil. Het windpark op de dijk langs de A6 in Flevoland was sinds 1997 in gebruik.
Lees hier verder


Rechter verklaart Biovalue failliet

Woensdag 15 december 2010

Biovalue, de biodieseldochter van nutsbedrijf Delta, is gisteren door de rechter in Middelburg failliet verklaard. Harm Jan Meijer uit Groningen, van De Haan Advocaten & Notarissen uit Groningen, is tot curator benoemd.
Lees hier verder


Persbericht

Plan voor doorstart Bio Value in Eemshaven door Waste 4 Energy gehandhaafd

Dinsdag 14 december 2010

Ook bij Waste4Energy sloeg het bericht dat DELTA N.V. het faillissement van Delta Biovalue B.V. al zou hebben aangevraagd als een bom in.
Waste4Energy is verbijsterd maar ook zeer verbolgen over deze onnodige actie van deze ‘moedermaatschappij’.
Lees hier verder


Faillissement Biovalue aangevraagd

Maandag 13 december 2010

EEMSHAVEN – Energiebedrijf Delta heeft het faillissement aangevraagd van dochterbedrijf Biovalue, de biodieselfabriek in de Eemshaven.
Lees hier verder


Persbericht

Plan voor doorstart Biovalue in Eemshaven al maanden gereed

Woensdag 8 december 2010

Van de directie van Waste4Energy ontving de redactie van Fibronot.nl een persbericht over de doorstart van BioValue in de Eemshaven.

Het bedrijf Waste4Energy vof uit Amsterdam, heeft samen met leveranciers en afnemers een compleet doorstartplan opgesteld voor de doorstart van de Biodieselfabriek Delta Biovalue in de Eemshaven.
Lees hier verder


Biomassa wordt te duur voor stroomopwekking

Zondag 5 december 2010

Wanneer de subsidie op biomassa als bijstookbrandstof in de komende jaren wegvalt, wordt het te duur voor de opwekking van groene stroom. Dat zeggen stroomproducenten in de Volkskrant.
Lees hier verder


CDA wil hoorzitting duurzame energie

Zondag 5 december 2010

DEN HAAG – Het CDA wil dat er een hoorzitting komt over de zogenoemde Green Deal, ofwel het duurzame energiebeleid van dit kabinet. Daarin zouden burgers, bedrijven en overheidsinstanties ideeën kunnen aandragen voor mogelijkheden rond groene stroom.
Lees hier verder


Pure mest als bron voor biobrandstof

Zaterdag 4 december 2010

Biogas staat bekend als duurzame brandstof. Het wordt gemaakt uit koeienmest. Daar moet echter nog wel wat bij, voor een goede opbrengst. Naast reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie zijn dat soms ook energiegewassen. Dat is minder duurzaam volgens sommigen. Een pure mestvergister biedt uitkomst.
Lees hier verder
en hier het artikel met foto


Kritiek VVD op energieplannen Verhagen

Zaterdag 4 december 2010

De VVD zet vraagtekens bij het deze week gepresenteerde plan van minister Verhagen voor duurzame energie. Dat meldt NRC Handelsblad.
Lees hier verder


Geen windmolens voor kust Tweede Maasvlakte

Vrijdag 3 december 2010

Rotterdam gaat niet verder met de ontwikkelingen van een windmolenpark voor de kust van de Tweede Maasvlakte. Er is weinig draagvlak bij het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en bij natuurorganisaties, recreatie en visserij om hier windmolens te plaatsen.
Lees hier verder


Verhagen gooit kleine zonnepanelen en offshore windparken uit de SDE-regeling

Woensdag 1 december 2010

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA) wil iedere euro die hij uitgeeft voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) efficiënt besteden. De subsidieregeling wordt daarom omgevormd om op korte termijn zoveel mogelijk “meters te maken”, zoals dat heet.
Lees hier verder


CO2-opslag kan grondwater aantasten

Woensdag 24 november 2010

De opvang en opslag van CO2, een mogelijke oplossing voor het klimaatprobleem, is niet alleen duur en onzeker. Volgens een nieuw onderzoek kan de opslag van CO2 in grondlagen ook de grondwaterkwaliteit aantasten.
Lees hier verder


Koreanen actief in wind op Noordzee

Dinsdag 23 november 2010

Koreaanse bedrijven gaan een belangrijke rol spelen bij de aanleg van hoogspanningsnetten die windmolenparken op de Noordzee moeten verbinden met elkaar en met het vasteland. Een overeenkomst daartoe werd vandaag gesloten in Den Haag.
Lees hier verder


Oud-bestuurders Econcern worden mede-eigenaar van windparken Bard

Dinsdag 23 november 2010

De Duitse windparkbouwer Bard, die met een miljardensubsidie van de Nederlandse overheid twee offshore windparken boven Schiermonnikoog gaat bouwen, heeft in het Nederlandse bedrijf Typhoon Capital een partner gevonden. Typhoon is het jonge Amsterdamse bedrijf van Dirk Berkhout en Dennis Lange, twee voormalige bestuurders van het ten onder gegane duurzame energiebedrijf Econcern. Het tweetal heeft, terecht of onterecht, een omstreden reputatie.
Lees hier verder


Subsidie offshore windpark terecht naar Duits bedrijf

Dinsdag 23 november 2010

Het bezwaar van Nuon en Eneco tegen de toekenning van 3,5 mrd euro subsidie aan het Duitse bedrijf Bard voor de bouw van twee windmolenparken op de Noordzee, is niet terecht.
Lees hier verder


Wijkraad Zuid-Oost zit in de maag met windmolens op de Ecofactorij

Vrijdag 19 november 2010

APELDOORN – Wijkraad Zuid-Oost zit in de maag met de komst van vijf windmolens op de Ecofactorij. Eerst had de wijkraad – toen nog De Maten – geen bezwaar tegen de komst van het windpark.
Lees hier verder


TU Delft legt mest en stro onder de loep

Donderdag 18 november 2010

Wetenschappelijk is nu aangetoond dat kippenmest geen goede mest is om te verbranden.

Wetenschappelijk onderzoek bom onder Fibroned?

Op 17 november 2010 promoveerde Jacopo Giuntoli aan de TU Delft. Giuntoli onderzocht de potentie van verschillende soorten biomassa-afval als alternatieve brandstof.
In de as van dierlijke mest zitten grote hoeveelheden kalium, chloor en fosfor. Je kunt de dierlijke mest voor de verbranding voorbehandelen door het uit te logen met water.
Zijn opvallende conclusie is dat deze voorbehandeling niet werkt bij kippenmest omdat dit een zeer complexe brandstof is om te verbranden.
Lees hier verder


Verhagen kent eenmalige subsidie windmolenpark Noordoostpolder toe

Woensdag 17 november 2010

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft aan initiatiefnemers van het windmolenpark Noordoostpolder een subsidie van maximaal € 116 miljoen toegekend.
Lees hier verder


Geen nieuwe windturbines in het Groene Hart of Hoeksche Waard

Dinsdag 16 november 2010

Provincie scherpt nota windenergie aan en komt met vrijwaringgebieden in Zuid-Holland. In het Groene Hart en de Hoeksche Waard komen geen nieuwe windturbines te staan.
Lees hier verder


SDE nieuwe stijl laat tot half 2011 op zich wachten

Dinsdag 16 november 2010

De opvolger van de huidige SDE-regeling voor duurzame energie-subsidiëring, de zogenaamde SDE+-regeling van het kabinet Rutte, zal halverwege volgend jaar pas worden opengesteld.
Lees hier verder


Een klimaat van gedram en bedrog

Maandag 15 november 2010

DEN HAAG, maandag 15 november 2010 – Het is allemaal nog veel erger dan we dachten. In een vandaag te verschijnen boek schetst wetenschapsjournalist Marcel Crok hoe vriendjespolitiek, drammerij en misleiding het internationale klimaatonderzoek verzieken.
Lees hier verder


Betrokkenheid Eneco bij Bioshape-project

Zondag 14 november 2010

Rotterdam, 9 november 2010 – Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden A. Bonte (GroenLinks) en H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over de betrokkenheid van Eneco bij Bioshape-project.
Lees hier verder


Biocentrale krijgt steun ministerie

Zaterdag 13 november 2010

APELDOORN/HOENDERLOO – Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft 44.000 euro beschikbaar gesteld als bijdrage aan de kosten van een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een biomassacentrale op landgoed Deelerwoud in Hoenderloo.
Lees hier verder


Gelderland gaat doelstellingen windenergie in 2010 niet halen

Vrijdag 12 november 2010

De provincie Gelderland was een jaar geleden nog zeer optimistisch over de haalbaarheid van de doelstellingen op het gebied van windenergie, maar inmiddels is de wind gedraaid. De doelstelling voor dit jaar wordt in ieder geval niet gehaald.
Lees hier verder


Woningen belangrijk bij halen van milieudoel

Donderdag 11 november 2010

Milieuwinst moet de komende tien jaar in Apeldoorn onder meer bij woningen worden geboekt. Om die manier hoopt de gemeente het doel te verwezenlijken dat in 2020 alle in Apeldoorn verbruikte energie, duurzaam is opgewekt binnen de eigen gemeentegrenzen.
Lees hier verder


Het blijft bij vijf windmolens op de Ecofactorij

Donderdag 11 november 2010

Voor de bouw van vijf windmolens ten oosten van Apeldoorn is een nieuwe milieuvergunning voor inspraak vrijgegeven.
Lees hier verder


CIG Biodiesel failliet verklaard

Woensdag 10 november 2010

Het bedrijf GIG Biodiesel is door de Rechtbank in Alkmaar op 9 november 2010 failliet verklaard.
Lees hier verder


Meer uitstoot broeikasgas door biobrandstoffen

Maandag 8 november 2010

BRUSSEL – Een Europese richtlijn om gebruik van biobrandstoffen te stimuleren dreigt te leiden tot vernietiging van regenwoud en daardoor tot de extra uitstoot van het broeikasgas CO2.
Lees hier verder


Waste 4 Energy wil Delta’s Biovalue nog dit jaar in handen krijgen

Zaterdag 6 november 2010

Delta ontvangt van de advocaat van Waste 4 Energy binnenkort een conceptdagvaarding waarin het Zeeuwse energiebedrijf officieel gemaand wordt om in gesprek te gaan met het woodpelletbedrijf over de overname van biodieselfabriek Biovalue in Eemshaven.
Lees hier verder


Geen opslag CO2 onder Barendrecht

Donderdag 4 november 2010

Het kabinet ziet af van de omstreden plannen om onder de Zuid-Hollandse plaats Barendrecht een opslagplaats aan te leggen voor het broeikasgas CO2.
Lees hier verder


Karavaan elektrische auto’s doet Apeldoorn aan

Donderdag 4 november 2010

Op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, wordt een Elektrische Elfstedentocht georganiseerd.

Dan rijden vanuit zeven plaatsen in Nederland auto’s in ‘karavaan’ naar Almere. De toer door Gelderland vertrekt in  Arnhem en doet rond 11.00 uur Apeldoorn aan. Wethouder Prinsen van Duurzaamheid ontvangt de stoet op het Marktplein.
Lees hier verder


‘Biodieselfabriek Sunoil voert exclusief gesprek met Delta over overname Biovalue’

Woensdag 3 november 2010

De Emmense biodieselfabriek Sunoil voert op dit moment exclusieve gesprekken met Delta voor de overname van Biovalue in Eemshaven.
Lees hier verder


Duurzame huiskamer op de Ecofactorij

Dinsdag 2 november 2010

Bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn krijgt een duurzame huiskamer.
Lees hier verder


Geen subsidie voor windmolens bij Delfzijl

Maandag 1 november 2010

DELFZIJL -  Projectontwikkelaar Millenergy krijgt dit jaar geen subsidie voor de bouw van twintig windmolens in Delfzijl. De ontwikkelaar voldoet niet aan de voorwaarden van subsidiegever Senternovem, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.
Lees hier verder


PVV opent aanval op windmolens

Vrijdag 29 oktober 2010

Als het aan de PVV ligt moeten in Noord Holland alle windmolens weg en onrendabele buslijnen worden opgeheven.
Lees hier verder


Groene energiebedrijven en de beurs

Donderdag 28 oktober 2010

Groene energiebedrijven hebben het moeilijk. Dat bleek woensdag 27 oktober. De beursgang van het Italiaanse energiebedrijf Enel verloopt zeer moeizaam.
Lees hier verder


Windmolenfabrikant Vestas schrapt 1900 banen

Woensdag 27 oktober 2010

De grootste windmolenproducent van de wereld, Vestas schrapt 1900 arbeidsplaatsen, 9% van het totale personeelsbestand. Dit maakte Vestas dinsdag bekend. De banen verdwijnen bij het moederbedrijf in Denemarken en op het Isle of Wight wordt de wiekenfabriek gesloten. Oorzaken: de recessie en ook het onvermogen van de overheid om de vele plannen voor windmolenparken daadwerkelijk te realiseren.
Lees hier verder


Bedrijf betaalt extra ambtenaren Delfzijl

Maandag 25 oktober 2010

Projectontwikkelaar Millenergy betaalt de gemeente Delfzijl 45.000 euro voor de inzet van extra ambtenaren.
Lees hier verder


Roep om strenge wetten in Tanzania

Vrijdag 22 oktober 2010

In de DailyNews online edition, de grootste online krant in Tanzania staat een artikel genaamd:
Call for tough laws to control bio fuels sector.
Roep om strenge wetten om de biobrandstofsector te controleren.
Het kan haast niet anders, of BioShape wordt ook weer negatief genoemd.
Lees hier verder


Nuon wil af van zonnecelfabriek

Donderdag 21 oktober 2010

Energiebedrijf Nuon komt terug op de garantie die het bedrijf gaf aan provincies en het Rijk om te investeren in duurzame energie. Het bedrijf is voornemens zijn zonnecelfabriek Helianthos in Arnhem te verkopen.
Lees hier verder


Van der Hoeven trekt ambitieuze groene wet weer in

Dinsdag 12 oktober 2010

Demissionair minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) heeft een wet die groene stroom op het hoogspanningsnet voorrang moet geven op grijze stroom weer ingetrokken. Daarmee zet ze een streep door een van de belangrijkste ‘groene’ wetswijzigingen van het demissionaire kabinet.
Lees hier verder


Fibronot op de smartphone

Maandag 11 oktober 2010

Vanaf vandaag is het laatste nieuws ook op een smartphone te ontvangen.

De volgende smartphones en browsers worden ondersteund:

iPhone3 en 4iPadAndroid t/m 2.2Opera MiniBlackberryPalmWindows


Overheid moet omkoping bestrijden

Maandag 11 oktober 2010

DEN HAAG – De overheid moet harder optreden tegen Nederlandse bedrijven die in het buitenland steekpenningen uitdelen.
(Bron: de Stentor)
Lees hier verder


Fraude met biogas

Zaterdag 2 oktober 2010

In Nederland staan op 1 oktober 2010 180 biomassavergisters. Er is voor deze biomassavergisters een enorme berg biomassa, dus mest en co-producten nodig. De aanvoer begint schaars te worden omdat er veel biomassa richting Duitsland wordt vervoerd. In Duitsland staan namelijk 5000 biomassavergisters die een enorme behoefte aan biomassa hebben. De prijzen voor biomassa in Nederland stijgen daardoor aanzienlijk.
Lees hier verder


Manipuleert de EU het biobrandstofonderzoek?

Zondag 26 september 2010

ClientEarth, een organisatie van advocaten die zich inzet voor het milieu en milieuorganisaties Transport & Environment, European Environmental Bureau en BirdLife International dagen de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg wegens het systematisch achterhouden van studies die de schadelijkheid van biobrandstoffen aantonen.
Lees hier verder


Paling uit grote rivieren vol dioxine

Zondag 26 september 2010

Het TV programma Zembla besteedde op zaterdag 25 september 2010 aandacht aan paling uit de grote rivieren en de Biesbosch die vol met dioxine zit. De vis voldoet daarmee niet aan de huidige Europese normen.
Lees hier verder


Biodiesel neemt valse start in India

Zaterdag 25 september 2010

HYDERABAD, 20 september 2010 (IPS) – Het ooit zo veelbelovende biodieselprogramma van de Indiase regering is lelijk aan het sputteren. Veel plantages met jatropha, een wonderplant die in theorie zelfs op arme gronden gedijt, leveren voorlopig meer frustraties dan olie op.
Lees hier verder


Houd Schiphol biobrandstof-vrij

Vrijdag 24 september 2010

In 2007 voorzagen economen nog dat de luchtvaart in 20 jaar tijd zou verdubbelen. Nu is het 3 jaar later en de luchtvaartsector heeft het zwaar.
Lees hier verder


 

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO)

Dinsdag 14 september 2010

Wat heeft de WABO met Fibroned te maken?

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht brengt ongeveer 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen. Die gaan op in één vergunning: de zogenoemde Omgevingsvergunning die op 1 oktober 2010 wordt ingevoerd.
Belangrijk om te weten is dat Fibroned bij een vergunningsaanvraag nu nog met 1 loket te maken heeft: de Provincie Gelderland in Arnhem. Voorheen moest Fibroned voor de milieuvergunning in Arnhem aankloppen en voor de bouwvergunning moest Fibroned zich in Apeldoorn melden.
Lees hier verder


Wereld Bank: Biobrandstofbeleid EU en VS verergeren landroof in derde wereld landen

Dinsdag 14 september 2010

De Wereld Bank heeft in een op 7 september 2010 verschenen rapport ongezouten kritiek op het biobrandstofbeleid van de EU en de VS.
Het biobrandstofbeleid van de EU en de VS veroorzaakt een enorme vraag naar land over de gehele wereld met de bedoeling op dit land de grondstof te kweken waar uiteindelijk biobrandstof van wordt gemaakt. De wijze waarop dit land verkregen wordt verdient allerminst een schoonheidsprijs.
Met name de wijze waarop grote stukken land in landen als Tanzania, Zambia, Mozambique worden verkregen is onderhevig aan scherpe kritiek van de Wereld Bank. De lokale bevolking is de dupe. De armoede neemt toe. De toch al lage levensstandaard neemt nog verder af.
Lees hier verder


Vissers tegen komst windmolenpark in de Noordzee

Maandag 13 september 2010

Het productschap Vis, de belangenorganisatie van de vissector, spant een rechtszaak aan tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het productschap verzet zich tegen de geplande windmolens uit de kust bij Katwijk, Scheveningen en Bergen aan Zee.
Lees hier verder


 

Nieuwe aanval op de teelt van jatropha

Dinsdag 31 augustus 2010

De internationale hulporganisatie Friends of the Earth heeft in een verschenen rapport het biobrandstofbeleid van de Europese Unie gehekeld. In 2020 zou minstens 10% van alle geïmporteerde transportbrandstoffen uit biobrandstoffen moeten bestaan. Als de EU dit beleid voortzet dan zullen in Afrika steeds meer mensen honger gaan lijden en zal de uitstoot van CO2 verder toenemen als gevolg van het kappen van uitgestrekte bosgebieden die plaats moeten maken voor gewassen waarmee biobrandstoffen worden geproduceerd.
Lees hier verder


Onderzoek naar biocentrale in Deelerwoud

Zaterdag 28 augustus 2010

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn en een werkgroep van de Dorpsraad Hoenderloo willen onderzoeken of landgoed Deelerwoud geschikt is om er een biomassacentrale te bouwen.
Plannen voor het onderzoek hebben ze ingediend bij het Rijk.
Lees hier verder


Minister wil keuzes maken in energiebeleid

Donderdag 26 augustus 2010

DEN HAAG – Nederland moet keuzes maken in het energiebeleid. “Als we doorgaan op de ingeslagen weg, heeft ons land de komende tien jaar zo’n 50 miljard euro nodig om aan subsidieverplichtingen te voldoen. Dat is financieel niet haalbaar.”
Lees hier verder


 

De Dakatcha Woodlands in Kenia

Zaterdag 7 augustus 2010

Op deze website wordt veel aandacht besteed aan de bedrijvenkring die rondom de heer Hermans van Fibroned aanwezig is. Ook aan de activiteiten van de BioShape Holding B.V. met dochter BioShape Tanzania Ltd. wordt veel aandacht besteed.
Niet alleen in Tanzania wordt landbouwgrond van de eigenaren bij elkaar geschraapt met behulp van fraude en corruptie, ook in Kenia weet een Italiaans bedrijf hoe je met normen en waarden in een gastland moet omgaan….
Lees hier verder


Raad van State vernietigt milieuvergunning Evelop

Donderdag 5 augustus 2010

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn moet bekijken of er alsnog een tijdrovend milieueffectonderzoek (MER) nodig is naar de plaatsing van vijf windturbines op bedrijventerrein de Ecofactorij.
De Raad van State vernietigde op 4 augustus 2010 de milieuvergunning die de gemeente Apeldoorn op 3 juni 2009 aan Evelop had verleend.
Lees hier verder


Energiebedrijven ruziën om subsidie

Donderdag 29 juli 2010

AMSTERDAM – Energiebedrijven staan lijnrecht tegenover elkaar in een discussie over duurzame energie. De miljoenen aan subsidies die ze krijgen voor het opwekken van zon, wind en uit biomassa gestookte energie staan op de tocht. Twistpunt is hoe de rekening dan te verdelen.
Lees hier verder


Subsidie maakt start biomassavergisting mogelijk

Woensdag 28 juli 2010

Duurzame energieopwekking in de landbouw in Apeldoorn is een stap dichterbij.
Lees hier verder


Biodieselfabriek van Delta in Eemshaven sluit definitief

Donderdag 15 juli 2010

EEMSHAVEN – De Zeeuwse energiereus Delta trekt definitief de stekker uit de geldverslindende biodieselactiviteiten in de Groningse Eemshaven, zo werd gisteren duidelijk. Volgens directeur Peter Vaal van de zogeheten Biovalue-tak komen de kosten voor de ontmanteling van de installatie op € 2 tot € 3 miljoen.
Lees hier verder


ENECO en NUON in geweer tegen subsidie

Zaterdag 3 juli 2010

Energiebedrijven Eneco en Nuon hebben bezwaar gemaakt tegen een subsidie die door de overheid is verstrekt aan een Duitse onderneming voor de bouw van twee windmolenparken op zee.
Lees hier verder


Raad weer sceptisch over duurzame ambitie

Vrijdag 2 juli 2010

APELDOORN – De Apeldoornse gemeenteraad toonde zich gisteravond weer sceptisch over de Apeldoornse duurzaamheidsambitie.
Lees hier verder


Het einde van de jatropha hype

Woensdag 30 juni 2010

Fluctuerende olieprijzen en de toenemende bezorgdheid over de klimaatverandering hebben geleid tot een wereldwijde hausse van investeringen in vloeibare biobrandstoffen. In Kenia en Tanzania draaide een groot deel van de opwinding om een struikachtige boom met de naam Jatropha Curcas, in de volksmond gewoon jatropha geheten.
Overal waar je kwam werd dit ‘wondergewas’ aangeprezen als de oplossing voor onze energie ellende.
Lees hier verder


‘Biobrandstoffen net zo slecht als benzine’

Dinsdag 29 juni 2010

BRUSSEL – Het milieu-effect van biobrandstoffen is net zo slecht als van gewone benzine of diesel. Dat beweert onderzoeksbureau CE Delft in een studie die dinsdag is gepresenteerd bij een bijeenkomst van de groene fractie in het Europees Parlement.
Lees hier verder


Apeldoorn schiet gat in duurzaamheidsprincipe

Zaterdag 19 juni 2010

In het kader van een bezuinigingsoperatie van € 30 miljoen voor de komende 4 jaar, heeft de gemeenteraad van Apeldoorn op 17 juni 2010 besloten een groot aantal projecten waarvoor nog geen verplichtingen waren aangegaan, voorlopig stop te zetten.
Lees hier verder


BioShape Holding B.V. failliet verklaard

Dinsdag 15 juni 2010

De BioShape Holding B.V. is gisteren, maandag 14 juni 2010 door de Rechtbank in Roermond in staat van faillissement verklaard.
Mr. P.M.C. Brouns is tot curator aangesteld.
Lees hier verder


Steeds meer landbouwers in Afrika zien alleen maar nadelen van jatropha

Maandag 14 juni 2010

Als het aan Floris Smith in Namibië ligt dan haalt hij alle 8600 jatropha struiken uit de grond van zijn plantage. In 2005 begon hij met 14.000 jatrpoha struiken nadat hij zich door een buitenlandse investeerder had laten overhalen om de ‘wonder crop’, zoals de jatropha werd genoemd, aan te planten. Deze money-maker zou z’n leven drastisch gaan veranderen.
Lees hier verder


EU wil geen palmolie meer in diesel

Donderdag 10 juni 2010

Brussel – Europa wil geen biodiesel meer van grondstoffen uit tropische bossen of pas ontboste gebieden, gedraineerd veenland of gebieden met veel dier- en plantsoorten. De Europese Commissie heeft dat donderdag 10 juni 2010 gemeld.
Lees hier verder


Boze buurman dreigt windmolens om te zagen

Dinsdag 8 juni 2010

DEN HAAG/APELDOORN – “Als die vijf windmolens op de Ecofactorij komen maak ik dat niet meer mee. Ik zet de zaag erin, ze gaan om en dat kan de gemeente Apeldoorn als dreigement opvatten.
Lees hier verder


VVD wil strenge windmolenregels

Dinsdag 8 juni 2010

DEN HAAG -  Volgens de VVD heeft ex-minister Cramer van Milieu in haar drang om Nederland vol te bouwen met gesubsidieerde windmolens, het risico van afbrekende wieken in de wind geslagen.
Lees hier verder


Gemeenten op glad ijs met nieuwe energie

Woensdag 26 mei

Tot grote ergernis van werkgeversorganisatie VNO-NCW willen tientallen gemeenten de opbrengsten van de privatisering van energiemaatschappijen Nuon en Essent gebruiken om zelf te ondernemen, samen met lokale duurzame energiebedrijven.
Lees hier verder


Duracar ondanks doorstart weer in geldproblemen

Zaterdag 22 mei 2010

Duracar heeft weer geldzorgen. Nog geen drie maanden na een doorstart heeft de producent van een elektrische bestelwagen gebroken met de aandeelhouder die eerder euro 7,5 mln had toegezegd om de productie van de auto op gang te brengen. Dat geld is echter nooit overgemaakt.
Lees hier verder


Limburg bouwt twee duurzame energiecentrales

Woensdag 19 mei 2010

Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg willen aan Imtech Energie Solutions vergunning verlenen om in Venlo en Maastricht twee duurzame energiecentrales te bouwen.
Lees hier verder


Run op Duitse zonnepanelen

Vrijdag 14 mei 2010

In Duitsland kunnen de producenten van zonnepanelen de vraag naar hun producten nauwelijks aan. Oorzaak is dat de regering in Berlijn de tot nu toe ruimhartige subsidie op zonnestroom per 1 juli gaat versoberen. Veel Duitsers willen op de valreep profiteren van het riante systeem, waarmee ze geld kunnen verdienen aan hun duurzaam opgewekte stroom.
Lees hier verder


Twee nieuwe windparken op zee

Woensdag 12 mei 2010

DEN HAAG -  Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft subsidie toegezegd voor twee nieuwe windparken op zee, zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het vermogen van de toekomstige parken bedraagt samen 600 Megawatt, genoeg om 660.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Lees hier verder


2010 International Year of Biodiversity

Maandag 10 mei 2010

LONDON – Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit.
Wereldwijd voldoen landen niet aan de normen die zijn gesteld om de biodiversiteit te behouden. Dit kan behalve het uitsterven van planten- en dierensoorten ook grote economische schade veroorzaken. Dit staat in een op maandag 10 mei 2010 gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties (VN).
Lees hier verder


Elektrische auto afgeserveerd

Zaterdag 8 mei 2010

AMSTERDAM -  De belangrijkste Duitse milieuclubs willen dat bondskanselier Angela Merkel stopt met het investeren van miljarden euro’s in de ontwikkeling van de elektrische auto’s.
Lees hier verder


Voer groene stroom nu al in

Vrijdag 23 april 2010

Sil Boeve, Marcel Canoy en Gail Whiteman – Op het gebied van duurzaamheid is Nederland kampioen praten en ambitieuze doelstellingen formuleren. Maar aan de uitvoering schort het vaak, waardoor targets niet gehaald worden.
Lees hier verder


Toekomst Fibrowatt in de VS hangt aan zijden draad

Vrijdag 9 april 2010

Toekomst Fibroned onzeker door nationale en internationale ontwikkelingen.

Vandaag werd bekend dat de Kamers van Koophandel in Surry County en Yadkin County, North Carolina, alle steun hebben ingetrokken die ze eerst aan Fibrowatt hadden gegeven.
Zoals hier één jaar geleden al werd geschreven, was Fibrowatt van plan om in de VS nog een drietal kippenmestverbranders te bouwen en waren de vergunningen al aangevraagd. Fibrowatt is de organisatie waar Fibroned nauw mee samenwerkt. De mestverbranders van Fibrowatt dienen als voorbeeld voor de bouwplannen van de kippenmestverbrander die Fibroned op de Ecofactorij wil bouwen.
De nieuwe mestverbrander van Fibrowatt zou bij het plaatsje Elkin moeten worden gebouwd.
Lees hier verder


Essent trekt stekker uit biomassacentrale in Cuyk

Donderdag 8 april 2010

AMSTERDAM -  De levensvatbaarheid van ‘groene’ energieprojecten komt ernstig in gevaar. De recessie en oplopende concurrentie vanuit andere continenten (maar ook vanuit landen om ons heen) kunnen zonder gerichte overheidssteun een duurzame verliespost voor Nederland opleveren, vrezen experts. Sowieso slaat de intentie van onze overheid om eens een eind te maken aan het eeuwig doorlopende ‘subsidie-infuus’ een gat in de begroting van deze sector.
Lees hier verder

Van de redactie van Fibronot.
Op deze website is al meer dan één jaar te lezen dat het produceren van elektriciteit met behulp van het verbranden of vergisten van mest en afval volstrekt onrendabel is, dat de burgers de gepeperde rekening gepresenteerd krijgen en dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat de eerste bedrijven er mee gaan stoppen.
Om verschillende redenen betekent dit voor Fibroned een afnemende kans om op de Ecofactorij een kippenmestverbrander te bouwen. Als er één voorbeeld was hoe onrendabel en verliesgevend dit soort verbrandingsinstallaties zonder subsisie zijn, dan was Fibroned het schoolvoorbeeld hoe je het niet moet doen.
Gezien verschillende ontwikkelingen, zoals onder andere het afbouwen van subsidies, zou het de redactie van Fibronot niet verbazen als binnen afzienbare tijd de stekker uit Fibroned getrokken wordt en surseance of zelfs een faillissement wordt aangevraagd.


Energiebedrijf DELTA boekt duurzame activiteiten af

“Toekomstperspectief voor de markt van biodiesel is slecht”

Maandag 6 april 2010

  • Omzet in 2009 met 11% gedaald tot € 1.967 miljoen
  • Netto resultaat exclusief duurzaam: € 117 miljoen
  • Nettoresultaat € 7 miljoen
  • Vanwege de slechte marktsituatie afwaarderingen in het duurzame segment

Energiebedrijf DELTA zag de winst in 2009 met bijna € 100 miljoen teruglopen naar een bescheiden bedrag van € 7 miljoen. Het bedrijf maakte dit net voor de Paasdagen vervroegd bekend. Er waren nogal wat geruchten dat de financiële toestand van het bedrijf te wensen over liet. Om die geruchten te ontzenuwen kwam Delta vervroegd met de jaarcijfers over 2009.
Ook de omzet daalde fors. Van de € 244 miljoen lagere omzet dan in 2008, dit is 11%, werd ruim € 85 miljoen op het conto geschreven van een lagere omzet in het duurzame segment.
De afschrijvingen waren in 2009 € 100 miljoen hoger dan in 2008. Een toename van € 67 miljoen komt voort uit fair value afschrijvingen en impairments in met name het duurzame segment.
De nettowinst van DELTA is in 2009 onder invloed van slechte resultaten in het duurzame segment gedaald tot € 7 miljoen. Vanwege de onzekere vooruitzichten ten aanzien van de ontwikkeling van de biodieselmarkt heeft een eenmalige afwaardering van € 46 miljoen plaats gevonden op de assets van Biovalue, eigendom van DELTA.
Amper drie jaar geleden werd Biovalue aan de oevers van de Eemshaven in Groningen in bedrijf gesteld. Met veel tamtam zoals men alleen in deze biomassasector kan doen. In de folders konden we lezen hoe uniek en geavanceerd het productieproces wel niet zou zijn. Alles was mogelijk.
In de jaarcijfers van DELTA is er van het unieke en geavanceerde concept weinig meer over gebleven.
De directie van DELTA neemt geen blad voor de mond waar het biodiesel betreft:
“Het toekomstperspectief voor de markt van biodiesel is slecht.” Om die reden is besloten tot een afwaardering van de assets van € 46 miljoen.


Niet langer haantje de voorste met klimaat

Zaterdag 3 april 2010

Europese doelen zijn hoog genoeg

DEN HAAG, zaterdag – - VVD en PVV omarmen een rem op het ambitieuze nationale klimaatbeleid. Ook het CDA heeft voorzichtig oren naar een terugval op Europese klimaatdoelstellingen.
Lees hier verder


 

Ook duurzaam zonder GroenLinks

Donderdag 1 april 2010

APELDOORN – Ook zonder een wethouder van GroenLinks zal Apeldoorn zijn duurzame ambities voortzetten. Dat is de inschatting van PvdA-wethouder Fokko Spoelstra.
Lees hier verder

Opmerking van de redactie van fibronot:
Het is te hopen dat het congres ‘Klaar voor de toekomst. Een duurzame bouwwereld in 2010′ niet in het rijtje congressen wordt geplaatst dat alleen maar over duurzame energie spreekt in plaats van er daadwerkelijk wat aan te doen.
Het woord ‘duurzaam’ lijkt het alleen op congressen leuk te doen, in de praktijk lijkt het een mislukking te worden.

Eén van de sprekers op het congres was Willem Vermeend.
De heer Vermeend heeft goede ideeën die interessant zijn. Vooral zijn opmerkingen over het energie zuiniger maken van woningen zijn hem uit het hart gegrepen. Maar wie gaat dat allemaal betalen?
Dat de bouw het in de toekomst zodra het woord ‘duurzaam’ klinkt, met aanzienlijk minder of zelfs helemaal geen subsidie zal moeten stellen, staat vast. En dan wordt het animo voor de projectontwikkelaar en aannemer om te bouwen al stukken minder, want hij wil ook brood op de plank.

De heer Vermeend heeft ook een uitgesproken mening hoe je duurzame elektriciteit moet opwekken.
Willem Vermeend schreef begin 2009 een boek met de titel De Kredietcrisis. Zie ook hier.
Daar mag de wethouder in Apeldoorn nog eens goed naar kijken. De gemeente Apeldoorn kan de kritiek die Willem Vermeend altijd over biomassa en windmolens heeft gehad en in zijn boek nog eens herhaalt, toch moeilijk wegwuiven? Of nodigt de gemeente Apeldoorn een spreker van dit kaliber alleen maar uit om deelnemers te trekken in plaats van zijn mening ter harte te nemen?
Dat Apeldoorn desondanks op de Ecofactorij 5 windmolens wil bouwen wordt dan ook algemeen meer als een prestige object gezien dan dat het een wezenlijke bijdrage levert aan een energieneutraal Apeldoorn.

Uit het boek zijn de volgende citaten van Vermeend:

“Je hebt drie opties om duurzame energie op te wekken: biomassa (zou ik niet doen, is beperkt en omstreden), zonnepanelen en windenergie. De twee laatste bieden enorme mogelijkheden.”
Windenergie, hoe zit het daarmee? Vermeend: “Het is raar dat we daar jarenlang over praten en niets doen, maar wel op een namiddag willen besluiten de steenkolenmijnen weer open te gooien. Windparken in het landschap hebben volgens mij niet veel zin. De ruimte en dus de opbrengst is daarvoor te beperkt. Op zee dus, maar niet vlak voor de kust. Er moeten zeewindturbines worden ontwikkeld die ver in de Noordzee kunnen worden geplaatst.”
Aldus de heer Vermeend. Het komt er in het kort op neer dat Apeldoorn geen kippenmestverbrander moet bouwen omdat deze soort van energieopwekking omstreden is en Apeldoorn moet geen windmolens op het land bouwen.

Het plan van de gemeente Apeldoorn om een eigen duurzaam energiebedrijf te willen oprichten is gedoemd te mislukken vooral nu de minister van Economische Zaken, mevr. Van der Hoeven heeft gezegd dat de exploitatiesubsidie voor het opwekken van duurzame elektriciteit moet verdwijnen. In plaats daarvan moet er subsidie komen voor het doen van onderzoek naar het opwekken van energie waarvan de prijs vergelijkbaar is met de prijs van energie (elektriciteit) uit conventionele centrales.
De exploitatiesubsidies die de laatste jaren zijn uitgekeerd en de komende jaren nog worden uitgekeerd bedragen vele miljarden Euro’s. Dat is weggegooid belastinggeld. Bovendien maakt het ondernemers lui. Ze investeren bijvoorbeeld niet in het zoeken naar nieuwe technologiën. Ze houden liever hun hand op om de miljoenen euro’s exploitatiesubsidie’s te vangen.

Vandaag kwam de Zeeuwse Energiemaatschappij Delta met de jaarcijfers over 2009. De winst is gedaald van € 110 miljoen in 2008 naar € 7 miljoen in 2009. Het overgrote deel van die daling komt voor rekening van de verliezen die bij de opwekking van duurzame elektriciteit zijn geleden…..
Apeldoorn, tel uit je winst (verlies) bij een eigen duurzaam energiebedrijf. Zelfs een groot energiebedrijf met 1 miljoen klanten is niet in staat om een duurzaam energiebedrijf winstgevend te laten zijn, laat staan een stad als Apeldoorn met 160.000 inwoners. Nu de exploitatiesubsidies gaan verdwijnen wordt het verlies alleen maar groter.

Het bureau duurzaamheid van de gemeente Apeldoorn verwacht nogal wat van de inwoners: “Voor 15.000 tot 30.000 euro is een bestaand huis even zuinig te maken als een nieuw huis.”
Wie gaat dat betalen? De bewoner? Die kijkt wel uit, want die investering krijgt hij er z’n levenlang niet meer uit. De woningcorporaties dan? Waar halen die het geld vandaan? De huiseigenaren? Die kijken voorlopig de kat uit de boom of de hypotheekrenteaftrek blijft bestaan. Zonder absolute zekerheid over dat onderwerp zal de eigenaar geen cent lenen om z’n huis op verzoek van meneer van Es, energiezuiniger te maken.
We moeten er rekening mee houden dat subsidies in de toekomst gaan verdwijnen en dat ook banken niet staan te trappelen om in het woord ‘duurzaam’ te investeren.
Veel banken hebben de afgelopen jaren totaal meer dan € 1 miljard verloren en af moeten schrijven op investeringen in ‘duurzame’ bedrijven of projecten. Die gaan nog niet eens een paar honderd miljoen euro voorschieten omdat Apeldoorn zonodig energieneutraal wil zijn in 2020.


Minister wil andere subsidie groene stroom

Dinsdag 30 maart 2010

DEN HAAG – Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil de subsidies voor duurzame energie op een nieuwe leest schoeien.
Ze wil af van de exploitatiesubsidies, maar wel innovatie stimuleren. Ze schrijft dat in een stuk in de Volkskrant.
Lees hier verder

Voetnoot van de redactie:
Het is een goede zaak dat de exploitatiesubsidie verdwijnt. Het opwekken van electriciteit met windmolens of kippenmestverbranders is de meest onrendabele vorm van energie opwekking die je kunt bedenken. Waarom zouden burgers de subsidie moeten betalen voor electriciteit die door onrendabele windmolens of kippenmestverbranders wordt opgewekt? Het zijn wel uw belastingcenten die daarvoor worden gebruikt.
Zolang bedrijven die dit soort duurzame energie opwekken zichzelf niet kunnen bedruipen is het weggegooid geld, wat meer dan 1 jaar geleden op deze website al uitvoerig werd vermeld. Waarom moeten hobbyïsten die zichzelf tot entrepreneur hebben verheven in deze sector kruiwagens vol subsidiegelden ontvangen? Ze hebben de laatste jaren al voldoende geld uit de gemeenschappelijke belastingpot ontvangen. Waar is al dat geld eigenlijk gebleven? Wat levert het in deze zogenaamde duurzame sector op? Veel, heel veel Faillissementen en surseances. Ondanks de subsidies.
Eindelijk ziet de Minister in dat een economische benadering van duurzame energie een eerste vereiste is.
Wat de gevolgen voor Apeldoorn zullen zijn is nog onduidelijk. Op de Ecofactorij worden 5 windmolens gebouwd die waarschijnlijk nog onder de oude subsidieregeling zullen vallen.
Zeker is in ieder geval dat eventuele verdere nieuwbouw van windgeneratoren in Apeldoorn op de lange baan geschoven gaat worden als de exploitant geen exploitatiesubsidie meer krijgt.
Hetzelfde geldt overigens voor Fibroned. Tegen de tijd dat Fibroned hoopt te draaien zal de exploitatiesubsidie niet meer bestaan. Zelfs met subsidie stond het al langer vast dat Fibroned niet op economische basis kan draaien. Zonder exploitatiesubsidie is het onmogelijk.


Teelt van biobrandstoffen verergert klimaatverandering

PERSBERICHT

Automobilist betaalt voor slecht klimaatbeleid

27 maart 2010  -  Het Nederlandse en Europese beleid voor biobrandstoffen werkt niet, omdat het de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert, maar juist vergroot. Dit komt omdat biobrandstoffen naast de bekende effecten ook een ‘verborgen klimaateffect’ hebben, waarover nu steeds meer bekend wordt. Nederland moet in de komende maanden een standpunt innemen over dit verborgen klimaateffect, omdat de Europese Commissie daar dit jaar over beslist. Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: “Dit verborgen klimaateffect leidt bij vrijwel alle biobrandstoffen die geteeld worden tot meer uitstoot van broeikasgassen dan fossiele brandstoffen. Automobilisten dreigen meer te moeten betalen voor biobrandstof, terwijl het klimaatprobleem er alleen maar door verergert.”
Lees hier verder

Voetnoot van de redactie van Fibronot.nl:
Volgens BioShape is de teelt van jatropha als bron voor biobrandstof CO2 neutraal. Op deze website is al eerder geschreven dat dit onzin is. Voor de teelt van jatropha worden dezelfde bossen gekapt en dezelfde landbouwgronden geplunderd als de voorbeelden die in het rapport van de Stichting Natuur en Milieu worden genoemd. Steeds meer organisaties komen tot inkeer en zien dat de teelt van dit soort gewassen nutteloos is en alleen maar bijdraagt aan een groter CO2 gehalte in de atmosfeer.
Ondertussen gaat BioShape in Tanzania gewoon door met het kappen van tropische bossen en het roven van (landbouw)grond van bewoners. Met de opbrengst van het gekapte hout wordt geprobeerd de kosten van de teelt van jatropha te dekken.
Het wordt tijd voor wat Kamervragen over de activiteiten van BioShape in Tanzania.


VVD in Kamer wil ruimere regels voor opslag biomassa

Donderdag 18 maart 2010

DEN HAAG – Energiebedrijf Delta moet, als de kolencentrale uitvalt, biomassa tijdelijk in de buurt kunnen opslaan.
Lees hier verder


Dioxine en Fibroned

Dinsdag 16 maart 2010

De redactie van Fibronot schreef een jaar geleden het volgende stukje over dioxine:

Bij consumptie van dioxines hopen deze stoffen zich op in het lichaamsvet en worden dan bijna niet meer afgebroken. Hoogstwaarschijnlijk kan dioxine geboorteafwijkingen veroorzaken, kanker bevorderen en de hormoonstofwisseling beïnvloeden. De stof hoopt zich op in vet, zoals melk- en lichaamsvet. We krijgen dioxine voornamelijk binnen via ons voedsel door het eten van vlees, zuivel, kip en vis. Voor dioxine geldt in de dagelijkse praktijk dat niet zozeer de acute inname, als wel de totale in het lichaamsvet opgeslagen concentratie toxicologisch relevant is. Alleen door jarenlang dioxine op te nemen, stijgen de hoeveelheden in het lichaam tot een niveau dat schadelijk kan zijn.
Het staat wetenschappelijk vast dat aan de blootstelling aan dioxine-achtige verbindingen wel degelijk risico’s zijn verbonden voor het ecosysteem en voor de mens in het bijzonder. Naast sterfte bij hoge dosissen zijn vooral veranderingen in het metabolisme (vrijstelling van bepaalde enzymen, daling van schildklier hormoonniveaus, vitamine K-remmende werking, daling van vitamine A-werking) geobserveerd. Ook treden er huidaandoeningen op naast ontregeling van het mannelijk en vrouwelijk reproductiemechanisme, verstoring van de ontwikkeling en aantasting van het immuunstelstel. Verder is er ook nog een neurotoxische, carcinogene en mutagene activiteit vastgesteld.

Lees ook het aparte hoofdstuk over Dioxine.

Overheden, provincies en gemeenten, verscholen zich tot nu toe maar al te gemakkelijk achter grenswaarden, normen en maximaal aanvaardbare concentraties van Dioxine. Dankzij het onderstaande onderzoek van Dr. Leijs staat nu vast dat verschuilen achter de regeltjes niet houdbaar is, voor zover het al houdbaar was. Alle sussende woorden van instanties en overheden dat het veilig wonen is in de buurt van verbrandingsinstallaties zijn niets anders dan bedrog geweest, de bevolking voor de gek houden. Het wordt hoog tijd dat de Gezondheidsraad nog strengere normen met betrekking tot Dioxine gaat hanteren en de centrale overheid in Den Haag bij zichzelf te rade gaat of er niet een algeheel verbod tot uitstoot van Dioxine bij verbrandingsinstallaties moet komen. Het lijkt er op alsof de regering in Den Haag zich drukker maakt over de gevolgen van het broeikaseffect op de zeer lange termijn dan over de gezondheid van haar eigen burgers op korte termijn.
Op grond van het onderzoek van Dr. Leijs mag Fibroned niet eens gebouwd worden. Net als de vorige twee keren zullen bij een eventuele volgende aanvraag voor een milieu- en bouwvergunning door Fibroned bezorgde burgers in Apeldoorn desnoods tot aan de Raad van State doorvechten om de plannen van een kippenmestverbrander binnen de gemeente Apeldoorn tegen te houden.
Dr. Marike Leijs verdedigt haar proefschrift op 17 maart 2010 ten overstaan van promotor Prof. Dr. W.M.C. van Aalderen op de Universiteit van Amsterdam.

In het AMC Magazine van maart 2010 staat een samenvatting van het onderzoek dat Dr. Leijs heeft gedaan. Lees hier het artikel, Groot worden met verbrandingsovens, uit het AMC Magazine.


‘Dioxine verstoort groei kinderen’

Donderdag 4 maart 2010

AMSTERDAM – Kinderen die in hun babytijd dicht bij een verbrandingsoven hebben gewoond en die borstvoeding kregen, vertonen in hun puberteit lichamelijke afwijkingen en gedragsproblemen.
Lees hier verder


De redactie van Fibronot schreef het al vaker:

‘Biobrandstof leidt tot massale honger’

Maandag 15 februari 2010

Persbericht 15 februari 2010 – Honderd miljoen meer mensen lijden honger wanneer Nederland en de EU vasthouden aan het verbruik van biobrandstoffen als gevolg van EU-wetgeving. Dat staat in het nieuwe rapport van Niza/ActionAid dat vandaag uitkomt.
Lees hier verder


Surseance van BioShape met drie maanden verlengd

Donderdag 11 februari 2010

De Rechtbank in Roermond heeft vanmorgen om 11:00 uur bij beschikking de surseance van betaling van BioShape Holding B.V. met drie maanden verlengd tot 10 mei 2010.
Op 11 november 2009 werd de voorlopige surseance uitgesproken die op 31 december 2009 werd omgezet in een surseance voor 3 maanden.


Autobouwer Duracar failliet verklaard

Dinsdag 9 februari 2010

De Heerlense autobouwer Duracar is dinsdag failliet verklaard. Volgens directeur Wim Steenbakkers zou de Britse eigenaar geld overmaken, maar gebeurde dat niet snel genoeg. De schuldeisers vroegen daarom het faillissement aan.
Lees hier verder


Het klimaat

Zondag 7 februari 2010

Op verzoek heeft de redactie van Fibronot besloten een onderdeel over het klimaat aan de website toe te voegen.
De achterliggende  gedachte van de bouw van een kippenmestverbrander door Fibroned op de Ecofactorij  is immers  de opwarming van de aarde.
Maar is dat wel zo? Warmt de aarde op door menselijk handelen of voltrekt zich een patroon van wisselende temperaturen dat al miljoenen jaren aan de gang is en dat voornamelijk door de activiteit van de zon veroorzaakt wordt?
Stel dat de opwarming niet door menselijk handelen wordt veroorzaakt, moet dan die kippenmestverbrander er toch maar komen? Natuurlijk moet die er niet komen, want er wordt nog voldoende gif de lucht in geblazen om tegen Fibroned te zijn.
Ook is gevraagd hoe de redactie van Fibronot tegen het klimaatrapport van de IPCC aankijkt en dan met name tegen de fouten in dit klimaatrapport die de laatste weken in de openbaarheid zijn gekomen.
De redactie van Fibronot heeft na ampel beraad besloten aan deze verzoeken gehoor te geven.
Wat de redactie is opgevallen dat analoog aan het geknoei met cijfers bij het Klimaat Panel van de Verenigde Naties, het IPCC, ook de biomassasector de weg weet te vinden met creatief boekhouden en het aan investeerders anders voor te stellen dan het in werkelijkheid gaat.
Net als in de biomassasector wordt tegenspraak en een andere mening bij de leden van het IPCC niet geduld. Klimaatwetenschappers met een andere mening, de klimaatsceptici, wordt het extra moeilijk gemaakt om hun gegevens openbaar te maken. De leugen viert hoogtij.
Om die reden zal Fibronot.nl aandacht gaan besteden aan het IPCC.
Lees hier verder


Subsidieregeling duurzame energieproductie 2010

Vrijdag 29 januari 2010

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft in de Staatscourant van 25 januari 2010 de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie 2010 (SDE) gepubliceerd. De regeling treedt op 1 maart in werking.
Lees hier verder


Apeldoorn te klein voor duurzame energie

Donderdag 28 januari 2010

APELDOORN – Architecten uit de regio willen meehelpen met het vormgeven van de ambitie van de gemeente Apeldoorn om op termijn evenveel energie duurzaam zelf op te wekken dan te gebruiken.
Reden zijn de grote gevolgen van die ambitie op de omgeving.
Lees hier verder


Raad van Advies voor lokaal duurzaam energiebedrijf

Woensdag 27 januari 2010

De gemeenten Apeldoorn, Heerhugowaard en Tilburg krijgen een steun in de rug bij hun plannen voor het ontwikkelen van een lokaal duurzaam energiebedrijf.
Lees hier verder


Bodemverontreiniging bij Breustedt Chemie

Maandag 25 januari 2010

Bij Gedeputeerde Staten van Gelderland is op 6 april 2009 door Breustedt Chemie een melding op grond van de Wet bodembescherming ingediend.

Breustedt Chemie heeft een saneringsplan ingediend waarin staat hoe men de verontreiniging op de Curacao 3 in Apeldoorn gaat aanpakken.
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op maandag 21 december 2009 aangegeven dat zij van plan zijn NIET in te stemmen met het saneringsplan, omdat de doelstellingen in dit plan onvoldoende concreet zijn.
Zoals bekend wil Breustedt naar de Ecofactorij verhuizen. Het bedrijf maakte daartoe eind vorig jaar de plannen bekend.
Zitten we dan over een x-aantal jaren met dezelfde verontreiniging van de bodem op de Ecofactorij?


IPCC-man: We wilden politici beïnvloeden

Maandag 25 januari 2010

AMSTERDAM -  Wetenschapper Murari Lal van het IPCC heeft bekend dat de VN-organisatie bewust verkeerde informatie over de smeltende gletsjers in de Himalaya’s heeft gebruikt om politieke druk uit te kunnen oefenen op de wereldleiders.
Lees hier verder

De redactie van Fibronot is benieuwd hoe milieuwethouder Boddeke van Apeldoorn op deze leugens zal reageren, want zijn plannen om Apeldoorn in 2020 klimaatneutraal te maken zijn mede gebaseerd op dit soort IPCC onzinrapporten.


Flitsen

Dinsdag 19 januari 2010

In het hoofdstuk Flitsen staan artikelen die te maken hebben met op deze website genoemde onderwerpen. In sommige gevallen is het uit het oogpunt van helderheid verstandig om een toelichting te geven en wordt een onderwerp wat dieper uitgespit. In de desbetreffende onderwerpen op de website wordt naar deze uitgebreidere artikelen verwezen. De redactie van Fibronot.nl vindt het uit oogpunt van het geven van meer achtergrondinformatie belangrijk en zal om die reden de nieuwe artikelen in Flitsen onder het kopje Laatste Nieuws aankondigen.


Fibroned heeft geen milieuvergunning aangevraagd

Dinsdag 12 januari 2010

Het bericht in de Stentor, zie hieronder, over een aanvraag van een milieuvergunning door Fibroned is onjuist.
Fibroned heeft slechts een voorontwerp van de MER bij de Provincie Gelderland ingediend en nog geen milieuvergunning aangevraagd.


Fibroned vraagt milieuvergunning aan

Opnieuw jaar vertraging Fibroned

Dinsdag 12 januari 2010

APELDOORN – De bouw van een energiecentrale op de Ecofactorij heeft opnieuw een jaar vertraging opgelopen.
Fibroned heeft pas kort voor de jaarwisseling bij de provincie een milieuvergunning aangevraagd. Directeur Wilbert Hermans hoopte na eerdere tegenvallers de aanvraag begin 2010 te kunnen indienen.
Lees hier verder.


Definitief Surseance van betaling voor BIOSHAPE HOLDING B.V. in Neer

Vrijdag 8 januari 2010

Bij beschikking van de Rechtbank in Roermond is op 31 december 2009 de definitieve Surseance van betaling uitgesproken over BIOSHAPE HOLDING B.V. in Neer.
De Surseance loopt tot 10 februari 2010.
De crediteurenvergadering is vastgesteld op 11 februari 2010.


Nieuwe regels voor geluid van windmolens

Dinsdag 22 december

DEN HAAG -  Voor het maximale geluid dat windmolens mogen produceren komen nieuwe, uniforme regels. De huidige regelgeving is onduidelijk, aldus het ministerie van VROM dinsdag.
Lees hier verder


Eerste huizen warm door energie uit slib

Donderdag 10 december

APELDOORN – Het is Waterschap Veluwe in november voor het eerst gelukt voldoende energie uit slib te halen om woningen in Zuidbroek te verwarmen.
Lees hier verder


Chemiebedrijf naar Ecofactorij

Woensdag 2 december

APELDOORN – Nog voor het einde van het jaar hoopt Els Stiekema een voorlopig ontwerp te kunnen presenteren voor nieuwbouw op de Ecofactorij.
Lees hier verder


De luchtvervuiling die Fibrowatt veroorzaakt.

Zondag 18 oktober 2009

Een alarmerend rapport over de vervuiling die de Fibrowatt kippenmestverbrander in Thatford, Engeland, veroorzaakt. Van de meer dan 2000 centrales in Engeland die stroom opwekken staat de Fibrowatt centrale op plaats 56 van meest vervuilende centrale’s.
Als we de schaalgrootte in ogenschouw nemen dan staat deze Fibrowatt kippenmestverbrander met z’n uitstoot van meer dan 309.000 ton CO2 per jaar, zelfs in de top 25 van meest vervuilende centrale’s in de wereld.
Het rapport is al wat ouder, maar er is bij Fibrowatt nooit enige actie ondernomen om de vervuiling aan te pakken, zodat mag worden aangenomen dat heden ten dage de vervuiling nog net zo groot is.
De Fibroned kippenmestverbrander die in Apeldoorn zou moeten komen, wordt naar voorbeeld van de Fibrowatt kippenmestverbrander in Engeland gebouwd.
Zie hier de stand van zaken in Engeland.


Energie uit de berm in Groningen

Vrijdag 25 september 2009

GRONINGEN -  In de provincie Groningen begint maandag een proef met de opwekking van energie uit bermen langs de weg. De provincie bekijkt samen met de Wageningen Universiteit of het maaisel van de bermen gebruikt kan worden als energiebron. De meldde de universiteit vrijdag.
Lees hier verder


Overnamestrijd rond Ecostream

Zaterdag 19 september 2009

BRUSSEL – Er zijn twee kandidaten voor de overname van Ecostream Belgium, een van de grootste spelers op de markt van zonne-energie in België. Het gaat om de Nederlandse energiegroep Eneco en Stonefund, het investeringsfonds van de familie Colruyt. Dat meldt De Tijd.
Lees hier verder


Het is stil in de Friese biomassa

Vrijdag 11 september 2009

Ondernemingen die hun plannen stoelen op steun van een wispelturige overheid, hebben alleen al daarom een turbulent bestaan. Dat merken ze ook bij het Friese Oosterhof Holman Milieutechniek.
Lees hier verder


Windmolens boven het spoor laten treinen rijden

Donderdag 10 september 2009

UTRECHT – ProRail en projectontwikkelaar in windenergie Evelop ondertekenden woensdagmiddag 9 september 2009 een samenwerkingsovereenkomst voor Railwind, een concept voor het bouwen van windturbines boven spoorlijnen. Het is de bedoeling in 2011 te beginnen met de bouw van een pilotproject en de eerste elektriciteit in 2012 te leveren. Dat pilotproject voorziet in de bouw van vijftien windturbines met een maximale hoogte van 100 meter in het Sloegebied bij Vlissingen.
Bron: Prorail


Ad van Wijk gaat ook zonder Econcern door

Donderdag 10 september 2009

Nee, hij is niet de gelukkigste man van de wereld. Het bedrijf van de als hoogste entrepreneur genoteerde in de Duurzame 100 gaf het eerlijk toe, op de Nacht van de Duurzaamheid in Amersfoort. Ad van Wijk van het verloren gegane Econcern: “Met mij gaat het niet zo best. Mijn bedrijf is failliet. Maar ik ga door met waar ik in 1984 mee begonnen ben.” Hij bestookt nu als “adviseur” energieleverancier Eneco met zijn kennis en rekensommen.
Lees hier verder


Ad van Wijk knoeide met cijfers Econcern

Maandag 7 september 2009

Om het faillissement van Econcern af te wenden heeft Ad van Wijk gerommeld met de boekhouding. Toen de financiers dit ontdekten, besloten zij de stekker uit het groene-energiebedrijf te trekken.
Lees hier verder

Zie hier voor het complete artikel in het Financieele Dagblad


Noot van de Fibronot redactie

Op 16 maart van dit jaar schreef de redactie van Fibronot.nl het volgende stukje:

Hoe moeilijk het in deze sector gaat wordt vandaag duidelijk. Het is opvallend dat de huidige kredietcrisis door veel bedrijven wordt aangegrepen om te saneren, terwijl er gewoon ruzie in de tent is over het te voeren beleid. Dat ruiken de banken ook en stoppen de financiering van duurzame projecten die geen rendement opleveren. Zoals bij Econcern.
Het zou de Werkgroep Fibronot niet verbazen als we binnen het Econcern concern binnenkort de eerste faillissementen gaan zien.

Nu na onderzoek van het FD is gebleken dat het management van Econcern het onderwerp creatief boekhouden goed beheerste wordt het tijd dat de curator in het faillissement van Econcern de bestuurdersaansprakelijkheid eens onder de loep neemt en de voormalige bestuurders van Wijk en van de Leun persoonlijk aan gaat pakken.
Ongetwijfeld zal deze fraude voor de heren de nodige gevolgen hebben.

Ook bij Econcern is gebleken dat met het niet zo nauw neemt met normen en waarden en dat zelfs de Raad van Commissarissen een loer werd gedraaid.
Van Wijk stelde zelfs op 15 maart, amper drie maanden voor het faillissement, dat de overheid staatsgaranties op kapitaalintensieve projecten moet geven.
Je moet maar lef hebben.
Ondertussen zijn er bij Econcern vele honderden miljoenen Euro’s van investeerders en banken verdwenen. De door de overheid verstrekte subsidies zijn bij benadering niet te schatten.
De redactie van Fibronot.nl waagt toch een gokje: tussen de € 500 miljoen en bijna € 1 miljard.

Het zou de redactie van Fibronot.nl niet verbazen als, met de reeks faillissementen bij de BioOne Group, Econcern en vele andere biobedrijven in gedachten, de banken zeer terughouden zijn geworden om geld in een project als Fibroned te stoppen.


Econcern knoeide met boekhouding

Manipulatie in het groen

6 september 2009

De producent van duurzame energie Econcern heeft geknoeid met de kwartaalcijfers om de kredietfaciliteit met de banken veilig te stellen.
Dat blijkt uit eigen onderzoek, dat het Financieele Dagblad zaterdag 5 september  publiceerde.
Lees hier verder


Milieuvriendelijk stroom maken in de knel

Vrijdag 21 augustus

UTRECHT – Het milieuvriendelijk opwekken van stroom komt in het gedrang door de plannen om in ons land nieuwe grote elektriciteitscentrales te bouwen. Dat zegt directeur Kees den Blanken van Cogen, de organisatie die de belangen behartigt van bedrijven die zelf hun stroom opwekken.

Lees hier verder


Windmolenpark na zestien jaar open

Woensdag 19 augustus

DEN HAAG/BURGERVLOTBRUG -  Na een „aanloop” van zestien jaar is woensdag het windmolenpark Burgervlotbrug langs het Noordhollandsch Kanaal geopend. PvdA-minister Jacqueline Cramer (Milieu en Ruimte) stelde het park officieel in gebruik, maar van haar had het allemaal sneller gemogen. „Het feit dat ik het nu open in plaats van oud-minister Margreeth de Boer in 1994, is niet iets om trots op te zijn.”
Lees hier verder


Oprichter Econcern adviseur bij Eneco.

Dinsdag 18 augustus

ROTTERDAM  -  Het energieconcern Eneco gaat Ad van Wijk, oprichter en voormalig topman van Econcern, inschakelen om advies te geven op het gebied van duurzaamheid.
Lees hier verder


Extra windparken in Noordzee

Maandag 27 juli

DEN HAAG – Er komen nog eens drie extra windmolenparken in de Noordzee.
Lees hier verder

Noot van de Fibronotredactie.
De regering laat Econcern failliet gaan zonder één vinger van een reddende hand uit te steken, waarna Evelop ook failliet gaat. De regering wist ten tijde van dit faillissement natuurlijk al lang dat deze opdracht naar drie Duitse bedrijven zou gaan.
Misschien was deze opdracht voor drie windmolenparken net voldoende geweest om Evelop te redden.
Wat rest zijn veel vragen.


Groene goud gehinderd

Zondag 5 juli

’De boer is een energieleverancier’

AMSTERDAM – „Ik word er moedeloos van”, zegt Alex Wittendorp, projectontwikkelaar van biomassa-installaties en eigenaar van het bedrijf BioGas International. „De Nederlandse overheid weet het altijd beter. De regering propagandeert graag dat zij het gebruik van biobrandstoffen stimuleert, maar concreet gebeurt er weinig. En als ze dan wat doen, dan maken ze regels die andere landen al weer hebben verworpen.”
Lees hier verder


Jaren uitstel windmolens

Woensdag 24 juni

APELDOORN – Het windmolenpark op de Ecofactorij loopt opnieuw een vertraging van jaren op, doordat energiebedrijf Econcern failliet is. Het bedrijf dat vijf windmolens op de Ecofactorij wil ontwikkelen is een dochter van Econcern: projectontwikkelaar Evelop.
Lees hier verder


Eneco neemt Ecostream over

Dinsdag 23 juni

ROTTERDAM  -  Energiebedrijf Eneco zet de activiteiten voort van het failliete Ecostream, een onderneming die gespecialiseerd is in zonne-energie.
Lees hier verder


Eneco redt belangrijkste delen van Econcern

Maandag 15 juni

UTRECHT – Energieconcern Eneco neemt delen over van zijn deels failliet verklaarde branchegenoot Econcern. Hiermee zijn de onderdelen Ecofys en Evelop en de biomassa-activiteiten van Econcern grotendeels van de ondergang gered.
Lees hier verder

Noot van de redactie:

Het onderdeel Evelop ontwikkelt duurzame energieprojecten zoals windparken op zee en op het land en is onder meer actief in Groot-Brittannië, België en Nederland. Eneco neemt de Nederlandse activiteiten van Evelop niet over.

Betekent dit dat het windmolenpark dat Evelop in Apeldoorn op de Ecofactorij wilde bouwen, op de lange baan wordt geschoven, of erger, niet doorgaat?


Het faillissement van Econcern was niet onverwacht

Lees hier nog even wat de redactie van Fibronot over Econcern schreef op 16 maart.

Los daarvan:
Het is duidelijk dat banken en particuliere investeerders er geen trek meer in hebben om projecten in deze zogenaamde duurzame sector te financieren.
Het rendement op de geïnvesteerde miljarden is drie keer niks en dat zal ook in de toekomst zo blijven.
Hoeveel miljarden zijn er bij Econcern door het putje gespoeld?

Laat dit een waarschuwing zijn voor eventuele financiers van Fibroned dat zonder subsidie geen bestaansrecht heeft.


Econcern failliet

Vrijdag 12 juni

De rechtbank in Utrecht heeft vandaag het faillissement van Econcern uitgesproken.
Lees hier verder


Veel schade door brand in energiecentrale De Lier

Vrijdag 12 juni

DE LIER – Een brand als gevolg van een stofexplosie in een warmtekrachtcentrale in de Zuid-Hollandse plaats De Lier heeft mogelijk voor meer dan 1 miljoen euro schade aangericht.
Lees hier verder


Overbruggingskrediet voor Econcern

Woensdag 3 juni

UTRECHT – Econcern heeft een overbruggingskrediet gekregen om de komende weken lopende betalingen, zoals salarissen, te kunnen doen.
Lees hier verder


Zonnepanelenfabriek Doesburg in problemen

Dinsdag 2 juni

DOESBURG  -  Ubbink Solar Modules, een fabriek van zonnepanelen in het Gelderse Doesburg, zit in de problemen. Een woordvoerder van het Duitse moederbedrijf Centrosolar wijt die aan geldnood bij de belangrijkste klant, een dochteronderneming van Econcern, dat uitstel van betaling heeft aangevraagd.
Lees hier verder

De kippenmestverbrander (BMC) in Moerdijk heeft grote problemen

Vrijdag 29 mei

Lees hier het bericht dat de Provincie Gelderland over BMC vond


Wiek van windmolen valt op snelweg

Woensdag 27 mei

LELYSTAD – Een meterslange wiek van een windmolen is woensdag rond 17:30 uur op de snelweg A6 bij Lelystad gevallen. Er zijn geen ongelukken gebeurd, wat gezien ht tijdstip een wonder is.
Lees hier verder


Econcern in geldnood, toekomst Bio MCN onzeker

Woensdag 27 mei

FARMSUM – Econcern, één van de belangrijkste aandeelhouders van de biomethanolfabriek Bio MCN in Farmsum, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf is door de kredietcrisis in geldnood gekomen.
Lees hier verder


Econcern in surseance

Dinsdag 26 mei

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft na een ‘eerste blik op de financiële structuur’ besloten af te zien van een overname van het duurzaam energiebedrijf Econcern. Het concern uit Utrecht heeft dinsdag bij de rechtbank in Utrecht surseance van betaling aangevraagd.
Lees hier verder


Nieuw bedrijventerrein Moordrecht wil eigen energie opwekken met 3 turbines

Maandag 4 mei

Het nieuwe bedrijventerrein Gouwepark bij Moordrecht gaat de energie die het verbruikt zelf opwekken door middel van drie te bouwen 3MW-windturbines. Deze moeten geplaatst worden bij de aansluiting van de rijksweg A12 op de A20, zo meldt Cobouw.
Lees hier verder


Vestas schrapt bijna tiende van alle banen

Dinsdag 28 april

KOPENHAGEN – Het Deense Vestas, ‘s werelds grootste producent van windturbines, schrapt 1.900 banen. Dat is circa 9% van het personeelsbestand. Het bedrijf heeft last van een teruggelopen vraag, zo maakte het dinsdag bekend.
Lees hier verder


Productie energie in eigen hand

Donderdag 23 april

APELDOORN – Apeldoorn wil de energieproductie in eigen hand nemen. Daartoe wil de gemeente, samen met andere partijen, een zogenoemd energiebedrijf oprichten.
Lees hier verder


PvdA wil extra geld voor subsidie zonne-energie

Zondag 19 april

HILVERSUM – Om meer aanvragen voor subsidie voor zonne-energie te kunnen honoreren, zou 72 miljoen euro extra beschikbaar kunnen worden gesteld.
Lees hier verder


‘Regenwoud verandert van zuivering in luchtvervuiling’

Vrijdag 17 april

WENEN – Als de aarde nog twee graden opwarmt, zijn bossen niet langer een opslagplaats voor koolstofdioxide (CO2), maar juist een bron van CO2-uitstoot in de atmosfeer.
Lees hier verder

Voetnoot van de redactie van Fibronot.nl:
Het is duidelijk dat nieuwe energiecentrales niet meer wegkomen met de kreet dat ze zogenaamd CO2 neutraal produceren.
Er moet gewoon netto minder CO2 geproduceerd worden willen we over enkele jaren niet letterlijk stikken in de CO2.
Als Apeldoorn besluit geen kippenmestverbrander op de Ecofactorij te bouwen, dan pas draagt de gemeente bij aan een verantwoord lagere uitstoot van CO2.
Het kappen van duizenden hectares Amazone oerwoud om aan de vraag naar soja in kippenvoer voor Nederland te voldoen moet bovendien ook stoppen.


Kleine windmolens leveren weinig op

Zondag 12 april

De NOS maakte op Eerste Paasdag de resultaten van een onderzoek bekend waarin duidelijk werd gemaakt dat kleine windmolens minder energie leveren dan de verkooppraatjes doen vermoeden.
Lees hier het verslag van het NOS Journaal en zie hier de tabel met meetresultaten.


Biomassa-criteria ook up to date in NEN-norm

Vrijdag 10 april

De classificatie van biomassastromen zijn met de nieuwe norm van het NEN, de NTA 8003:2008, volledig up-to-date. En met de publicatie van de NTA 8080 begin 2009 zijn de Cramer criteria nu operationeel toepasbaar in het werkveld.
Lees hier verder


Subsidie voor biomassaprojecten in trek

Donderdag 9 april

Nadat afgelopen maandag al bekend werd dat een flink deel van de zon-pv subsidie is overtekend, blijkt nu ook voor twee van de vijf categorieën SDE-subsidies op elektriciteit en gas uit biomassa alle beschikbare subsidie te zijn vergeven. Dat blijkt uit een inventarisatie van SenterNovem, die de SDE-regeling uitvoert.
Lees hier verder


Twee regelingen voor groene stroom overtekend

Woensdag 8 april

DEN HAAG – Niet alleen de subsidieregeling voor grotere zonnepanelen, maar ook die voor het opwekken van energie uit biomassa is overtekend. Dat betekent dat niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd.
Lees hier verder


Brussels akkoord over uitstel luchtnormen vraagt om spoedpakket

Dinsdag 7 april

7 april 2009 - Nederland heeft vandaag van de Europese Commissie toestemming gekregen om vijf jaar later dan afgesproken de lucht schoon te maken. Tegelijkertijd is vandaag ook duidelijk geworden dat er steeds meer maatregelen uit het pakket vallen die er voor moeten zorgen dat de lucht ook werkelijk schoon wordt. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: ‘Het lijkt wel of er aan de onderkant al maatregelen uitvallen, nu het uitstel voor Nederland binnen is’.
Lees hier verder


Nederland krijgt uitstel invoer luchtnorm

Dinsdag 7 april

Nederland heeft als eerste land in Europa uitstel gekregen voor het behalen van normen voor schone lucht. Daardoor kunnen vele bouwplannen alsnog doorgaan.
Lees hier verder


Raad wijdt debat aan plan voor vergisting

Dinsdag 7 april

TWELLO/TERWOLDE – Een goed idee, maar op de verkeerde plek. Zo omschreef wethouder Van Muijden in het rondetafelgesprek het plan van loonwerker Dreierink om bij zijn bedrijf aan de Bekendijk in Terwolde een biomassavergistingsinstallatie te bouwen.
Lees hier verder


Gemeente mikt op meer molens

Zondag 5 april

APELDOORN – De gemeente wil meer windmolens plaatsen. Volgens milieuwethouder Michael Boddeke (Groen Links) is dat nodig om de energieambitie van Apeldoorn waar te maken.
Lees hier verder


Econcern ontslaat 200 van 1400 werknemers door nieuwe focus

Vrijdag 3 april

Econcern zet 200 van de 1.400 medewerkers op straat, zo meldt Econcern. Ongeveer de helft van de ontslagen vallen in Nederland, de rest wordt weggehaald op lopende projecten in de 24 landen waar Econcern actief is.
Lees hier verder


Vervuilde biodiesel verwoest machines

Woensdag 1 april

Ellende treft honderden bedrijven

Agrarische loonwerkers en grondverzetbedrijven lijden miljoenen euro’s schade door de verplichte bijmenging van het milieuvriendelijke biodiesel aan gewone diesel.
Lees hier verder


Geen windmolens bij park De Weerribben

Woensdag 1 april

STEENWIJK/DEN HAAG -  Er komen geen windmolens rond nationaal park Weerribben-Wieden. De Raad van State heeft een beroep van Staatsbosbeheer tegen een besluit van het provinciebestuur van Overijssel om de bouw van vier windturbines toe te staan, gegrond verklaard.
Lees hier verder


Defensie houdt hoog bouwen tegen

Maandag 30 maart

UTRECHT – Plannen voor hoogbouw en windmolens kunnen niet doorgaan als ze te dicht bij een radarstation van Defensie staan. Defensie wil niet tornen aan het verbod om binnen een straal van 28 kilometer rond een radarinstallatie hoger te bouwen dan 45 meter.
Lees hier verder


‘Nederland blijft achter met duurzame energie’

Vrijdag 27 maart

AMSTERDAM – Nederland blijft in Europa achter met het gebruik van duurzame energie. Binnen de Europese Unie behoort Nederland tot de vijf minst presterende landen.
Lees hier verder


Nieuwe ronde voor zonnepanelen

Vrijdag 27 maart

UTRECHT – Mensen kunnen vanaf 6 april weer subside aanvragen voor zonnepanelen. Vorig jaar ontketende de aankondiging een ware run.
Lees hier verder


Econcern ‘aangenaam verrast’ door kabinetsplannen

donderdag 26 maart

UTRECHT (AFN) -  Energiebedrijf Econcern is aangenaam verrast over de plannen van het kabinet om het aantal windturbineparken in de Noordzee te verdubbelen gedurende de kabinetsperiode. “Het kabinet geeft een belangrijk signaal van stabiliteit af”, zegt directeur Ernst van Zuijlen van de offshore-tak van Econcern donderdag.
Lees hier verder


Econcern zet dochter OneCarbon in etalage

20 maart 2009

Divisie moet in juni zijn verkocht

Amsterdam
Het duurzame-energiebedrijf Econcern uit Utrecht heeft met onmiddellijke ingang zijn divisie OneCarbon in de verkoop gezet. Dit blijkt uit een als ‘private and confidential’ bestempelde aanbiedingsbrief die donderdag naar belangstellende partijen is gestuurd.
Lees hier verder


Vijf gemeenten akkoord over biomassacentrale

18 maart 2008

De gemeenten Bernheze, Oss, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel gaan biomassa omzetten in duurzame energie. De vijf gemeenten hebben samen gezocht naar mogelijkheden voor realisatie van een biomassa energiecentrale. Deze centrale moet binnen het grondgebied van deze gemeenten worden gerealiseerd.
Lees hier verder.


17 maart 2009

De volgende advertentie verschijnt de komende maanden elk weekend in alle uitgaven van de Stentor in de rubriek Hobby & Sport onder Vuurwerk:

Nieuws 2009 en 2010


Megakippenstal Noord Holland van de baan.

16 maart 2009

Haarlem – Plannen voor de bouw van een megakippenstal voor 1,6 miljoen slachtkippen in het Noord Hollandse Middenmeer zijn van de baan.
Lees hier verder


Noot van de Fibronot redactie

Econcern

16 maart 2009

Hoe moeilijk het in deze sector gaat wordt vandaag duidelijk. Het is opvallend dat de huidige kredietcrisis door veel bedrijven wordt aangegrepen om te saneren, terwijl er gewoon ruzie in de tent is over het te voeren beleid. Dat ruiken de banken ook en stoppen de financiering van duurzame projecten die geen rendement opleveren. Zoals bij Econcern.

Econcern, de grootste Nederlandse investeerder in duurzame energie, moet de ongebreidelde groei intomen. Op last van banken en aandeelhouders moet er een bedrijfsplan komen voor gestructureerde groei. De focus zal volledig komen te liggen op zonne- en windenergie. Andere projecten worden beëindigd. Dat betekent niets meer en niets minder dat Econcern projecten van ‘duurzame’ mestverbranding en mestvergisting op een dood spoor heeft gemanoeuvreerd.
Het zou de Werkgroep Fibronot niet verbazen als we binnen het Econcern concern binnenkort de eerste faillissementen gaan zien.
Nu banken zich uit Econcern terugtrekken, kunnen we vaststellen dat de financiering van Fibroned een stuk onzekerder is geworden?


Econcern: succesroes komt abrubt ten einde

16 maart 2009

Energiebedrijf Econcern heeft problemen. Onlangs kondigde het concern aan diverse duurzame energie projecten stil te leggen. Banken willen geen geld meer lenen, dus moeten er staatsgaranties op kapitaalintensieve projecten komen, opperde topman en oprichter Ad van Wijk.
Lees hier verder


Econcern gooit roer flink om

15 maart 2009

Het duurzame energiebedrijf Econcern uit Utrecht gooit het roer drastisch om. Na een lange periode van ‘ongebreidelde groei’ wordt noodgedwongen pas op de plaats gemaakt, mede in overleg met de banken en aandeelhouders.
Lees hier verder


Vertraging voor bouw kolencentrales

Gepubliceerd: 15 maart 2009

Rotterdam — De bouw van drie kolencentrales in Nederland loopt vermoedelijk anderhalf jaar of meer vertraging op, en is mogelijk in strijd met de Europese milieuwetten.
Lees hier verder


Windpark geeft ruim miljoen Nederlanders stroom

4 maart 2009

Lees hier verder


Evelop vraagt vergunning aan voor de bouw van 5 windmolens op de Ecofactorij

4 maart 2009

Evelop, zie hier, heeft recent bij de Gemeente Apeldoorn een vergunning aangevraagd voor de bouw van 5 windmolens op de Ecofactorij.
De plaats waar de windmolens worden gebouwd staat op de tekening die hier te downloaden is en waarop ook de lokatie te zien is waar de FibroNed mestverbrander zou moeten komen.


Subsidie voor energie uit waterkracht

20 februari 2009

Lees hier verder


Einde in zicht voor groene stroom van Ad van Wijk

16 februari 2009

Als het nog twee jaar zo blijft als nu, is de groenestroomsector dood, zegt topman Ad van Wijk van de groene reus Econcern. Dat bedrijf dreigt diep in het rood te komen als gevolg van de economische crisis. ‘Financiers kunnen niet wachten, in deze crisis verandert alles met de dag’, vertrouwde de topman Quote toe.
Lees hier verder


Bericht aan alle politieke partijen in Apeldoorn

Op 13 februari 2009 is aan de fractievoorzitters van alle politieke partijen in Apeldoorn een e-mail gestuurd waarin aandacht wordt gevraagd voor nieuwe ontwikkelingen die zich na 22 maart 2005 rondom FibroNed hebben voorgedaan.
Lees hier verder


Politieke Markt Apeldoorn (PMA)

De wethouder van milieuzaken in Apeldoorn, de heer Boddeke, zei op 15 januari 2009 tijdens de Politieke Markt “dat men nu wat minder afhankelijk van de komst van Fibroned is geworden dan 6 jaar geleden.
Lees hier verder