De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

Laatste Nieuws 2013

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet

Maandag 30 december 2013

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet. Vanmiddag wordt het faillissement aangevraagd. Het personeel werd vanmorgen om half elf ingelicht nadat energiebedrijf Eon even daarvoor het leveringscontract had ontbonden. Velen zijn triest maar zagen het faillissement aankomen.
Lees verder


Europese Hof: Frans feed-in-tarief voor windenergie illegaal

Dinsdag 24 december 2013

Een Franse verplichting voor energiebedrijven om een feed-in-tarief boven de marktprijs voor windstroom te betalen staat gelijk aan staatssteun en is daarom illegaal. Dit heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. Met de uitspraak krijgt de Franse windsector een forse klap te verwerken.
Binnen 3 maanden moet de Franse overheid de wet, die in 2012 werd ingevoerd, terugdraaien.
Lees verder


Faillissement voor Duits Solarstrom

Dinsdag 17 december 2013

De Duitse zonnepaneelfabrikant SAG Solarstrom AG heeft aangekondigd faillissement aan te vragen. Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt, nadat gesprekken met banken en investeerders over herfinanciering op niets uitliepen.
Lees verder


Accountant onderzoekt gedrag gedeputeerde Moens

Donderdag 12 december 2013

Er komt een onderzoek naar de gang van zaken rond Albert Moens, een overleden gedeputeerde uit Noord-Holland. Terwijl hij bestuurder was, werd hij ook betaald voor werkzaamheden voor het inmiddels failliete Econcern, bleek gisteren. Een forensisch accountant moet nu onderzoeken „of de belangen van de provincie hiermee zijn geschaad”, meldde de provincie Noord-Holland vanmiddag.
Lees verder


Curatoren Econcern klagen accountant aan

Woensdag 11 december 2013

De curatoren van het groene energiebedrijf Econcern, dat in 2009 failliet ging, hebben bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen accountant PwC. Dat hebben zij vandaag bekend gemaakt. Volgens de curatoren heeft de accountant ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening 2007 van Econcern.
Lees verder


Duitsers, Belgen en Nederlanders leveren onderdelen voor Gemini-windparken

Donderdag 28 november 2013

Windparkontwikkelaar Typhoon Offshore heeft contracten afgesloten voor de levering van stroomkabels, monopiles en de verbindingsstukken die gebruikt zullen worden voor het offshore windproject Gemini.
Lees verder


Forse invoerheffing op glas Chinese zonnepanelen

Donderdag 28 november 2013

De Europese Unie heeft een invoerheffing gelast op glas voor zonnepanelen uit China, die kan oplopen tot 42,1 procent. Daarmee moet een einde komen aan de toestroom van goedkope, zwaar gesubsidieerde producten vanuit China naar Europa. De heffing gaat per direct in en geldt in ieder geval voor 6 maanden met een eventuele verlenging naar 5 jaar.
Lees verder


RWE ziet af van bouw offshore windmolenpark vanwege hoge kosten en niet rendabel

Dinsdag 26 november 2013

Het Duitse energieconcern RWE ziet af van plannen voor de bouw van een offshore windmolenpark voor de kust van het Britse Devon. Volgens de ontwikkelaar van het 4 miljard pond kostende project is het economisch niet verantwoord om ermee verder te gaan.
Lees verder


Nederlandse Kustwacht slaat alarm om windmolens

Maandag 11 november 2013

De Nederlandse Kustwacht (KWC) is een zelfstandige civiele organisatie die 15 taken uitvoert voor vijf ministeries. (7 dienstverleningstaken en 8 handhavingstaken). De operationele leiding van het Kustwachtcentrum in Den Helder is in handen van de Koninklijke Marine.
De Kustwacht nu, vreest voor meer ongevallen als er nog meer windmolenparken voor onze kust gebouwd worden.
Lees verder


Windmolens in Nederland niet brandveilig

Woensdag 6 november 2013

De 1900 windmolens in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen brand. En in geval van brand is de brandweer niet altijd in staat om hulp te verlenen. Dat zeggen experts tegen BNR, naar aanleiding van de dood van twee onderhoudsmonteurs in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat.
Lees verder


Brussel wil af van energiesubsidies

Maandag 4 november 2013

De Europese Commissie wil paal en perk stellen aan ongebreidelde subsidiëring van duurzame stroom in Europa. Die werkt marktverstorend, waardoor de kosten om elektriciteit te produceren hoger uitvallen dan nodig. Dat is de strekking van twee rapporten van de Commissie over de energiemarkt, die morgen verschijnen.
Lees verder


Windmolens staan dinsdag mogelijk even stil

Vrijdag 1 november 2013

Windmolens in Nederland staan dinsdag mogelijk even stil als eerbetoon aan de twee monteurs die dinsdag om het leven kwamen toen ze aan het werk waren in een turbine in Ooltgensplaat. De twee mannen van 19 en 21 jaar uit Barneveld worden dinsdag in stilte begraven. Dat heeft het bedrijf waar de twee werkten vrijdag laten weten.
Lees verder


Groene windmolendroom van Energie-U spat uiteen

Donderdag 31 oktober 2013

Een dag na het uiteenspatten van het windmolenproject Lage Weide likt initiatiefnemer Energie-U de wonden. Bij het door particulieren opgerichte energiebedrijf dat uitvoering moest geven aan de windmolenwens van het collegebestuur, dreunt „de klap van de gemeente” nog na.
Lees verder


Ameland krijgt grootste zonnepark van Nederland

Woensdag 30 oktober 2013

Ameland krijgt ruim 2,6 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds om het grootste zonnepark van Nederland te bouwen. Dat heeft de gemeente vanmorgen laten weten. Daarnaast wordt 7 ton uitgetrokken voor een project met methaanbrandstoffen.
Het zonnepark van circa 10 hectare zal aan de westkant van het vliegveld in Ballum worden gebouwd en jaarlijks 6 megawatt kunnen opwekken, 20 procent van wat het eiland nodig heeft. Door duinen en struiken aan te leggen, worden de zonnepanelen aan het zicht onttrokken.
Lees verder


Dode bij brand in windturbine Ooltgensplaat

Dinsdag 29 oktober 2013

Op de Mariadijk bij Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee is vanmiddag een windturbine in brand gevlogen. Daarbij is één persoon overleden.
Lees verder


Miljoenenclaim bij gemeente om windmolens

Dinsdag 29 oktober 2013

Tientallen huiseigenaren in de Utrechtse gemeente Houten dienen een miljoenenclaim in bij de gemeente. De onlangs geplaatste windmolens, de grootste van Nederland, zorgen voor een waardedaling van minimaal 50.000 euro per huis.
Lees verder


Waterschaarste in het noorden van Tanzania

Vrijdag 18 oktober 2013

De wetenschap in Tanzania is het er nog niet over eens, is het nu de klimaatverandering of niet. De droogte in de noordelijke provincies. Zelfs tijdens de regentijd val er minder regen. Er ontstaan problemen tussen bevolkingsgroepen over het schaarse water.
Lees verder


Provincie Noord Holland verbiedt nieuwe windmolen

Vrijdag 18 oktober 2013

Er mag van de Provincie Noord-Holland geen nieuwe windturbine gebouwd worden in de Boekelermeer bij Heiloo. De provincie is tegen de komst van een nieuwe windmolen in de Boekelermeer. De windturbine met een ashoogte van minimaal 85 meter staat in het bestemmingsplan. Daar zet de provincie een streep door.
Lees verder


Gasunie en Tennet blijven volledig in handen van de staat

Vrijdag 18 oktober 2013

Gastransportbedrijf Gasunie en netwerkbedrijf Tennet zullen niet gedeeltelijk geprivatiseerd worden. Dat heeft minister van Financiën Dijsselbloem vanmiddag bekendgemaakt na de wekelijkse ministerraad. Dijsselbloem vindt het belangrijk dat de gas- en elektriciteitsnetten voorlopig niet in commerciële handen komen.
Lees verder


Er waait een andere wind in Tanzania

Vrijdag 18 oktober 2013

Tanzania ontwikkelt zich economisch razendsnel maar profiteert elke bewoner ook van die economische ontwikkeling? Het lijkt er in de verste verte niet op.
Ongeveer 15%  van de bijna 48 miljoen inwoners woont in de steden, het restant erbuiten in de bossen, op hoogvlaktes en op savanne’s. Hiermee is de tweedeling een feit want die overige 85% behoort tevens tot het armste deel van de bevolking.
Lees verder


Radioactiviteit bij aardwarmte Koekoekspolder

Maandag 14 oktober 2013

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder in IJsselmuiden ligt stil omdat één van de putten verstopt is met lood- en zoutdeeltjes. In de looddeeltjes is radioactiviteit gemeten.
Lees verder


Een op vijf huishoudens worstelt met energienota

Maandag 14 oktober 2013

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens vreest de komende maanden de energierekening niet meer te kunnen betalen. Onder hen zijn vooral huurders en mensen met een laag inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.
Lees verder


Slechte zomer voor windmolens

Maandag 14 oktober 2013

Het was een slechte zomer voor windenergie. Het aantal kilowattuur (kWh) aan stroom dat werd opgewekt was met name in juli enorm laag, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak is simpel: er stond te weinig wind.
Lees verder


Twee PVDA-moties aangenomen over uitwerking energieakkoord

Zondag 13 oktober 2013

De Tweede Kamer heeft op donderdag 10 oktober twee moties aangenomen die waren ingediend bij het debat op hoofdlijnen over het energieakkoord. De moties die op steun van een Kamermeerderheid konden rekenen kwamen allebei uit de koker van PVDA-energiewoordvoerder Jan Vos. De aangenomen moties gaan allebei over groene energie.
Lees verder


Stop subsidies voor hernieuwbare energie

Vrijdag 11 oktober 2013

Er moet een eind komen aan de subsidies voor hernieuwbare energie. Dat was vrijdag in Brussel de eensgezinde boodschap van de bestuurders van tien van de grootste Europese energiebedrijven.
Lees verder


Windplan energieakkoord is luchtkasteel

Waarschuwing voor torenhoge kosten

Zaterdag 5 oktober 2013

Voor wie deze website regelmatig volgt is het volgende nieuws geen verrassing.

De kosten van windenergie zullen de komende jaren vijf keer hoger uitvallen dan de overheid heeft voorgerekend in het recent gesloten energieakkoord. De nieuw te bouwen windmolens op zee en hun onderhoud gaan niet 3,7 miljard euro kosten, maar minstens 19 miljard euro.
Lees verder


Aldel krijgt overbruggingskrediet overheid

Vrijdag 4 oktober 2013

Het Rijk en de provincie Groningen verlenen aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl een overbruggingskrediet van bijna € 8 miljoen. Daardoor blijven in elk geval voorlopig 800 banen behouden.
Lees verder


Rubberfabrieken weg uit Nederland

Woensdag 2 oktober 2013

Het is geen geheim dat vanwege de hoge energieprijs in Nederland steeds meer bedrijven ervoor kiezen ons land te verlaten. Het zijn nu nog in het algemeen de kleine bedrijven met enkele honderden werknemers, maar het signaal is duidelijk; overheid doe iets aan die abnormaal hoge energieprijzen, want we kunnen niet meer met het buitenland concurreren.
Lees verder


Energienota omlaag de komende drie jaar?

Woensdag 2 oktober 2013

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaan de transportkosten voor gas en elektriciteit de komende drie jaar omlaag. Burgers en bedrijfsleven zouden over die periode een bedrag van 2.1 miljard Euro tegemoet kunnen zien. Dat betekent een lastenverlichting van ongeveer 50 Euro per jaar.
Lees verder


Denen azen op Nederlands gas bij windstilte, afhankelijk zijn van windenergie wordt catastrofe

Dinsdag 1 oktober 2013

Het Deense aardgas raakt op. Paniek, want hoe wordt er dan elektriciteit opgewekt als de wind wegvalt? Die vraag stelde het land zichzelf al langer. Denemarken stond toch wereldwijd model hoe je met windmolens duurzaam kan worden? Welnu, de afhankelijkheid van de grillige natuur bij het opwekken van energie blijkt duidelijk nu het Deense aardgas op raakt. Dus moet Nederland te hulp springen met gas dat we eigenlijk zelf de komende jaren hard nodig hebben.
Lees verder


Duitsland: afgelopen met wildgroei windmolens

Maandag 30 september 2013

De uitbreiding van het Duitse elektriciteitsnetwerk moet beter gepland worden. De bouw van windparken en PV installaties moet daar op aangepast worden. De Duitse burgers geven netbeheerder TenneT de rode kaart. Tennet heeft burgers de gelegenheid gegeven om privé in de uitbreiding van het netwerk te investeren, maar de burgers zijn sceptisch. En dat is meer dan begrijpelijk, want er is niemand, zelfs TenneT niet die serieus kan vertellen welk netwerk de Duitsers nu ècht nodig hebben in de komende jaren.
Lees verder


Netbeheerders slaan alarm, 20 miljard op korte termijn noodzakelijk

Groene elektriciteit jaagt kosten consument op

Maandag 30 september 2013

Eindelijk slaan de netbeheerders alarm. Reeds jaren schrijft deze website over de gigantische investeringen die gedaan moeten worden om het Nederlandse elektriciteitsnetwerk geschikt te maken voor de inpassing van zonne- en windenergie, maar telkens werd de zaak gebagatelliseerd. Nu blijkt inderdaad de 20 miljard Euro en misschien wel het dubbele bedrag nodig te zijn dat we altijd berekend hebben.
Lees verder


Afbraak Duitse industrie gaat verder, Siemens ontslaat 15.000 medewerkers

Zondag 29 september 2013

De afbraak van werkgelegenheid in de Duitse industrie gaat verder. Door de hoge energieprijzen zijn steeds meer Duitse industriële conglomeraten genoodzaakt op de kosten te besparen. De malaise in de windenergiesector zorgt bovendien voor een groot aantal nieuwe werklozen.
Lees verder


Klimaatsymposium in Nieuwspoort op donderdag 3 oktober

De onzekerheid over de invloed van CO2 op het klimaat neemt verder toe….

Zondag 29 september 2013

Gastbijdrage van Theo Wolters.

Het IPCC kondigde afgelopen vrijdag 27 september aan dat grote rampen ons wachten aangezien het nu nóg zekerder is dat de mens verantwoordelijk is voor een catastrofale opwarming van de aarde.
Lees verder


Provincie Zuid Holland neemt regie windenergie over

Zaterdag 28 september 2013

Russische toestanden in Nederland.
Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland willen overgaan tot inpassingsplannen voor 4 Zuid-Hollandse gemeenten die weigeren of verzuimen windenergielocaties op te nemen in hun bestemmingsplannen. Met een inpassingsplan maakt de provincie de aangewezen locaties voor windenergie ruimtelijk zelf mogelijk. Het gaat om de gemeenten Midden-Delfland, Westland, Papendrecht en Alblasserdam.
Lees verder


ACM: Sluiting kolencentrales is kartelafspraak en maakt energie duurder

Donderdag 26 september 2013

Nadat experts de doodsteek aan het energieakkoord hebben gegeven komt nu ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag in opstand. De voorgenomen sluiting van de vijf kolencentrales zoals dat in het energieakkoord is afgesproken, is namelijk een kartelafspraak, nadelig voor de consument en levert weinig milieuvoordeel op, zegt de ACM na een uitvoerige studie.
Lees verder


TenneT heeft grote zorgen; wie betaalt de kabels?

Donderdag 26 september 2013

Voor wie deze website en dan speciaal de artikelenreeks over de Duitse Energiewende heeft gevolgd zal het niet ontgaan zijn dat netbeheerder TenneT constant op zoek is naar geld om de peperdure aansluitingen naar offshore windparken te kunnen betalen. Toen de redactie van Fibronot.nl de prijs noemde die alle aansluitingen gaan kosten kregen we reacties dat we niet zo moesten overdrijven.
Lees verder


Megavergister Foxhol van de baan

Woensdag 25 september 2013

Het plan van oud-melkveehouder Jan Luuk Stel en veehouder Willem-Jan Hartlief voor een megavergister in Foxhol is van de baan. De Provincie Groningen verleent geen vergunning.
Lees verder


RvS: Windmolens Deventer mogen aan A1

Woensdag 25 september 2013

De Raad van State heeft de bezwaren tegen de komst van windmolens aan de A1 bij Deventer verworpen. De gemeente Deventer en exploitant Raedthuys kunnen de plannen voortzetten.
Lees verder


Streep door biogasproject ZLTO en Desso

Woensdag 25 september 2013

Tapijtfabrikant Desso en landbouwcoöperatie ZLTO hebben hun plannen voor een mestverwerkingsinstallatie inclusief een biovergister op het bedrijventerrein Ecopark in Waalwijk afgeblazen.
Lees verder


Apeldoorn zegt geen nee tegen schaliegas

Vrijdag 20 september 2013

Een meerderheid in de Apeldoornse politiek zegt niet op voorhand ‘nee’ tegen eventuele boringen naar schaliegas in deze gemeente. De Partij voor de Dieren, GroenLinks en Progressief Sociaal Apeldoorn willen Apeldoorn uitroepen tot ‘schaliegasvrije gemeente’, maar krijgen daarvoor geen steun.
Lees verder


Steeds meer twijfel over energieakkoord

Vrijdag 20 september 2013

Steeds meer deskundigen twijfelen over de uitwerking van het onlangs ondertekende energieakkoord. Niet alleen bij schaliegas vindt de discussie louter op basis van emotie plaats, terwijl het in feite een discussie op basis van feiten zou moeten zijn, ook over het energieakkoord verschillen intussen de meningen. De milieugroeperingen zijn voor het akkoord, zij reageren vanuit hun emotionele betrokkenheid, maar de deskundigen uit de energiewereld en de bouw beschouwen het energieakkoord op hun feitelijke inhoud. En die is verre van positief, waarop de vraag gesteld mag worden, is dit energieakkoord nog levensvatbaar?
Lees verder


Deskundigen kraken uitstel boren naar schaliegas

Vrijdag 20 september 2013

Deskundigen zijn het erover eens, Nederland laat een schitterende gelegenheid voorbij gaan een bedrag van naar schatting 85 miljard Euro te verdienen door niet naar schaliegas te boren. Directeur Hans Grünfeld van de branchevereniging die de belangen van grootverbruikers van energie en water, de VEMW, vertegenwoordigt, maakt zich in een groot landelijk ochtendblad grote zorgen dat Nederland op slot gaat en dat de discussie over schaliegas niet op basis van feiten wordt gevoerd, maar dat de emotie overheerst.
Lees verder


Commissie MER publiceert effectstudie schaliegas

Donderdag 19 september 2013

De Commissie MER heeft vandaag haar effectstudie over het boren naar schaliegas vrijgegeven. Eén van de conclusies luidt:
De Commissie acht de kans op vervuiling van het grondwater vanuit de schalielaag, via breuken of door uitschietende fracs verwaarloosbaar. Vervuiling van grondwater via het boorgat is wel denkbaar, maar goed beheersbaar met bekende technische maatregelen voor putinstallatie- en afdichting.
Lees verder


Schaliegas, wel of niet boren?

Donderdag 19 september 2013

De brief die minister Kamp gisteren naar de Tweede Kamer stuurde met de aankondiging een nieuwe studie naar mogelijke boorlocaties in Nederland te laten verrichten was voor velen een complete verrassing. Ook de redactie van Fibronot.nl was verrast, niet in het minst omdat de minister pas nog had gezegd niet eerder een besluit te nemen nadat de MER over dit onderwerp klaar is. De minister heeft zich ongetwijfeld laten leiden door het ontbreken van een politieke meerderheid in de Tweede Kamer. Hoe nu verder?
Lees verder


VVD: verstandig besluit van Kamp

Donderdag 19 september 2013

De VVD vindt dat minister Henk Kamp van Economische Zaken een „verstandig besluit” heeft genomen door proefboringen naar schaliegas voorlopig uit te stellen. Dat zegt het liberale Tweede Kamerlid René Leegte in een reactie.
Lees verder


Kabinet stelt besluit proefboringen schaliegas uit

Woensdag 18 september 2013

Het kabinet wil opnieuw lokatieonderzoek doen naar proefboringen naar schaliegas. Hierdoor zal het mogelijk nog jaren duren voordat er eventueel geboord gaat worden. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vanavond in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.  Vorige maand zei minister Kamp nog dat uit onderzoek was gebleken dat er veilig naar schaliegas geboord kan worden.
Lees verder


Flevoland: “Geen verbod op schaliegas”

Woensdag 18 september 2013

De provincie Flevoland gaat geen verbod instellen om naar schaliegas te boren. Dit zegt gedeputeerde Jaap Lodders (VVD) van de provincie Flevoland. Hiermee neemt Flevoland afstand van de lijn die de provincie Noord-Brabant, die een verbod wil laten instellen.
Lees verder


Duitse Feed in wet en duurzame subsidies zwaar onder vuur

Dinsdag 17 september 2013

De lieveling van de Duitse media, de Feed-in-wet (EEG) ligt zwaar onder vuur. De energieprijzen rijzen de pan uit, de CO2 uitstoot stijgt tegen alle verwachtingen in sterk en miljoenen Duitsers beginnen te klagen over de idiote toeslagen op de maandelijkse energienota.
Lees verder


Lagere ozb in buurt van windmolen

Zondag 15 september 2013

De komst van windmolens heeft op het Zeeuwse Sint Philipsland geleid tot een vermindering van de aanslag onroerendezaakbelasting (ozb). Van enkele tientallen woningen op Sint Philipsland is vorig jaar de Woz-waarde verlaagd, met gemiddeld meer dan 40.000 euro, en daarmee de ozb-aanslag.
Lees verder


Vitens verzwijgt informatie over vervuiling drinkwater

Zaterdag 14 september 2013

Niet de winning van gas of schaliegas is een bedreiging van de drinkwaterbronnen. In 50 jaar gaswinning in Nederland zijn nog nooit drinkwaterbronnen verontreinigd geraakt door deze gasboringen, de boorspoeling of het fracken.
Lees verder


Werknemers Aldel protesteren vrijdag op Binnenhof

Donderdag 12 september 2013

Werknemers van de bedreigde aluminiumsmelter Aldel protesteren vrijdagochtend op het Binnenhof.  In een petitie zullen ze minister Henk Kamp (Economische Zaken) vragen meer haast te maken met het vinden van een oplossing voor de fabriek in Delfzijl.
Lees verder


Brabants verbod schaliegas niet waterdicht

Donderdag 12 september 2013

De provincie Noord-Brabant heeft juridische mogelijkheden om schaliegaswinning te verbieden maar een verbod houdt geen stand als minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn doorzettingsmacht gebruikt. SP-gedeputeerde Johan van den Hout schrijft dat vandaag aan Provinciale Staten die van de hele provincie een boorvrije zone willen maken.
Lees verder


PGGM belegt in gasnetwerk in de Noordzee

Donderdag 12 september 2013

Na het mislukte windmolenavontuur in Mexico waar PGGM naar schatting 250 tot 300 miljoen euro verloor gaat de pensioenuitvoerder zich nu op gasleidingen in de Noordzee richten. PGGM neemt namelijk een groot belang in Nogat, een pijpleidingsysteem op de bodem van de Noordzee. De vermogensbeheerder wordt eigenaar van een derde van de onderneming die gas naar Nederland transporteert. Dat maakte PGGM vandaag bekend.
Lees verder


PvdA: geen proefboringen naar schaliegas

Donderdag 12 september 2013

De PvdA in de Tweede Kamer zet een streep door proefboringen naar schaliegas. “Het recente onderzoek van Witteveen+Bos naar de risico’s van schaliegaswinning heeft ons in het geheel niet overtuigd dat het schoon en veilig kan. Op basis van dit rapport zullen wij niet instemmen met proefboringen”, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. Witteveen+Bos concludeerde dat de risico’s ‘beheersbaar’ zijn.
Lees verder


Californië kiest voor schaliegas; klap voor milieubeweging

Donderdag 12 september 2013

Het Huis van Afgevaardigen en de Senaat in de Amerikaanse staat Californië stemden gisteren in grote meerderheid voor een wetsvoorstel dat richtlijnen bevat voor bedrijven die de boormethode willen gebruiken.
Lees verder


Windmolens op last van gemeente stilgezet; verzet tegen windmolens neemt toe

Dinsdag 10 september 2013

De seinen voor een windmolenpark op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht staan op rood. Twee wijkraden, de klankbordgroep en de gemeente Stichtse Vecht zeggen nee. Ook in Houten en Nieuwegein is er commotie over windturbines. Nadat de wijkraad Leidsche Rijn in juli na een zogenoemde miniwijkraadpleging constateerde dat er amper draagvlak is voor windmolens, komt de wijkraad Noordwest nu tot een ’nee, tenzij’.
Lees verder


Waterleidingmij Vitens fracked en spuit chemicaliën in waterbronnen

Maandag 9 september 2013

Waterleidingmaatschappij Vitens, het bedrijf dat zware kritiek uitte op het gebruik van chemicaliën die bij het boren naar schaliegas worden gebruikt, blijkt zelf in tientallen waterputten in Nederland chemicaliën in de grond te spuiten om de bronnen te regenereren. Ook het mechanisch stimuleren, een ander gezegde om het woord ‘fracken’ te verdoezelen, is eveneens een geliefd middel om waterputten die aan het eind van hun levensduur zitten, nieuw leven in te blazen.
Lees verder


Nut en noodzaak uit schaliegasdiscussie weglaten is grote misser

Zaterdag 7 september 2013

Nut en noodzaak van schaliegas zijn tot nu toe in de het nationale debat onderbelicht gebleven en ook het onderzoek van Witteveen en Bos laat deze aspecten weg. Dat is een belangrijke misser, waardoor er voorbij wordt gegaan aan de vraag of schaliegas een rol kan spelen in de transitie naar duurzamere energie-opwekking, zo menen deskundigen.
Lees verder


Energieakkoord wassen neus, zelfs 14% in 2020 niet haalbaar

Zaterdag 7 september 2013

Het gisteren met veel tamtam gepresenteerde energieakkoord blijkt een wassen neus te zijn. Zelfs de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 is niet haalbaar. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving als het Kenniscentrum ECN hebben de plannen in het energieakkoord doorgerekend en zijn na uitvoerig rekenwerk tot de conclusie gekomen dat het energieakkoord niet op koers ligt voor 14% groene energie in 2020.
Lees verder


Energieakkoord mislukking, er is geen geld

Vrijdag 6 september 2013

Het energieakkoord vraagt nog een forse inspanning van alle partijen die het vrijdag ondertekenden. Zo begint de tekst van het door 40 partijen ondertekende zogenaamde energieakkoord, maar wie het gaat betalen is niet duidelijk, want het geld is op. Daar draaien de windmolens van op Kreta.
Uit een doorrekening van het energieakkoord in opdracht van de Sociaal Economische Raad (SER) blijkt vandaag dat de doelen rondom energiebesparing met deze afspraken niet worden gehaald.
Lees verder


Eerste deuk in energieakkoord al geslagen

Vrijdag 6 september 2013

Nog voordat de inkt onder het vanmiddag getekende energieakkoord droog is, is de eerste deuk al in het akkoord geslagen. Energiemaatschappij Delta in Zeeland kan om financiële redenen zijn kolencentrale niet sluiten. Het bedrijf is bezig bijna 1 miljard euro bij elkaar te schrapen om biomassa mee te stoken. Het openblijven van de kolencentrale is van cruciaal belang voor het voortbestaan van het hele bedrijf.
Lees verder


Minister Kamp maakt werk van inspraak schaliegas

Donderdag 5 september 2013

Provincies, gemeenten en andere betrokkenen krijgen volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken volop de kans tot inspraak over proefboringen naar schaliegas. In een reactie op een rapport van het Rathenau Instituut wijst de minister er donderdag op dat inspraakprocedures wettelijk geregeld zijn.
Lees verder


Hydraulic fracturing redt geothermie bron

Dinsdag 3 september 2013

Het Amerikaanse bedrijf Ormat Technologies is erin geslaagd om met behulp van hydraulic fracturing een uitgeputte geothermische bron weer in productie te nemen.
Lees verder


Is getijdenstroom de oplossing?

Dinsdag 3 september 2013

Twee eenzame palen steken in de zee bij de Orkney eilandengroep ten noorden van Schotland. De stroming beukt op ze in, maar ze weten van geen wijken. Af en toe piept het metaal, waarmee duidelijk wordt waar de donkerbruine ijzeren gevaartes voor dienen. Dit is geen onafgemaakte windmolen of een mislukte fundering van een boorplatform. Aan de voet van de palen ligt een turbine, een testmodel dat geregeld wordt opgetakeld voor inspectie.
Lees verder


Nuon en Eneco akkoord over één Utrechtse biomassacentrale

Zondag 1 september 2013

Tot op heden werden er in Utrecht twee biomassacentrales ontwikkeld. Eén door warmteleverancier Eneco, en de ander door energieproducent Nuon. Uitgangspunt van beide was om warmte duurzamer te gaan produceren dan nu gebeurt.
De warmtevraag in Utrecht geeft (economisch) echter maar ruimte voor 1 biomassacentrale.
Lees verder


Duitse stroomprijs stijgt tot ongekende hoogte

Zondag 1 september 2013

De Duitse stroomprijs, de op één na hoogste in Europa na Denemarken, gaat in januari a.s. verder omhoog om de opwekking van zon- en windenergie te kunnen betalen. Volgens berekeningen van het Duitse blad Der Spiegel zal de eco-stroomtoeslag op 1 januari met 20% stijgen naar ruim 6,5 eurocent per kilowattuur. Bovendien stijgen de kosten om het Duitse elektriciteitsnetwerk te moderniseren met naar schatting 0,4 eurocent per kilowattuur.
Lees verder


Hydraulic Fracturing bij gasboringen in Nederland

Zaterdag 31 augustus 2013

Wie onze website volgt zal het niet ontgaan zijn dat we twee jaar geleden al schreven dat van hydraulic fracturing ook in Nederland gebruik wordt gemaakt. Zelfs in de buurt van Boxtel.
Nu staat Brabant ineens op z’n kop nadat gisteren bekend werd dat van ‘fracken’ al jaren in Brabant gebruik wordt gemaakt. Voor wie dat nieuws twee jaar geleden gemist heeft, het stond gewoon op de website van de Nederlandse Aardolie Maatschappij.
Lees verder


Verleende offshore windvergunningen onzeker na 2015

Vrijdag 30 augustus 2013

De negen bestaande vergunningen voor offshore windparken, waarvan de geldigheidsduur vorig jaar verlengd is tot 2020, kunnen tussen 2015 en 2020 alsnog worden ingetrokken als zij in die periode niet worden gebruikt èn als er nieuw ruimtelijk beleid voor wind op zee wordt ingevoerd. Met het nieuwe energieakkoord wordt er vrijwel zeker nieuw ruimtelijk beleid voor wind op zee ingevoerd.
Lees verder


Raad van State: veel vragen windmolens Deventer

Donderdag 29 augustus 2013

De Raad van State heeft veel vragen over de voorgenomen plaatsing van windturbines bij Deventer. Dat bleek vanmiddag op de zitting in Den Haag.
Lees verder


Noorwegen veilt wingebieden in Poolcirkel

Woensdag 28 augustus 2013

Noorwegen gaat wingebieden voor olie en gas veilen in het zuidoostelijke deel van de Barentszzee. Met de verkoop van licenties voor de zogeheten blocks in een gebied van 44.000 vierkante kilometer opent het land voor het eerst sinds 1994 een deel van zijn continentale plaat voor exploratie.
Lees verder


Voorstanders schaliegas roeren zich in debat

Woensdag 28 augustus 2013

Voorstanders van proefboringen naar schaliegas roeren zich. TNO en grootverbruikers van energie willen dat er een proefboring komt. Een boring moet duidelijk maken of en hoeveel schaliegas in de Nederlandse bodem zit en of het economisch winbaar is.
Lees verder


Brabant verklaart zich schaliegasvrij

Dinsdag 27 augustus 2013

De provincie Noord-Brabant zal zich op korte termijn schaliegasvrij verklaren.  Uit een rondgang blijkt dat een initiatief van coalitiepartij CDA om de provincie helemaal als boorvrije zone aan te merken, steun krijgt van een meerderheid binnen Provinciale Staten. De PvdA, SP en GroenLinks in Brabant sluiten zich aan bij het initiatief.
Lees verder


Vanmorgen meer duidelijk over schaliegas

Maandag 26 augustus 2013

Minister Kamp van Economische Zaken stuurt vanmorgen om 09:00 uur een brief naar de Tweede Kamer met de resultaten van het onderzoek naar de effecten van eventuele (proef)boringen naar schaliegas. Ook zal hij meer duidelijkheid geven over of er in Nederland geboord gaat worden, of niet.
Lees verder


Reparatiemethode Scheuten-panelen gecertificeerd

Zaterdag 24 augustus 2013

De nieuwe reparatiemethode voor de defecte zonnepanelen van Scheuten is gecertificeerd en goedgekeurd. Inmiddels is de methode door de Nederlandse en Belgische autoriteiten aanvaard.
Lees verder


Schaliegas goed voor de Nederlandse economie

Zaterdag 24 augustus 2013

Nederland moet de voordelen van boren naar schaliegas niet uit het oog verliezen. Dat maakt minister Kamp (Economische Zaken) duidelijk, nu een rapport aangeeft dat deze energiewinning zonder risico’s kan.
Lees verder


Minister Kamp: nog geen besluit over schaliegas

Vrijdag 23 augustus 2013

De ministerraad heeft vandaag over schaliegas gesproken, maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) had er na afloop niets over mee te delen. Behalve dan dat er nog geen conclusies zijn getrokken en dat er vrijdag nog geen besluit was genomen over de winning van schaliegas.
Om te voorkomen dat er direct na het zomerreces een kabinetscrisis zou uitbreken moet er eerst nog wat in achterkamertjes beklonken worden.
Lees verder


Conflict provincie en Haarlemmermeer om windmolens

Donderdag 22 augustus 2013

Het windmolenverbod dat Noord-Holland vorig jaar afvaardigde komt de provincie op een conflict met de gemeente Haarlemmermeer te staan. Die stapt naar de Raad van State nu de provincie in een bestemmingsplan de mogelijkheid voor een windmolenpark blokkeert.
Lees verder


Winning schaliegas veilig in Nederland

Donderdag 22 augustus 2013

Er kan in Nederland begonnen worden met boren naar schaliegas. De winning kan op een veilige manier. Dat staat in een rapport aan het kabinet, meldt RTL Nieuws.
Lees verder


Visserijoorlog om Belgische windmolens

Donderdag 22 augustus 2013

Er dreigt een visserijoorlog tussen ons land en België, omdat Nederlandse vissers hun netten uitgooien op de visrijke maar levensgevaarlijke gronden tussen de windturbines voor de Vlaamse Noordzeekust.
Lees verder


Vestas ontslaat 30 procent van het personeel

Woensdag 21 augustus 2013

Anders Runevad wordt de nieuwe CEO van windmolenfabrikant Vestas Wind Systems. Hij volgt Ditlev Engel op, die het bedrijf verlaat na twee verliesjaren op rij. In het tweede kwartaal daalde het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten van 40 miljoen euro tot 12 miljoen euro.
Lees verder


Schots elektriciteitsnetwerk kan windenergie niet verwerken

Donderdag 15 augustus 2013

In Schotland staan teveel windmolens die teveel elektriciteit produceren terwijl er geen vraag is van consumenten of die ze niet niet kunnen gebruiken omdat het netwerk niet in staat is de windstroom te transporteren.
Lees verder


Duitse Energiewende op belangrijk keerpunt

Donderdag 15 augustus 2013

Voor wie ons Dossier Windenergie, de Duitse Energiewende, de afgelopen twee jaar heeft gevolgd zal het geen verrassing zijn dat de Energiewende in een beslissende fase is gekomen.
De beslissende fase houdt in dat de Duitse regering de energiemaatschappijen E.ON en RWE zal vragen de nog draaiende kerncentrales open te houden.
Lees verder


Bel voor de laatste ronde luidt voor windmolenfabrikant BARD

Donderdag 15 augustus 2013

Voor windmolenbouwer BARD ziet de toekomst er somber uit. De productieafdelingen in Emden en Cuxhaven zijn al gesloten en gevreesd wordt dat na de bouw van het offshore windpark Bard Offshore 1 de Aziatische eigenaar de stekker er helemaal uit trekt omdat er geen vervolgopdrachten meer zijn.
Lees verder


RWE legt deel elektriciteitsproductie stil

Woensdag 14 augustus 2013

Het Duitse energieconcern RWE schroeft zijn elektriciteitsproductie in Duitsland en Nederland terug om de moeilijke marktomstandigheden in Europa te bestrijden. Die moeilijke omstandigheden worden voor het grootste deel veroorzaakt door de Duitse Energiewende waardoor op de markt de prijzen voor elektriciteit sterk gedaald zijn zonder dat de burgers er profijt van hebben.
Lees verder


Bestrijden turbulentie uitdaging voor windparken op zee

Zaterdag 10 augustus 2013

Achter de eerste rij turbines van grote windparken in de Noordzee treedt turbulentie op. Dit zogeheten zog kan het rendement van een windmolen tot 40 procent verminderen. “Zog van het ene windpark beïnvloedt bovendien het andere”, zegt Gijs van Kuik, professor aan de TU Delft. Hij doet al meer dan drie decennia onderzoek naar wind. ECN, KNMI en TU Delft hebben bij het TKI ‘Wind op zee’ nu een voorstel ingediend om de efficiency van windparken te onderzoeken.
Lees verder


De sprookjes van Typhoon

Donderdag 8 augustus 2013

Typhoon is bekend als het bedrijf dat al een paar jaar bezig is met plannen om twee offshore windparken op ongeveer 85 km ten noorden van Schiermonnikoog te bouwen. 150 windmolens met een capaciteit elk 4 MW moeten zorgen voor een capaciteit van 600 MW wat volgens Typhoon voldoende is om 785.000 huishoudens van energie te voorzien. Ruim 1.5 miljoen mensen, wat overeenkomt met het inwoneraantal van de drie noordelijke provincies, krijgen per jaar de stroom van beide windparken.
Lees verder


De financiering van beide Gemini windparken, rond of niet rond?

Woensdag 7 augustus 2013

Voor zover de Nederlandse pers er aandacht aan besteed heeft viel te lezen dat de financiering van beide Gemini windparken die Typhoon op ongeveer 60 km ten noorden van Schiermonnikoog wil bouwen, rond is en dat er gebouwd kan worden. Een opmerkelijke uitspraak van sommige media, want uit een eenvoudige berekening blijkt dat er nog helemaal niets rond is. Het enige dat bekend is zijn de namen van de vijf deelnemers en het bedrag dat zij er voor over hebben om uit de subsidiepot mee te mogen graaien.
Lees verder


Amerikaans en Canadees schaliegas financiert Nederlands offshore windpark

Dinsdag 6 augustus 2013

Het Canadese energiebedrijf Northland Power heeft sinds 1 augustus 2013 een optie op een 55% aandeel in beide Gemini windparken die op ongeveer 80 km ten noorden van Schiermonnikoog gebouwd moeten worden. Northland Power heeft in thuisland Canada een tiental energiecentrales in eigendom die gestookt worden met olie, aardgas, schaliegas, schalie olie en coal-bed methane. Ook behoren enkele windparken tot het eigendom alsmede een enkele op biomassa gestookte centrale. De nieuwste centrales worden gestookt met schaliegas. Daarbij worden met kolen gestookte centrales gesloten waarbij wordt gewezen op de lagere CO2 uitstoot van schaliegas. Wat velen niet bekend is dat Northland via een keten van bedrijven nauw betrokken is bij de winning van schaliegas en -olie.
Lees verder


Duitse offshore windparken draaien uit op groot fiasco

Maandag 5 augustus 2013

Voor de aandachtige lezer van deze website vormt bovenstaande titel geen verrassing. Vorig jaar oktober schreven we in ons Dossier Windenergie al over de naderende mislukking bij de bouw van offshore windparken in de Noordzee en de Duitse Bocht.
Lees verder


Faillissement Biovergisting ‘t Haantje BV

Zaterdag 3 augustus 2013

Weet u het nog? Het was wereldnieuws. Sinds juli 2009 draaide in ‘t Haantje, een plaats in Drenthe, de grootste mestvergister van die provincie en misschien wel van heel Nederland. Deze vergister produceerde jaarlijks zoveel stroom dat de hele gemeente Coevorden met ruim 36.000 inwoners en 15.000 woningen er een jaar lang elektriciteit van zou kunnen krijgen. De megavergisters werd gevoed met 250 hectare maïs en vele tonnen koemest. Naast stroom kwam er ook veel warmte vrij en die werd volgens eigenaar Albert Hazelaar aangewend voor de verwarming van onder meer het zwembad van Noord Sleen.
Lees verder


Canadees bedrijf koopt meerderheid grootste Nederlandse windmolenpark

Vrijdag 2 augustus 2013

De Canadese producent van groene energie Northland Power neemt een meerderheidsbelang in het grootste Nederlandse windpark, dat op de Noordzee gebouwd moet gaan worden. Dat meldde Typhoon donderdagavond, de Amsterdamse investeringsmaatschappij die nu nog eigenaar is. Northland heeft de intentie om voor bijna 300 miljoen euro een belang te nemen van 55%. Siemens, dat 150 turbines gaat leveren, neemt een belang van 20%. De Nederlandse bouwer van het park, van Oord, neemt een belang van 10%, net als nutsbedrijf HVC uit Alkmaar.
Lees verder


Tsjechische regering stopt alle subsidies duurzame energie

Donderdag 1 augustus 2013

De Tsjechische regering heeft een wetsontwerp ingediend om alle subsidies voor duurzame energie aan het einde van dit jaar te stoppen. Het voorstel tot deze wet werd in een buitengewone ministerraad aangenomen en is aan het parlement aangeboden. Gezien de meerderheid die de huidige regering in het parlement heeft wordt aangenomen dat het wetsvoorstel zonder kleerscheuren zal passeren.
Lees verder


Methaan in het drinkwater

Donderdag 1 augustus 2013

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over methaan in het drinkwater. De tegenstanders van schaliegas weten aan te voeren dat het drink- en grondwater verontreinigd raakt door methaangas dat vanaf een paar kilometer diepte omhoog zou lekken. Vervolgens zou het water uit uw kraan kunnen gaan branden. Onzin natuurlijk. Methaangas komt van nature veelvuldig in het grondwater voor. Niet alleen in de VS, maar ook in Nederland zijn er diverse plaatsen waar methaan van nature in grote hoeveelheden in het grondwater zit. Het zuiveren naar voor de consument geschikt drinkwater is geen enkel probleem en wordt al jaren toegepast.
Lees verder


Duitse industrie krijgt minder korting op energieprijs

Donderdag 1 augustus 2013

De 200 grootste Duitse industriële bedrijven die waren vrijgesteld van allerlei duurzame energieheffingen moeten nu toch de beurs trekken. Ze gaan nu minimaal tien procent van de transportkosten gaan betalen als ze per jaar 10 gigawattuur of 8000 uur elektriciteit afnemen. Neemt een bedrijf gedurende minimaal 7000 uur elektriciteit af dan bedraagt de bijdrage voor de transportkosten twintig procent. Deze regeling geldt voor de gehele Duitse industrie.
Lees verder


Typhoon komt eindelijk met bankgarantie

Donderdag 1 augustus 2013

Typhoon Capital heeft gisteren op de valreep een bankgarantie gekregen, die nodig was om een forse subsidie voor een windpark op de Noordzee veilig te stellen. Als Typhoon het park niet of te laat bouwt, kan de Nederlandse Staat dankzij deze bankgarantie een bedrag van maximaal 40 miljoen Euro tegemoet zien. Dit laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten.
Lees verder


Groene Revolutie bij Siemens eindigt in een drama

Maandag 29 juli 2013

Siemens, het grootste industriële bedrijf in Europa heeft het afgelopen weekend zijn CEO aan de kant gezet. De Raad van Commissarissen heeft het geduld met de topman verloren en het vertrouwen in hem opgezegd. Het gezegde ‘groen is poen’ ging voor Siemens niet op maar de topman incasseerde in de afgelopen 6 jaar meer dan € 100 miljoen aan salaris en bonussen.
Lees verder


Merkels shift naar groen wankelt, CO2 uitstoot schiet omhoog

Maandag 29 juli 2013

De CO2 uitstoot in Duitsland stijgt voor het tweede achtereenvolgende jaar. De haast waarmee bondskanselier Merkel kernenergiecentrales heeft gesloten heeft in Duitsland geleid tot een aanzienlijk hogere uitstoot van CO2 als gevolg van het in gebruik nemen van nieuwe kolencentrales.
Lees verder


Fraude met subsidie-aanvraag zonnepanelen eenvoudig

Zondag 28 juli 2013

Het is kinderlijk eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen. Wie gebruik wil maken van zo’n subsidie, hoeft alleen maar een offerte op te sturen en het ministerie maakt de subsidie over. Gemiddeld gaat het om zo’n 560 euro per geval. „Dat is wel erg gemakkelijk”, zegt Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit van de Vrije Universiteit. „De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook.”
Lees verder


Aardwarmteproject van 21 miljoen euro mislukt

Zaterdag 27 juli 2013

Een 21 miljoen euro kostend aardwarmteproject in Den Haag is mislukt. De gemeente en 3 woningcorporaties zouden hierdoor 10 miljoen euro verlies lijden. Ook het rijk heeft het project met enkele miljoenen euro’s gesubsidieerd.
Lees verder


EU en China eens over zonnepanelen

Zaterdag 27 juli 2013

De EU en China hebben hun geschil over zonnepanelen bijgelegd. Na wekenlang getouwtrek is een minimumprijs afgesproken voor Chinese zonnepanelen die ingevoerd worden in de EU. Dat heeft de EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht vandaag laten weten.
Lees verder


Goeree ageert samen met ANWB tegen windpark in zee

Vrijdag 26 juli 2013

De gemeente Goeree-Overflakkee gaat samen met de ANWB actie voeren tegen de komst van een windpark in zee. Het college van burgemeester en wethouders heeft via een brief aan het ministerie van Economische Zaken kenbaar gemaakt dat ze tegenstander is van de komst van een windpark in zee binnen de 12-mijlszone voor de Kop van Schouwen. Onlangs presenteerde de Rijksoverheid de resultaten van de quickscan, voor het onderzoek naar de haalbaarheid van windparken op zee, binnen de 12-mijlszone.
Lees verder


Windmolenpark strop voor pensioenbelegger PGGM

Vrijdag 26 juli 2013

De Nederlandse pensioenbelegger PGGM is in een groot conflict verwikkeld geraakt bij de bouw van een windmolenpark in het zuiden van Mexico.  Medewerkers van het bedrijf zijn de regio ontvlucht na geweld en bedreigingen van woedende tegenstanders van het park die de bouw blokkeren.
Lees verder


Suiker Unie mag windpark bouwen

Donderdag 25 juli 2013

Suiker Unie heeft juridisch fiat gekregen voor de realisering van het windpark Nieuw Prinsenland.
Lees verder


Biomassavergister terroriseert heel dorp

Donderdag 25 juli 2013

Terwijl Nederland massaal in de tuin of op het terras geniet van de zomerhitte worden veel Spakenburgers dankzij de penetrante biosgaslucht die het dorp al ruim twee jaar terroriseert met gesloten deuren en ramen in hun huizen gedreven.
Lees verder


Nederlandse banken verliezen op Spaanse zonne-energie

Dinsdag 23 juli 2013

Nederlandse banken en pensioenfondsen dreigen honderden miljoenen te verliezen op investeringen in Spaanse zonneparken. De regering van Spanje wil korten op subsidies voor zonne-energie. Het positieve rendement verandert daardoor in verlies.
Lees verder


Britse regering wil helft minder belasting voor winnen schaliegas

Maandag 22 juli 2013

De Britse regering heeft de belasting op de inkomsten uit schaliegas fors verlaagd. Inkomsten uit de winning worden belast met 30 procent belasting. Voor het winnen van olie en conventioneel gas geldt nog het maximale tarief van 62 procent.
Lees verder


Duitse windparken niet rendabel

Zondag 21 juli 2013

Duitse windenergie is niet rendabel. Een onderzoek naar meer dan 1150 financiële jaarverslagen van 175 windparken in de periode van 2000 tot 2011 heeft aangetoond dat de meeste windparken alle zeilen moeten bijzetten om zelfs maar break even te komen. Het onderzoek werd verricht door Werner Daldorf, voorzitter van het Bundesverbandes Windenergie.
Lees verder


Grote brand in huisvuilcentrale HVC Alkmaar

Zondag 21 juli 2013

In de huisvuilcentrale van HVC aan de Jadestraat 1 in Alkmaar woedt een grote brand. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Bewoners in de omgeving van Heiloo en Akersloot krijgen het advies ramen en deuren dicht te houden omdat door de windrichting daar veel rook van de brand heen waait. Ook ventilatoren moeten uit. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.
Lees verder


Werkelijke kosten Nederlandse windparken onthuld

Zaterdag 20 juli 2013

De Groene Rekenkamer is op dit moment bezig met een onderzoek naar de werkelijke kosten van windparken in Nederland waarbij de speciale aandacht uitgaat naar de hoeveelheid subsidie die een windpark eigenaar ontvangt in verhouding tot het aantal werknemers in vaste dienst. De eerste onderzoeksresultaten die de Groene Rekenkamer heeft laten doorschemeren zijn schokkend.
Lees verder


Studie toont aan: geen vervuiling drinkwater door chemicaliën bij fracking

Vrijdag 19 juli 2013

Een wetenschappelijke studie in de VS die meer dan een jaar lang is uitgevoerd door het National Energy Technology Laboratory in Pittsburgh heeft aangetoond dat chemicaliën die bij het boren naar schaliegas worden gebruikt in geen enkele boorput het drink- en/of grondwater hebben verontreinigd. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Energie vandaag aan het persbureau The Associated Press laten weten.
Lees verder


Eneco wil duidelijkheid over vergunningen extra windparken en snel graag

Vrijdag 19 juli 2013

Energiebedrijf Eneco vindt bij monde van een Eneco lobbyist de plannen uit het SER-hoofdlijnen akkoord over wind op zee zoals deze in de media verschenen zijn, ambitieus maar haalbaar. Een belangrijk knelpunt zijn de vergunningen. Volgens de lobbyist moet er dan wel snel begonnen worden, te beginnen met gebruik maken van 9 reeds bestaande vergunningen voor de windparken op zee. Anders kunnen de afspraken voor windenergie op zee spaak gaan lopen.
Lees verder


Siemens zet meer dan 700 windmolens in VS met gebreken stil

Maandag 15 juli 2013

Siemens heeft gemeld dat het maatregelen neemt en een voorziening treft om maar liefst 707 windturbines in de Verenigde Staten langzamer te laten draaien of zelfs stil te zetten.
Lees verder


De SER na het energieakkoord

Zondag 14 juli 2013

Net nadat Wiebe Draijer in september 2012 tot voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) werd benoemd kreeg hij van het Ministerie van Economische Zaken de opdracht een routekaart naar een duurzame samenleving te maken. Er werd een bont gezelschap van lobby- en milieuclubs en belangenorganisaties bij elkaar gezocht om te praten over een energieakkoord voor duurzame groei, waarna een periode van ruim acht maanden  begon met gesprekken hoe Nederland duurzamer gemaakt zou kunnen worden.
Lees verder


Energieakkoord? Welk energieakkoord?

Zaterdag 13 juli 2013

Met veel tamtam verkondigden de media gisteren dat er een energieakkoord gesloten is tussen milieubeweging, bedrijfsleven, overheid en werkgeversorganisaties. Maar wij vragen ons af welk energieakkoord is er dan gesloten? We zien slechts  een mondelinge afspraak over een tiental hoofdpijnpunten.
Lees verder


Windsector zet druk op minister Kamp

Donderdag 11 juli 2013

Windparken op zee zouden miljarden goedkoper kunnen, zeggen bedrijven als van Oord, Ballast Nedam en Eneco. Dit kan de overheid miljarden euro’s aan subsidie schelen. Het kabinet is volgens Eneco tussen 2020 en 2025 liefst € 4,4 miljard goedkoper uit dan in het regeerakkoord is begroot.
Lees verder


Ruzie in overleg energie-akkoord, pas na de zomer meer duidelijkheid

Donderdag 11 juli 2013

Het energieakkoord zal langer op zich laten wachten dan gedacht. De onderhandelaars van werkgevers, energiebedrijven, het kabinet en de milieubeweging ruziën over nog zoveel dingen, dat pas na de zomer een definitief akkoord wordt verwacht.
Lees verder


Ned. deel Noordzee herbergt voor miljarden aan olie en gas

Dinsdag 9 juli 2013

In het noordelijkste puntje van het Nederlandse Continentale Plat zitten mogelijk forse, nog onontdekte olie- en gasvoorraden. Het kan om voorraden gaan met een waarde die tegen de huidige gasprijs zelfs in de miljarden zou kunnen lopen. Vorige week maakte Engeland ook bekend dat er naar schatting op het Engelse Continentale Plat voor meer dan € 500 miljard aan olie en gas in de bodem zit die voor de grote oliemaatschappijen kennelijk oninteressant is maar waar de kleine maatschappijen maar al te graag in willen stappen.
Lees verder


Tweede Kamer ziet niets in Deens participatiemodel windparken

Vrijdag 5 juli 2013

De Tweede Kamer ziet niets in een participatiemodel windparken voor windmolenparken. Bij dit zogenaamde Deense model kunnen omwonenden participeren in het windpark. Zo hebben ze niet alleen de nadelen van de windturbines, maar krijgen ze ook korting op hun elektriciteitsrekening.
Lees verder


Besluit over windenergie in Friesland nog niet mogelijk volgens Commissie MER

Vrijdag 5 juli 2013

De provincie Friesland wil nieuw beleid voor windenergie vaststellen. Het gaat om het aanwijzen van nieuwe zoekgebieden, het stellen van randvoorwaarden voor de inrichting en handvatten voor de sanering van bestaande windturbines. De Commissie MER is echter van mening dat nog niet alle essentiële informatie aanwezig is.
Lees verder


Kabinet veegt voorstel SER-akkoord van tafel

Vrijdag 5 juli 2013

Het kabinet ziet weinig in het voorstel voor een akkoord voor meer duurzame energie in Nederland zoals dat nu op tafel ligt. Vorige week donderdag, een week voor de deadline, veegde minister Henk Kamp van Economische Zaken de meeste elementen uit een vertrouwelijke concepttekst van tafel.
Lees verder


Concept energieakkoord: Doelstelling duurzame energie vertraagd

Donderdag 4 juli 2013

Het aandeel duurzame energie moet langzamer groeien dan het kabinet heeft voorgenomen. Oude kolencentrales moeten dicht en nieuwere mogen biomassa meestoken. Burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen krijgen belastingvoordelen. Dat staat volgens de NOS in de conceptversie van het Energieakkoord.
Lees verder


Getijdencentrale oplossing voor energieakkoord?

Woensdag 3 juli 2013

De werkgevers dreigen het energieakkoord te torpederen, waar deze weken de laatste onderhandelingen over worden gevoerd. Minister Kamp  staat onder druk om op korte termijn met een substantieel duurzaam plan van aanpak te komen.
Lees verder


Veenkoloniën blijven in beeld voor windmolens

Woensdag 3 juli 2013

Gedeputeerde Rein Munniksma in Drenthe houdt vast aan de Veenkoloniën voor de plaatsing van windmolens. Hij is niet onder de indruk van het rapport van Bosch en Van Rijn.
Lees verder


Vitale punten Groningen worden niet bedreigd door aardbevingen

Woensdag 3 juli 2013

Een aardbeving van 5 op de schaal van Richter veroorzaakt schade in Noord-Nederland, maar treft geen vitale infrastructuur. Dit blijkt uit een eerste voortgangsrapportage van een onderzoek in opdracht van minister Kamp. Bij de – onlangs verzwaarde – norm van een beving van 5 op de schaal van Richter kan zich schade voordoen, maar die zal naar verwachting niet direct leiden tot uitval van vitale systemen als gas- en elektriciteitsleidingen.
Lees verder


Bio-energie in EU niet altijd even duurzaam

Woensdag 3 juli 2013

De manier waarop Europa bio-energie wint, is lang niet altijd even milieuvriendelijk. Dat stelt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een woensdag gepresenteerd rapport. Het EMA vindt dat de Europese Unie (EU) in haar beleid duidelijk voor een duurzame insteek moet kiezen.
Lees verder


SER heeft meer tijd nodig voor energieakkoord

Dinsdag 2 juli 2013

De Sociaal Economische Raad (SER), die de kar trekt bij het overleg rond het nationaal energieakkoord, heeft laten weten dat het proces “meer tijd krijgt”. Niet 5 juli maar 12 juli wordt nu als datum genoemd dat er een akkoord moet liggen.
Lees verder


Commissie MER aan minister Kamp: “Breder onderzoek schaliegas nodig”

Maandag 1 juli 2013

Een groot deel van Nederland is geschikt bevonden om te boren naar schaliegas en steenkoolgas. Dit concludeert de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) uit de concept deelrapporten die het ministerie van Economische Zaken aan haar verstrekt heeft. Wel adviseert de MER meer onderwerpen op te nemen in de ‘effectstudie schaliegas’, zoals de drinkwatervoorziening en de mogelijke overlast voor omwonenden.
Lees verder


Rabobank tegen winning schaliegas, agrariërs krijgen geen krediet meer

Maandag 1  juli 2013

Boeren die hun land verhuren aan energieconcerns met de bedoeling schaliegas uit de grond te halen, krijgen geen krediet meer van de Rabobank.
Lees verder


Gebrek aan transparantie in de biomassaketen

Zaterdag 29 juni 2013

Het opwekken van energie met behulp van biomassa wordt een steeds belangrijker alternatief voor fossiele brandstoffen. Als een van de grootste gebruikers van biomassa speelt Nederland wereldwijd een sleutelrol in de biomassa-sector. In Nederlandse kolencentrales worden grote hoeveelheden houtpellets bijgemengd. Dit is momenteel ook een belangrijk discussiepunt in de onderhandelingen over het Energieakkoord van de Sociaal-Economische Raad. Ondanks de sociale en de milieurisico’s die biomassaproductie met zich meebrengt, geven de grote Nederlandse energiemaatschappijen niet genoeg openheid over de herkomst van hun houtpellets om met zekerheid te kunnen vaststellen dat deze niet bijdragen aan milieuschade en mensenrechtenschendingen.
Lees verder


Zonnepark op XL businesspark Almelo gaat niet door

Zaterdag 29 juni 2013

Ruim één jaar geleden, in april 2012, was het wereldnieuws: Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft van XL Businesspark Twente opdracht gekregen voor het organiseren van een aanbesteding voor een 23 hectare groot zonne-energiepark op het bedrijvenpark bij Almelo.
Lees verder


Minister Schultz van Haegen wijst vijf zoekgebieden aan voor nearshore windenergie

Zaterdag 29 juni 2013

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft binnen de 12-mijlszone vijf zoekgebieden aangewezen waar eventueel windenergie op zee mogelijk is. Dat blijkt uit een eerste quick scan die deze donderdag is gepubliceerd. Nader onderzoek naar deze gebieden moet uitwijzen of er voor nearshore wind ook een rijksstructuurvisie gemaakt gaat worden, net als voor wind op land en wind op zee.
Lees verder


Engeland zit op enorme schaliegas voorraad, “Let’s get fracking”

Zaterdag 29 juni 2013

Groot Brittannië staat aan de vooravond van een schaliegasrevolutie die de haperende economie een boost kan geven en goedkopere energie voor bedrijven en miljoenen mensen betekent.
Engeland heeft zojuist ‘s werelds grootste energie jackpot gewonnen die een potentiële waarde vertegenwoordigd van maar liefst £ 1 triljoen.
Lees verder


Schaliegasreserves Engeland groter dan gedacht

Vrijdag 28 juni 2013

In de bodem in Groot-Brittannië zit mogelijk twee keer zo veel schaliegas als eerder geschat. Dat blijkt uit nieuwe bevindingen van de Britse geologische dienst, die gebruikt worden in een wetsvoorstel van de regering. Dat hebben verscheidene Britse media vandaag geschreven.
Lees verder


Minister Kamp wil open discussie over schaliegas

Vrijdag 28 juni 2013

Minister Kamp van Economische Zaken wil een „open en transparante” discussie over schaliegas. Maar wel op grond van de onderzoeksresultaten en de reactie van het kabinet en niet op basis van voorlopige onderzoeksgegevens. Dat blijkt uit de brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer.
Lees verder


Brabant gaat zelf discussie schaliegas voeren

Vrijdag 28 juni 2013

Noord-Brabant is van plan om na de zomer in de provincie een brede maatschappelijke discussie over nut en noodzaak van schaliegas te organiseren. De provincie schrijft dat in de brief aan het ministerie van Economische Zaken, waarin namens drie provincies de deelname aan het overleg over het lopende onderzoek naar de risico’s van schaliegas wordt opgezegd.
Lees verder


Werkgevers leggen bom onder energieakkoord

Vrijdag 28 juni 2013

Behalve dat het rapport van de Groene Rekenkamer, Windenergie in Nederland, Kosten en Baten, een bom onder het nationale windenergie beleid legt, komen nu ook de werkgevers, verenigd in het VNO-NCW in opstand tegen het nationaal energieakkoord waar al vele maanden lang over gesteggeld wordt. Het rapport van de Groene Rekenkamer legt niet de nadruk op een voor- of tegen windenergie, maar toont aan dat de lasten voor de burgers explosief stijgen. Een doorsnee huisgezin betaalt over enkele jaren € 90 per maand extra aan energieheffingen bovenop de maandelijkse energienota als het nationaal energieakkoord er komt. De € 1080 per jaar betekent een daling van het besteedbaar inkomen en de koopkracht.
Lees verder


Steeds meer afhakers bij schaliegasoverleg

Dinsdag 25 juni 2013

De ophef die is ontstaan over het onderzoek naar de risico’s rond schaliegasboringen krijgt verregaande consequenties voor het overleg dat het ministerie van Economische Zaken voert met betrokken partijen. In navolging van de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland stapten dinsdag ook de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel uit een zogenoemde klankbordgroep. “Ook wij doen niet meer mee”, reageerde Milieudefensie dinsdag. De betrokken partijen zijn boos omdat het ministerie van Economische Zaken erop stond dat een geheimhoudingsverklaring werd getekend over de inhoud van een conceptrapport. Noordoostpolder vindt dat ze door die verplichting niet goed haar rol meer kan vervullen binnen de klankbordgroep.
Lees verder


Minister Kamp dwingt geheimhouding af rond schaliegasrapport

Dinsdag 25 juni 2013

Milieudefensie wordt door het ministerie van Economische Zaken gedwongen een geheimhoudingsverklaring te tekenen rond een onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen. Dat zegt campagneleider Geert Ritsema, die weigert te tekenen.
Lees verder


Huiseigenaren met zonnepanelen onderworpen aan btw

Zaterdag 22 juni 2013

Het Hof van Justitie EU (“het Hof”) heeft gisteren, vrijdag 21 juni uitspraak gedaan in de Fuchs-zaak (zaak C-219/12). In navolging van de Advocaat-Generaal oordeelt het Hof dat een particuliere huiseigenaar die elektriciteit opwekt met behulp van zonnepanelen zonder opslagmogelijkheid moet worden aangemerkt als btw-ondernemer. Dit betekent dat  huiseigenaren btw moeten berekenen en afdragen over de zelf opgewekte elektriciteit. Hier staat tegenover dat de btw op de aanschaf van de zonnepanelen kan worden teruggevraagd.
Lees verder


Alarm om schaliegas?

Zaterdag 22 juni 2013

Vijftig hoogleraren waarschuwen voor de gevaren van schaliegaswinning in Nederland. In een petitie die vandaag openbaar wordt gemaakt slaan zij alarm vanwege mogelijke milieuschade die op de loer ligt.
Lees verder


Dockwise moet omweg nemen met Dolwin-2

Vrijdag 21 juni 2013

TenneT, dat de Nederlandse en een deel van de Duitse hoogspanningslijnen beheert, krijgt dertig mariniers mee om zijn grootste offshore platform tot nog toe veilig in de Noordzee te krijgen. Dit omdat de constructie op een meter na niet door het Suez-kanaal past, waardoor passage langs het piratennest Somalië nodig is.
Lees verder


Minister Kamp houdt vast aan windmolenplan

Donderdag 20 juni 2013

De kabinetsplannen voor windmolenparken op land staan echt niet ter discussie. Die boodschap gaf minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag af in een overleg met de Tweede Kamer. Het advies van het Centraal Planbureau (CPB) om de voorstellen 5 jaar uit te stellen omdat dat financieel gunstiger is, ziet de minister als ondersteuning, aangezien de windmolens er toch pas in 2020 staan.
Lees verder


Laatste MW’s windenergie verdeeld over de provincies

Donderdag 20 juni 2013

Provincies hebben een definitief akkoord bereikt over de onderlinge verdeling van 6000 MW windenergie op land. Eind vorig jaar wezen de provincies al gebieden aan voor ruim 5700 MW, nu zijn ook de laatste restanten verdeeld. Noord Holland neemt vrijwel het hele restant voor z’n rekening.
Lees verder


RvS: Bouw windpark Noordoostpolder mag verder

Woensdag 19 juni 2013

De Raad van State heeft zich positief uitgesproken over negen uitvoeringsbesluiten die gaan over de derde fase van de aanleg van Windpark Noordoostpolder; een daarvan is de ontheffing in het kader van de Flora en Faunawet. Hiermee is de laatste stap in het proces afgerond. Daarmee kan de bouw van Windpark Noordoostpolder in de komende jaren zijn beslag krijgen.
Lees verder


RWZI Raalte produceert geen biogas meer

Woensdag 19 juni 2013

Er komt in de toekomst mogelijk geen biogas meer uit de RWZI in Raalte. Het slibverwerkingsbedrijf ging verloren bij een gasexplosie op 21 oktober 2012. Hierdoor is de gasproductie volledig stil komen te liggen.
Lees verder


Duitse solar industrie eindigt in een debacle, kapitaalvernietiging € 21 miljard

Woensdag 19 juni 2013

Wat ooit het paradepaardje van de Duitse Energiewende moest worden is geëindigd in een ongekende zonne-energie bubble met achterlating van een schadepost van ruim € 21 miljard.
Lees verder


Dubbelrol bedrijf bij verzet windmolens

Woensdag 19 juni 2013

De directeur van Oskam, een van de vier bedrijven die wil investeren in het Utrechtse windmolenpark op Lage Weide, is tevens bestuurder van de Industrievereniging Lage Weide (ILW). De vereniging is echter fel tégen windmolens. De ILW stapte in april uit de Klankbordgroep Lage Weide, de officiële gesprekspartner van de gemeente.
Lees verder


Maassluis: géén windmolens langs A20

Woensdag 19 juni 2013

Het CDA in Maassluis maakt zich zorgen over het plan van de provincie Zuid-Holland om drie windmolens langs de rijksweg A20 te plaatsen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie aan burgemeester en wethouders. Het voornemen van de provincie is volgens raadslid Kees Pleijsier moeilijk te rijmen met de voorgenomen woningbouw in de langs dezelfde snelweg gelegen Dijkpolder, waar ruim 900 huizen zijn gepland.
Lees verder


Windmolens in Noordzeekanaalgebied kunnen

Dinsdag 18 juni 2013

De plaatsing van windmolens levert geen onoverkomelijke bezwaren op, in 50 van de 65 onderzochte locaties in het oostelijk deel van het Noordzeekanaalgebied. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek in opdracht van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en de provincie Noord-Holland. De partijen wilden kijken wat de effecten zijn van de bouw en exploitatie van windmolens. Het gaat dan om de gevolgen voor bedrijvigheid en woningbouw in het gebied. In totaal zijn 65 locaties in Amsterdam en Zaanstad onderzocht, onder meer op veiligheid en geluid maar ook de bouwhoogtebeperking bij Schiphol.
Lees verder


Coalitie verschilt ernstig van mening over windmolens

Dinsdag 18 juni 2013

VVD en PvdA zijn het oneens over de toekomst van windenergie. Eerder dit jaar kwamen kabinet en provincies overeen zeker duizend nieuwe windturbines te bouwen, maar de VVD wil daar nu van af.
Gisteren kwam het Centraal Planbureau met het advies de bouwplannen vijf jaar op te schorten. “Vanwege de crisis is de vraag naar elektriciteit laag”, schrijft het CPB. “Ook is er sprake van overcapaciteit, elke uitbreiding zou verliesgevend zijn”.
Lees verder


Plan voor diepe geothermie Floraholland strandt op gebrek aan geld

Dinsdag 18 juni 2013

Het plan van bloemenveiling Floraholland om samen met HVC en Westland Infra naar aardwarmte te gaan boren op vier kilometer diepte is van de baan. De initiatiefnemers krijgen de financiering voor het project, waarbij de warmte uit Triaslagen benut zou moeten worden, niet rond. Daarmee strandt het project waar al sinds 2008 aan werd gewerkt.
Lees verder


PvdA volhardt in bereiken doel voor hernieuwbare energie 2020

Dinsdag 18 juni 2013

Regeringspartij PvdA houdt onverkort vast aan 16% energie uit hernieuwbare bronnen in 2020, zoals in het regeerakkoord staat en stevent daarmee af op een stevige confrontatie met de VVD die steeds gepleit heeft voor een evaluatie van de 16% uit het regeerakkoord in 2016. Als die niet realistisch blijkt te zijn of schadelijk voor de Nederlandse economie, wil de VVD het doel kunnen verlagen. De VVD weet zich gesterkt door de adviezen van het PBL en CPB.
Minister Kamp wilde  niet reageren op signalen dat deze doelstelling volgens de rekenmeesters onhaalbaar is.
Lees verder


CPB: Uitstel project ‘Wind op Land’ beste optie

Maandag 17 juni 2013

Uitstel met ongeveer vijf jaar van het project om 3500 megawatt (MW) aan windenergie op land bij te plaatsen, is de beste optie. Een analyse van de maatschappelijke kosten en baten geeft aan dat deze ongeveer met elkaar in evenwicht zijn. De onzekerheden in de berekening zijn echter groot.
Lees verder


Doelen groene energie 2020 onhaalbaar

Maandag 17 juni 2013

Het regeringsdoel om in 2020 zo’n 16 procent van het Nederlandse energiegebruik duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat zegt directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de belangrijkste adviseur voor het kabinet inzake klimaat- en milieubeleid,vandaag in het FD.
De afgelopen jaren is slechts 4,3 procent aan groene opwekcapaciteit gerealiseerd. De timing van Hajers uitspraken is volgens het FD pikant: het PBL rekent momenteel een nationaal energieakkoord door, dat juist invulling moet geven aan de klimaatdoelen.
Lees verder


Werkelijke kosten van Britse windpark industrie onthuld

Maandag 17 juni 2013

Elke baan in de Britse windpark industrie wordt effectief gesubsidieerd voor een bedrag  van £100.000 per jaar. Dit onthulde de Britse krant The Telegraph gisteren na uitvoerige berekeningen en gesprekken met direct betrokkenen. Een nieuwe analyse van de overheid en cijfers uit de industrie toont aan dat de windturbine-eigenaren £ 1,2 miljard ontvangen in de vorm van een subsidie ​​die de Britse energieconsument vorig jaar betaalde door middel van een toeslag op de elektriciteitsrekening. De windindustrie had  12.000 mensen in dienst, wat omgerekend een subsidie van £ 100.000  voor elke baan betekende.
Lees verder


Minister Kamp spoor bijster

Vrijdag 14 juni 2013

De door de milieubeweging gehersenspoelde Minister Kamp is het spoor volledig bijster en doet opnieuw een aanslag op het netto besteedbaar inkomen van de Nederlandse bevolking door subsidiepotten wijd open te zetten voor offshore windparken.
In een ultieme poging één van zijn speerpunten, windenergie, te redden wil minister Kamp een aparte subsidiepot in Nederland voor windparken op zee. Dat heeft de minister  gisteren gezegd in een energiedebat in de Tweede Kamer. ‘Ik heb capaciteit op zee nodig, anders haal ik de doelstelling niet om in 2020 in Nederland 16% van de energie duurzaam op te wekken’, zei Kamp. ‘Die afspraak in het regeerakkoord is heilig voor mij.’
Lees verder


Minister Kamp overweegt SDE+-regeling aan te passen; offshore wind te duur

Donderdag 13 juni 2013

Minister Henk Kamp van Economische Zaken overweegt een schot te zetten in de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE+) voor wind op zee. “Windenergie op zee is te duur om in de huidige systematiek in aanmerking te komen voor de SDE+-regeling, die gebaseerd is op zoveel mogelijk duurzame energie voor zo min mogelijk geld. Het is niet mooi om een schot in de regeling te zetten, maar het is wel nodig”, zegt Kamp.
Lees verder


Windmolens uit energieakkoord, milieubeweging vrijwel buiten spel

Donderdag 13 juni 2013

In haar verlangen de hele Noordzee vol te zetten met windmolens met een totaal vermogen van 5000 megawatt, 1000 windmolens van 5 megawatt of 2000 van 2.5 megawatt, moet de milieubeweging, die aan tafel zit om een nationaal energieakkoord er doorheen gedrukt te krijgen, genoegen nemen met hooguit 100 of 200 windmolens. Na een storm van kritiek op een onlangs uitgelekte versie van het energieakkoord die vol voor wind op zee koos, wordt nu ook een goedkoop alternatief doorgerekend, met aanzienlijk minder dure windmolens op zee.
Lees verder


Windmoleneigenaren Groetpolder stappen naar de rechter

Maandag 10 juni 2013

Het is een zure appel voor de windmoleneigenaren in de Groetpolder. Ze mogen hun windturbines niet vervangen, terwijl op steenworp afstand in de Wieringermeer het ene na het andere windpark verrijst. Ze gaan de provincie voor de rechter dagen.
Lees verder


Grote prijsverhoging energie Duitsland in aantocht

Zondag 9 juni 2013

Het concurrentievoordeel dat Duitse groene energiebedrijven door belastingsteun op Nederlandse ondernemingen voor hebben, wordt straks deels teniet gedaan. De subsidiestroom is niet meer te financieren. Duitse burgers gaan voor de laag gehouden energierekening van 2262 grote industriële bedrijven samen miljarden extra betalen.
Lees verder


Scheuten Solar opnieuw failliet

Vrijdag 7 juni 2013

Scheuten Solar uit Venlo is opnieuw failliet. De zonnepanelenfabrikant uit Venlo ging vorig jaar ook al failliet door te grote concurrentie van goedkope Chinese panelen, maar maakte een doorstart als eigendom van de Chinese zonnecelfabrikant Aiko Solar.
Lees verder


Rapport Groene Rekenkamer bom onder nationaal windenergie beleid

Woensdag 5 juni 2013

De Groene Rekenkamer heeft een rapport gepubliceerd waarin de financiële gevolgen voor de Nederlandse gezinnen zijn berekend als het huidige windenergie beleid van de overheid gevolgd blijft worden.  Door de Nederlandse windambities moet de belastingbetaler vanaf heden, jaar na jaar tot tenminste 2031 tientallen euro’s per maand meer aan koopkracht inleveren. In 2020 is een gemiddeld huishouden € 63 per maand aan energiebelasting kwijt. Door de netbeheerder doorberekende extra kosten komen hier nog bij. Hier bovenop komt mogelijk, vanwege het Nationaal Energieakkoord, nog eens € 9,- per maand, mits het akkoord in de huidige vorm daadwerkelijk van kracht wordt. De cijfers tonen aan dat in 2020 de gemiddelde energiebelasting  uitkomt op ongeveer € 90 per maand per huishouden.
Lees verder


Windenergie onbegrijpelijk en weggegooid geld

Zondag 2 juni 2013

De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg pleiten voor een nationaal energieakkoord waarin bij duurzame energie de nadruk wordt gelegd op zonne-energie in de vorm van regionale en lokale energieparken waarmee zonnestroom wordt opgewekt. Voorstellen voor de aanleg van zwaar gesubsidieerde windparken in de Noordzee op kosten van de portemonnee van burgers moeten door het kabinet worden afgewezen. Dat geldt ook voor windparken op land.
Lees verder


Bouw offshore windparken Duitsland ligt stil

Woensdag 29 mei 2013

De bouw van offshore windparken in Duitsland ligt zo goed als stil. Leek in de afgelopen anderhalf jaar het gebrek aan netwerkaansluitingen de oorzaak, tegenwoordig zijn er, en dat is geen verrassing want deze website heeft dat herhaaldelijk gezegd, geen banken of grote private partijen meer die in oeverloze plannen verzeild willen raken. Bovendien zijn er nogal wat onderschatte technische problemen die tijdens de bouw van enkele offshore windmolens naar voren zijn gekomen. Zo blijkt de fundering in veel gevallen volstrekt onvoldoende waardoor er aanzienlijk dieper geboord moet worden om de zware constructies te dragen.
Lees verder


Opnieuw flopt een duurzaam project

Zaterdag 25 mei 2013

Als een duurzaam project flopt ligt het altijd aan de slechte economische situatie. Onzin natuurlijk. Het bedrijfsmodel klopt niet, de kosten lopen uit de hand en de ´kampioenen duurzaam´ Eon en Eneco geloven er niet meer in en trekken zich terug. En de schade van tientallen miljoenen? Die betaalt de consument.
Zo ook bij een aardwarmteprojekt in Den Haag. Delft volgt waarschijnlijk daarna.
Lees verder


Internationaal Energie Agentschap waarschuwt voor kosten ‘Energiewende’

Zaterdag 25 mei 2013

Duitsland moet de kosten van de omschakeling van kernenergie op duurzame energiebronnen, de zogeheten Energiewende, beteugelen. Die boodschap heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een landenrapport afgegeven, dat gisteren in Parijs is verschenen.
Lees verder


Windpark Markermeer van de baan

Donderdag 23 mei 2013

Het Markermeer is uit beeld als onderzoeksgebied van het Rijk voor grootschalige windenergie. Dit tot grote vreugde van de gemeente Waterland. De gemeente heeft zich, vanwege aantasting van het landschap, altijd verzet tegen de windturbineplannen voor de kust van Waterland. In de Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer staan dan ook geen windenergielocaties opgenomen.
Lees verder


Opkomst schaliegas is punt van zorg voor Shell op langere termijn

Woensdag 22 mei 2013

De snelle opkomst van goedkoop schaliegas in Noord-Amerika levert een punt van zorg op voor Shell. Dat bleek gisteren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de oliemaatschappij. Het concern ziet nu nog geen gevaar omdat goedkoop schaliegas vooral in de VS voorhanden is en niet in Europa.
Lees verder


Winning schaliegas in Polen mislukking vanwege hoge belasting op winsten

Woensdag 22 mei 2013

Polen werd gezien als Europa’s grote schatkamer voor schaliegas. Maar uit gegevens van de Poolse overheid blijkt dat er van de winning van het gas vooralsnog weinig terechtkomt.
Lees verder


Overheid wanhopig om windenergie

Vrijdag 17 mei 2013

De kuststrook van de populaire badplaats Zandvoort moet onderdeel worden van de Unesco Werelderfgoedlijst. Daartoe wordt een officieel verzoek ingediend bij minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
Achterliggende gedachte voor de voordracht is het voorkomen van een windmolenpark op slechts enkele kilometers uit de kust. Bewoners vrezen voor horizonvervuiling en economische malaise als de plannen doorgaan.
Lees verder


Provincies Noord- en Zuid-Holland tegen windmolenparken voor de kust

Donderdag 16 mei 2013

De provincie Noord-Holland verzet zich tegen de bouw van nieuwe windmolenparken dicht bij de kust. De provincie Zuid-Holland heeft ook sterke aarzelingen. Noord-Holland vraagt de minister Schultz van infrastructuur en milieu af te zien van een onderzoek naar de haalbaarheid van windmolenparken binnen de zogeheten 12- mijlszone.
Lees verder


Schaliegas rapport Witteveen & Bos pas einde deze zomer naar Tweede Kamer

Woensdag 15 mei 2013

Minister Kamp heeft vandaag de Tweede Kamer laten weten dat hij pas aan het einde van de zomer het lang verwachte schaliegas rapport naar de Tweede Kamer zal sturen. Hij zal er dan tevens een beleidsnotitie aan toevoegen.
Lees verder


‘Groene stroom is niet groen’

Dinsdag 14 mei 2013

In paginagrote advertenties in een aantal kranten biecht de Nederlandse Energie Maatschappij op met groene stroom te sjoemelen. Niet alleen trekt de NEM zelf het boetekleed aan, ook beweert de energieleverancier dat concurrenten eveneens de klant voorliegen.
Lees verder


Provincie N-H: “Geen windpark in Haarlemmermeer”

Vrijdag 10 mei 2013

De provincie Noord-Holland is het niet eens met de ruimte die de gemeente Haarlemmermeer wil bieden voor de bouw van een windturbinepark in het buitengebied Zuid. Dit liet de provincie weten in een reactie op het bestemmingsplan “Buitengebied Zuid” van de gemeente Haarlemmermeer.
Lees verder


Minister Kamp geeft schaliegas niet op

Woensdag 8 mei 2013

Minister Henk Kamp van Economische Zaken legt zich niet neer bij het ‘nee’ van coalitiepartner PvdA tegen de proefboringen naar schaliegas. Hij zei dat zojuist na afloop van de ministerraad. Momenteel wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de winning van de energiebron.
Lees verder


‘Groene kolen’ energiecentrale Stramproy Steenwijk failliet

Dinsdag 7 mei 2013

Een dubieus management, fraude, een gedwongen sluiting door de gemeente in april 2011 omdat het bedrijf niet kon aantonen dat de maximale emissie van gevaarlijke stoffen niet werd overschreden en een brand in februari 2012 waren voor de redactie van deze website al tekenen dat het in deze biomassasector niet allemaal koe en ei is. De uiteindelijke ontknoping van dit geldverslindende prestigeproject kwam vorige week donderdag 2 mei toen de rechter het bedrijf failliet verklaarde.
Lees verder


Windmoleneigenaren krijgen £ 1 miljoen voor stilzetten windmolens

Dinsdag 7 mei 2013

Windmoleneigenaren in Schotland kregen in april meer dan £ 3.5 miljoen uitbetaald om hun windmolens stil te zetten in een poging overbelasting op het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Dit meldde de Britse krant The Telegraph gisteren. In totaal kregen de eigenaren van 13 windmolenparken op 29 april j.l. meer dan £ 1.146.614 uitbetaald omdat ze bereid waren hun windmolens op die dag stil te zetten. De eigenaar van het windmolenpark dat bij de Hertog van Roxburghe op het erf staat en pas drie maanden draait  ontving £ 296.000. Totaal werd in de maand april £ 3.6 miljoen aan de eigenaren uitbetaald omdat ze bereid waren hun windmolens stil te zetten.
Lees verder


Groen energieverbruik groeit nauwelijks meer

Maandag 6 mei 2013

De opmars van groene stroom, hernieuwbare warmte en biobrandstoffen in het vervoer zwakt af. Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik was vorig jaar 4,4 procent. Dat is vergelijkbaar met de 4,3 procent uit 2011, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen.
Lees verder


EU wil heffing op Chinese zonnepanelen

Vrijdag 3 mei 2013

Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) wil de import van zonnepanelen uit China gaan belasten. Op die manier wil hij Europese producenten beschermen, zo meldden bronnen rond het besluitvormingsproces vrijdag aan persbureau Reuters.
Lees verder


De PvdA is dus voorwaardelijk akkoord met schaliegas

Donderdag 2 mei 2013

Door Rob de Wijk*

De PvdA is dus voorwaardelijk akkoord met de winning van schaliegas. Eerst moet een rapport van het ministerie van Economische Zaken worden afgewacht, dat moet uitwijzen of de winning schoon en veilig kan gebeuren. Als dat het geval is, zal het besluit tot proefboringen met een positief advies aan de leden worden voorgelegd, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos. Het principebesluit van de PvdA om proefboringen toe te staan als dat verantwoord is, lijkt mij verstandig. Want als het niet veilig en rendabel kan, dan moet inderdaad niet tot de winning worden overgegaan.
Lees verder


PvdA zal tegen proefboring schaliegas stemmen

Donderdag 2 mei 2013

De PvdA zal in de Tweede Kamer tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. Dat zei fractieleider Diederik Samsom gisteren op een 1 mei-bijeenkomst van zijn partij in Arnhem. Samsom zei er wel bij dat als de winning schoon en veilig kan, de zaak opnieuw aan de leden zal worden voorgelegd.
Lees verder


HVC matigt ambitie: geen geld meer voor molens in zee

Woensdag 1 mei 2013

Op 13 februari 2013 scheven we HVC slaat door met wind en zon.
Als HVC zich gewoon aan zijn core business had gehouden, namelijk het ophalen van huisvuil was er niets aan de hand geweest. Deze website heeft in het verleden vaak genoeg geschreven over de onzinnige peperdure zogenaamde duurzame experimenten van HVC en het bedrijf zelfs geadviseerd al deze activiteiten af te stoten.
Lees verder


Energy Academy Europe in China op zoek naar schaliegaskennis

Dinsdag 30 april 2013

De Energy Academy Europe (EAE) gaat een samenwerking aan in China op het gebied van CO2-afvang en -opslag en onderzoek naar schaliegas. De onderwijsinstelling heeft hiertoe twee intentieovereenkomsten getekend met Shaanxi Yanchang Petroleum Group Co. en het Shaanxi Provincial Institute of Energy Resource and Chemical Engineering. De samenwerking moet een opmaat zijn tot meer internationale partnerschappen.
Lees verder


Minister Kamp: gemeenten kunnen zich ‘schaliegasvrij’ verklaren wat ze willen

Maandag 29 april 2013

Gemeenten die zichzelf ‘schaliegasvrij’ verklaren en zo laten weten dat ze er niet op zitten te wachten dat in hun gebied geboord gaat worden naar onconventioneel gas, moeten serieus genomen worden maar hebben het niet voor het zeggen. Dat zei VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) vorige week woensdag in het energiedebat in de Tweede Kamer. Door het hele land hebben tientallen gemeenten zichzelf tot schaliegasvrij uitgeroepen.
Lees verder


Minister Kamp om tafel met chemiesector over schaliegas

Vrijdag 26 april 2013

Minister Kamp (VVD, Economische Zaken) gaat in gesprek met de Nederlandse chemiesector om mogelijk tot afspraken over energie te komen die hun concurrentiepositie ten goede komen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep Kamp deze week op om een “topberaad” te organiseren, omdat chemiebedrijven in Nederland bezorgd zijn over gevolgen die internationale ontwikkelingen rond schaliegas op hun activiteiten hebben.
Groenlinks vroeg Kamp hier geen gehoor aan te geven, omdat dit de vormgeving van een Nationaal Energieakkoord dat nu loopt bij de Sociaal Economische Raad (SER) zou verstoren. Daar is Kamp het mee oneens.
Lees verder


Gemeente heeft niets te zeggen bij schaliegas

Vrijdag 26 april 2013

Als puntje bij paaltje komt heeft de gemeente Noordoostpolder niets te vertellen als het gaat om het boren naar schaliegas binnen de poldergrenzen. De gemeente kan moeilijk doen over de omgevingsvergunning. “Maar het rijk kan die overrulen”, antwoordt wethouder Andries Poppe op vragen van Berthoo Lammers (ONS).
Lees verder


Energie industrie ontwikkelt niet giftige fracking vloeistoffen

Donderdag 25 april 2013

De olie- en gasindustrie ontwikkelt in hoog tempo niet toxische vloeistoffen in een poging de negatieve sfeer rond verhalen over besmetting van het grond- en/of drinkwater bij het boren naar schaliegas definitief de kop in te drukken.
Lees verder


Provinciale Staten Fryslân durven SP-plan windenergie niet aan

Donderdag 25 april 2013

Op maandag 22 april jl. heeft de Statenfractie van de SP in Fryslân, in reactie op het provinciale plan om drie megaclusters windturbines te plaatsen, haar ideeën over windenergie in een notitie aan de overige Statenfracties gepresenteerd. Deze notitie ging gepaard met een motie die tijdens de Statenvergadering van woensdag 24 april werd ingediend. De motie verzocht de Staten om solitaire windturbines en kleinere clusters windturbines toe te staan.
Lees verder


Minister Kamp: opbrengst schaliegas 20 tot 30 miljard

Woensdag 24 april 2013

De winning van schaliegas kan op de heel lange termijn Nederland 20 tot 30 miljard euro opleveren. Op de kortere termijn moet gedacht worden aan enkele honderden miljoenen euro’s per jaar.
Lees verder


PvdA kiest voor schaliegas

Woensdag 24 april 2013

Een geweldige klap in het gezicht van de milieubeweging met Geertsema van Milieudefensie voorop.
Zo mag de ommezwaai van de PvdA fractie in de Tweede Kamer wel genoemd worden. Wanneer de milieuactivisten om een uur of tien vandaag de ogen openen zien ze in de krant van Wakker Nederland een voorpagina die ze nog lang in het geheugen gegrift blijft staan.
Lees verder


Groen licht voor zoektocht naar steenkoolgas in Belgisch Limburg

Maandag 22 april 2013

Limburg Gas, een joint venture van het Australische Dart Energy en de Limburgse mijneigenaar NV Mijnen, heeft van de Vlaamse regering een vergunning gekregen voor de zoektocht naar steenkoolgas. Zes jaar lang heeft Limburg Gas het alleenrecht de mijnen in het Kempisch Bekken te onderzoeken. In de vergunning zitten geen proefboringen vervat. Als Limburg Gas die stap wil zetten, dan moet het een nieuwe vergunningsaanvraag indienen.
Lees verder


VENW voorstander van schaliegaswinning

Vrijdag 19 april 2013

VENW, de belangenclub van de zakelijke energie – en watergebruiker, is een voorstander van schaliegaswinning in Nederland. Voorman Hans Grünfeld vindt dat Nederland ‘open moet staan voor de mogelijkheden voor de winning van schaliegas en dat het potentieel onderzocht moet worden’. Voornaamste argument is dat de ‘conventionele gasvoorraden eindig zijn en de omstandigheden zullen veranderen als gevolg van beschikbaarheid, geopolitiek en klimaat’. Anderzijds heeft hij ‘geen hooggespannen verwachtingen van schaliegaswinning in Nederland’. Daarmee schaart Grünfeld zich achter het standpunt van minister Kamp.
Lees verder


Groningen wil Eemshaven schrappen als nucleaire locatie, minister weigert

Vrijdag 19 april 2013

Minister Kamp wil de Eemshaven niet schrappen als mogelijke vestigingsplaats voor een kerncentrale. De provincie Groningen had de minister hierom gevraagd, maar Kamp ziet daartoe geen aanleiding, ook al zijn er op dit moment geen concrete voornemens voor de bouw van een kerncentrale.
Lees verder


Staatssecretaris gaat mestvergisting evalueren

Donderdag 18 april 2013

Staatssecretarissen Sharon Dijksma van landbouw en Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaan onderzoek doen naar de effecten van co-vergisting. Dat heeft Staatssecretaris Dijksma gezegd tijdens een debat over de milieu-effecten van de veehouderij. “Ik ben geen voorstander van een bouwstop voor co-vergistingsinstallaties. Maar we gaan wel evalueren of de voordelen van co-vergisting opwegen tegen de nadelen. Daarna zullen we conclusies trekken”, zegt Dijksma in reactie op vragen van Carla Dik-Faber van de Christenunie. Zij pleit ervoor om voorlopig geen nieuwe vergistingsinstallaties te bouwen, maar om bestaande installaties te renoveren, omdat er opmerkelijk veel vergisters zijn die stil staan in verband met het slechte rendement dat een dergelijke installatie kent.
Lees verder


242.000 banen in EU zonne-industrie op de tocht

Zaterdag 13 april 2013

Mogelijk verdwijnen er honderdduizenden banen in de Europese zonne-industrie door een geplande importheffing op Chinese zonnepanelen.  De Europese Commisie zou de importheffing willen invoeren om een einde te maken aan het ‘dumpen’ van goedkope Chinese panelen op de Europese markt. Bij 60 procent importheffing gaat dat ten koste van 242.000 banen in een jaar, zo is berekend.
Lees verder


Polen droomt van schaliegas

Dinsdag 9 april 2013

Geen land in Europa heeft zozeer z’n zinnen gezet op schaliegas als Polen. Hoewel nog onduidelijk is hoeveel van dat gas onder Poolse bodem ligt, dromen de Polen al van een onafhankelijk energiebestaan. Geen gas meer nodig van het gehate Rusland, de voormalige onderdrukker, en nieuw aanzien binnen Europa als dé schaliegasspecialist. Zo ziet het toekomstbeeld van het zelfbewuste Warschau er ongeveer uit.
Lees verder


Duitse aardgasbuffers bijna leeg

Maandag 8 april 2013

Vanwege de strenge winter in Duitsland zijn de aardgasvoorraden bijna op. In sommige voorraadbuffers zit nog hooguit 5% voorraad. Het gemiddelde van alle 48 landelijke buffers samen ligt op 20% terwijl 60% al op een te laag niveau duidt. Hier en daar begint de druk al weg te vallen. Snel aanvullen is geen optie want daar is het Duitse gasnet niet geschikt voor en al die ondergrondse grotten, poreuze zandsteen en zoutkoepels vul je niet even net zo snel als bij de groene pomp. Bovendien hebben andere landen het gas in deze koude periode zelf nodig.
Lees verder


Waarom groene energie snel totaal onbetaalbaar wordt

Zaterdag 6 april 2013

Samuele Furfari doceert geopolitiek van de energie aan de Vrije Universiteit Brussel. Furfari is zowel een gerenommeerd en internationaal gerespecteerd wetenschapper als één van de grote vijanden van de Belgische milieubeweging. In een recent interview zet hij zich opnieuw af tegen wat hij “de nieuwe milieureligie” noemt. Furfari zegt: ““De laatste vijftien jaar is de gemiddelde wereldtemperatuur niet gestegen. Ik wil gerust nog vijftien jaar wachten om te zien of ze dat wel doet, maar ik doe niet mee aan dogma’s. En ik ben lang niet de enige die er niet in gelooft.”
Lees verder


Geen keiharde garanties over windmolens Dalfsen

Zaterdag 6 april 2013

De provincie Overijssel wil Dalfsen ontzien als het om de plaatsing van nog meer windturbines gaat, maar sluit niets uit.
Lees verder


Schaliegas: Amerikaanse chemische industrie investeert

Zaterdag 6 april 2013

In de Verenigde Staten vindt grootschalige winning van schaliegas plaats. Hierdoor zijn de kosten van ethaan, grondstof voor de chemische industrie nu zó laag dat investeren in nieuwe installaties weer rendabel wordt. Of dat in Europa ook gaat gebeuren is de vraag. De winning van schaliegas stuit nog op de nodige weerstand.
Lees verder


Risico’s voor Europa bij weigeren schaliegas

Zaterdag 6 april 2013

Europese industriële bedrijven en overheden van sommige landen erkennen dat het boren naar schaliegas niet alleen tot de VS en China beperkt zal blijven. De snelgroeiende productie van schaliegas in de VS heeft het land getransformeerd van één van ’s werelds grootste gasimporteurs naar een zichzelf onderhoudende gasproducent en een netto gas exporteur.
Lees verder


Gazprom met Shell in schalieolie

Donderdag 4 april 2013

Het Russische oliebedrijf Gazprom wil zijn banden met Shell aanhalen en samen met het Brits-Nederlandse concern zoeken naar schalieolie in Siberië en het poolgebied.
Lees verder


Door Rijk geplande 6.000 MW op land in gevaar

Woensdag 3 april 2013

Op verschillende plaatsen in het land komen de duurzaamheidsambities van gemeenten en provincies in het gedrang vanwege een op het eerste gezicht niet voor de hand liggend probleem: de aanwezigheid van buisleidingen in de ondergrond. Die maken de inpasbaarheid van windturbines echter steeds lastiger. Er blijft mogelijk zelfs zo weinig ruimte over voor windturbines dat de door het rijk geplande 6.000 MW op land in gevaar kan komen, zo werd gesteld op het Nationaal Buisleidingen Platform van IIR, dat vorige maand plaats vond.
Lees verder


Afschakelen windparken onvermijdelijk in Duitsland, Ierland, Groot-Brittannië

Vrijdag 29 maart 2013

Afschakelen van windparken, om verstopping van Europese stroomnetten te voorkomen, zal als eerste regelmatig nodig zijn in Duitsland en Ierland, maar tegen 2020 ook in Groot-Brittannië en Denemarken. Dat wordt voorzien op basis van een quickscan van het North Sea Power to Gas Platform. Het omzetten van windstroomoverschotten in ‘windgas’ wordt steeds vaker bekeken als optie om dergelijke verstopping van stroomnetwerken te voorkomen.
Lees verder


Shell: investering in schaliegas China

Dinsdag 26 maart 2013

Shell gaat $ 1 miljard, zo’n € 775 miljoen, investeren in de winning van schaliegas in China. Dat zei Shell-topman Peter Voser vandaag in Peking. Voser maakte niet bekend wanneer en over wat voor termijn Shell de investering gaat doen en hoeveel gas het bedrijf denkt uit de grond te kunnen krijgen. Shell heeft inmiddels toestemming voor de winning van schaliegas verkregen in het Fushun-Yongchuan blok, een gebied van circa 3500 vierkante kilometer, zo maakte het bedrijf bekend. Shell doet de exploratie in samenwerking met het Chinese staatsbedrijf CNPC.
Lees verder


Schaliegas in Denemarken

Zondag 24 maart 2013

Total E&P Denmark is de enige energiemaatschappij die van de Deense regering een vergunning heeft gekregen om in Denemarken exploratieboringen naar schaliegas te doen. Het bedrijf zal het potentieel aan schaliegas in noord Jutland en noord Zealand gaan verkennen. De eerste exploratieboringen in noord Jutland worden rond deze tijd verwacht.
Lees verder


Wereldwijde twijfels over Duitse Energiewende

Zaterdag 23 maart 2013

De internationale twijfels over het succes van de Duitse Energiewende nemen toe. De energietransitie in Duitsland wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Op grote schaal worden er weddenschappen afgesloten of dit peperdure experiment gaat werken.
Ondertussen uiten steeds meer internationale experts ernstige twijfels.
Lees verder


SER aan tafel met terroristische organisatie?

Zaterdag 23 maart 2013

De Sociaal-Economische Raad, energieproducenten, overheid en belangengroepen onderhandelen al maanden over bindende afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. In juli a.s. moet het akkoord er liggen. Greenpeace dat bij veel mensen de indruk wekt een terroristische organisatie te zijn, voert de druk op en doorbreekt het stilzwijgen over het debat, omdat de milieuactivisten vinden dat de besprekingen te langzaam naar hun zin gaan.
Lees verder


Minister Kamp geeft toestemming voor meer gaswinning Waddenzee

Zaterdag 23 maart 2013

De gaswinning rondom en onder de Waddenzee wordt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitgebreid. Dat blijkt uit drie besluiten, vrijdag gepubliceerd in de Staatscourant over gaswinning bij Lauwersoog, Vierhuizen, Moddergat, Anjum en Ameland.
Lees verder


Argentijnse biodieselexport gehalveerd

Donderdag 21 maart 2013

Argentinië heeft in januari en februari 155.000 ton biodiesel geëxporteerd, bijna 50 procent minder dan een jaar geleden. De exportvolumes zullen nog maanden lager dan voorheen blijven. Dat meldt het Duitse analistenbureau Oil World. De dalingen zijn gevolg van de continue dreiging van een handelsoorlog met de Europese Unie.
Lees verder


Shell zet voorlopig niet in op schaliegas in Nederland

Woensdag 20 maart 2013

Shell heeft geen interesse in Nederlands schaliegas. Wanneer het bedrijf kijkt waar het aantrekkelijk is naar schaliegas te boren, komt het niet uit in ons land. Dat zei president-directeur Shell Nederland Dick Benschop gisteren.
Lees verder


Spanje na vondsten in de ban van schaliegas

Dinsdag 19 maart 2013

Spanje, dat nu ruim 99 procent van zijn fossiele brandstoffen importeert, heeft een voorraad schaliegas in de grond zitten die voldoende is om de consumptie van 70 jaar te dekken. Dat staat in rapporten die  de Spaanse mijningenieurs vereniging Hoge Raad van de Mijnbouw en de Spaanse vereniging van olie- en gasbedrijven Aceip, onlangs publiceerden.
Lees verder


Nuon sluit centrale Buggenum

Maandag 18 maart 2013

Nuon, onderdeel van Vattenfall, heeft vandaag de 140 medewerkers van de Willem-Alexander centrale in Buggenum geïnformeerd dat per 1 april 2013 de centrale wordt gesloten. Voor de medewerkers is een sociaal plan van toepassing. Ook de vakorganisaties zijn over dit besluit geïnformeerd. Nuon betreurt de sluiting, maar de aanhoudende lage stroomprijzen gecombineerd met de hoge kostenbasis van de centrale maken rendabele exploitatie niet mogelijk. Ook het bijstoken van biomassa biedt geen rendabel toekomstperspectief.
Lees verder


ExxonMobil aast op Duits schaliegas zonder giftige toevoegingen

Zaterdag 16 maart 2013

Het oer-Amerikaanse ExxonMobil ziet brood in het winnen van schaliegas in Duitsland. Naar eigen zeggen kan de winning zonder milieuschade plaatsvinden. ExxonMobil Duitsland:

“Frackingproces in Duitsland al sinds 1961 gebruikt, zonder milieuschade”

Lees verder


 

Provincie Gelderland: geen ondoordringbare laag onder Gat van Zevenhuizen

Vrijdag 15 maart 2013

Onder het ‘Gat van Zevenhuizen’, een voormalige stortplaats aan de Amersfoortseweg bij Apeldoorn, bevindt zich geen ondoorlatende laag die uitspoelen van verontreiniging voorkomt. Dat meldt de provincie Gelderland in reactie op Statenvragen van de VVD.
Lees verder


Is Methaanhydraat de oplossing voor een slechts schijnbaar bestaand energieprobleem?

Woensdag 13 maart 2013

Is de nieuwe energierevolutie aanstaande?
Methaanhydraat, ook wel methaan-clathraat of methaanijs genoemd, is een vorm van waterijs dat binnen zijn kristalstructuur grote hoeveelheden methaan bevat, elk methaanmolecuul “gevangen” in een “kooi” van watermoleculen, (een dergelijk mengsel van water en methaan wordt ook wel een “clathraat” genoemd).
Lees verder


Brussel beducht voor schaliegas in VS

Woensdag 13 maart 2013

Europese energie- intensieve  bedrijven zullen de komende decennia een groeiend concurrentienadeel ondervinden ten opzichte van bedrijven uit landen die inzetten op goedkoop schaliegas. Dat concludeert de Europese Commissie in een ontwerpgroenboek over hernieuwbare energie dat binnenkort verschijnt.
Lees verder


TenneT op zoek naar geld overweegt beursgang

Woensdag 13 maart 2013

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland, overweegt om het bedrijf naar de beurs te brengen. Daarmee wil het concern geld ophalen voor de financiering van nieuwe projecten in Nederland. Dit heeft TenneT vandaag bij de presentatie van de cijfers bekend gemaakt.
Lees verder


Minister Kamp verwacht onderzoek schaliegas in juli

Maandag 11 maart 2013

Het onderzoek naar de gevolgen en mogelijke risico’s van schaliegas wordt gedaan door advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos.
Arcadis en Fugro-Ecoplan worden ingezet als onderaannemers. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag gemeld aan de Tweede Kamer.
Lees verder


Rechter: windturbine Sint Maartensbrug mag ‘s nachts niet draaien

Maandag 11 maart 2013

Een windmolen die non stop conflicten oplevert. Klagende buren en slepende rechtszaken. In Sint Maartensbrug weten ze er alles van. Hier staat sinds zes jaar en grote windturbine en niet tot ieders genoegen. De rechter heeft nu uitspraak gedaan. Ina Vonk is in het gelijk gesteld. De gemeente staat volgens de rechter een te hoge geluidsproductie toe en dat mag niet.
Lees verder


Europa veel te afwachtend met schaliegas

Maandag 11 maart 2013

Europa reageert veel te afwachtend om schaliegas op haar grondgebied te winnen. Hiermee loopt Europa het risico om duizenden banen te verliezen. Dit zegt Karl-Ulrich Köhler, de directeur van Tata Steel in Europa in een interview met NRC Handelsblad.
Lees verder


Noordoostpolder tegen proefboringen schaliegas

Zaterdag 9 maart 2013

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordoostpolder is tegen de proefboringen naar schaliegas. Volgens burgemeester van der Werff (CDA) passen de proefboringen niet bij de visie van de gemeente.
Lees verder


Europees onderzoek naar Duitse staatssteun grootverbruikers elektriciteit

Vrijdag 8 maart 2013

De Europese Commissie onderzoekt of de Duitse overheid een verkapte vorm van staatssteun heeft verleend aan grootverbruikers van elektriciteit. Mocht dit het geval zijn, dan wil de Europese Commissie onderzoeken of dit de concurrentie met partijen in andere lidstaten heeft verstoord.
Lees verder


Noordelijke Rekenkamer: veel woorden, weinig daden

Woensdag 6 maart 2013

De Noordelijke Rekenkamer is uiterst kritisch over de manier waarop de provincies Groningen, Drenthe en Friesland zich inzetten voor de duurzame productie van energie.
Lees verder


E.ON sluit vijf fossiele centrales

Woensdag 6 maart 2013

E.ON sluit de komende jaren vijf fossiele energiecentrales in Europa. Dit heeft de manager bedrijfsstrategie en ontwikkeling van E.ON in een interview voor de televisie verklaard. Welke centrales worden gesloten is nog niet bekend gemaakt. E.ON maakt al langer verliezen door haar onrendabele machineparken in Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Lees verder


Het boren naar schaliegas

Dinsdag 5 maart 2013

De redactie van Fibronot.nl heeft een artikel samengesteld naar aanleiding van vragen die ons bereikt hebben.
Op een korte transparante manier geven we hieronder nog eens de belangrijkste zaken rondom het boren naar schaliegas weer.
Lees verder


Schoonste gascentrale staat stil

Maandag 4 februari 2013

De gloednieuwe Enecogen-gascentrale in Rotterdam Europoort, die € 652 miljoen kostte, staat een jaar na de feestelijke opening alweer stil. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
Lees verder


Ministers Altmaier en Rösler komen uit de schaliekast

Zaterdag 2 maart 2013

Maandenlang spraken de Duitse minister Altmaier van Milieu en minister Rösler van Economische Zaken meer over elkaar dan met elkaar, maar plotseling verschenen ze afgelopen dinsdag gebroederlijk naast elkaar op een persconferentie naar aanleiding van een wetsvoorstel om het boren naar schaliegas onder strenge regels toe te staan.
Lees verder


Nieuwe vertraging Duits offshore windpark, fundering converter platform niet stabiel

Zaterdag 2 maart 2013

Siemens heeft met de bouw van een offshore windpark voor het eiland Sylt grote problemen. Ondanks een uitgebreid geologisch onderzoek van de bodemstructuur en op aanwijzen van TenneT dat de bodem goed was, blijkt het gewicht van het transformator- en converter platform dermate groot dat er een nieuwe fundering voor dit platform gemaakt moet worden.
Lees verder


Berlijn stemt in met regels omtrent boren naar schaliegas

Vrijdag 1 maart 2013

Een slechte week voor de tegenstanders van het boren naar schaliegas. De Duitse federale regering heeft deze week een belangrijke stap gezet in de richting van de totstandkoming van regelgeving voor het boren naar schaliegas.
Lees verder


Cuadrilla selecteert locaties proefboring schaliegas NOP

Vrijdag 1 maart 2013

Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft twee mogelijke locaties in de Noordoostpolder uitgekozen voor een proefboring naar schaliegas. De komende weken laat het bedrijf op de twee plekken onderzoek doen om een definitieve keuze voor één plaats te maken. Het bedrijf heeft dat vandaag bekend gemaakt.
Lees verder


Windplan Groningen van 1.000 MW gaat niet door

Donderdag 28 februari 2013

De plannen voor windparken in de Groningse regio Oldambt, waarvan drie stuks gezamenlijk zouden optellen tot één initiatief van 1.000 MW, gaan niet door. De provincie Groningen heeft met de rijksoverheid afgesproken dat er 850 MW wind op land wordt gerealiseerd. Dat gebeurde in het kader van het akkoord dat het rijk en het Interprovinciaal overleg (IPO) sloten om tot 6.000 MW wind op land te komen in Nederland. Daarbij wordt ingezet op de locaties N33 bij Veendam, Delfzijl en Eemshaven.
Lees verder


Netbeheerders willen controle over huishoudelijke apparatuur

Donderdag 28 februari 2013

In een alles of niets poging een toekomstige blackout te voorkomen hebben Europese netbeheerders via hun Europese brancheorganisatie bij de Europese Commissie een idee gelanceerd om te zien in hoeverre toegang tot elektrische apparaten van individuele consumenten wettelijk af te dwingen is. Dit moet gebeuren via de zogenaamde slimme meters.
Lees verder


Aansluiten twee windmolens Deventer peperdure zaak

Woensdag 27 februari 2013

Het aansluiten van twee windmolens nabij het A1 bedrijventerrein in Deventer gaat een vermogen kosten. De aansluitkosten kunnen oplopen tot € 10 miljoen. Het hanteren van een oude grens maakt het aansluiten van de twee windmolens die bij het bedrijvenpark gepland staan miljoenen duurder.
Lees verder


Extra onderzoek naar windmolens Lage Weide

Zaterdag 23 februari 2013

De gemeente Utrecht gaat extra onderzoek doen naar windmolens op Lage Weide. Op de plannen zijn honderden reacties van tegenstanders gekomen en die hebben geleid tot meer vragen over de mogelijke komst van de molens.
In het aanvullende onderzoek wordt onder meer gekeken of de windmolens het beschermde dorps- en stadsgezicht van Oud-Zuilen, Elinkwijk en de De Lessepsbuurt niet teveel aantasten. Ook wordt de mogelijke waardedaling van omliggende huizen bekeken.
Lees verder


Bouw windmolens Drenthe onder druk

Zaterdag 23 februari 2013

De vijftien windmolens bij het Drentse Tweede Exloërmond staan op losse schroeven. Betrokkenen komen tot de conclusie dat de molens in de militaire laagvliegroute komen en daar mogen geen bouwwerken van hoger dan 40 meter staan.  Hiermee komt de doelstelling om in Drenthe 280 megawatt aan windenergie te realiseren onder druk te staan.
Lees verder


KIVI NIRIA: ‘Minder gas uit Groningen? Maakt geen verschil in aardbevingen!’

Donderdag 21 februari 2013

De laatste week verschijnen er berichten dat als het gasveld in Groningen minder zou gaan produceren ook de kracht van aardbevingen afneemt. Men praat dan van een productievermindering van 50 miljard m3 gas naar zo’n 20 miljard m3 gas op jaarbasis. De berichtgeving doet vermoeden dat 50 miljard wel wat aan de hoge kant is.
Lees verder


Duurzaam energiebeleid Rutte II desastreus voor werkgelegenheid

Donderdag 21 februari 2013

“Schone energie verkeerde gok”. “Banen kwijt aan VS”. De top van het Nederlandse bedrijfsleven slaat alarm over de oplopende kosten voor energie. Onze nationale chemiebedrijven AkzoNobel, DSM en Shell luiden de noodklok.
Lees verder


RWE CEO Terium ziet in offshore uitbreidingen significante risico’s

Woensdag 20 februari 2013

De ontwikkeling van offshore windparken in Duitsland is naar het oordeel van de CEO van Energiemaatschappij RWE, Peter Terium, tot stilstand gekomen. “De risico’s zijn te aanzienlijk”, zei Terium vorige week op een bijeenkomst voor economische journalisten in Hamburg. RWE volgt de ontwikkelingen kritisch en bekijkt uiterst voorzichtig of de bouwkosten van de voorgestelde windmolenparken kunnen worden gegarandeerd.
Lees verder


Gering aandeel zonnestroom op totaal verbruik NL

Dinsdag 19 februari 2013

Slechts een duizendste van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt, wordt geleverd door zonnestroom, oftewel zonnestraling die is omgezet in elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder


Onderzoeksplan schaliegas  volgens ‘klankbordgroep’ onacceptabel

Dinsdag 19 februari 2013

Het conceptplan voor het onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen van schaliegaswinning is met harde kritiek ontvangen. Het onderzoeksplan voldoet niet aan elementaire eisen van goed wetenschappelijk onderzoek, zeggen leden van de klankbordgroep dinsdag. “Het is in de huidige vorm niet acceptabel”, staat in een beoordeling die de meeste leden steunen. Men vindt het niet in het eigen straatje passen, dus wordt het bij voorbaat afgeserveerd.
Lees verder


NVWA waarschuwt voor gevaarlijke zonnepanelen

Dinsdag 19 februari 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor in Nederland verkochte zonnepanelen die plotseling in brand kunnen vliegen. Van de gevaarlijke panelen zijn in Europa de afgelopen jaren rond de 650.000 stuks verkocht. In het buitenland leidde de ontvlambare apparatuur al ten minste vijftien keer tot een (dak)brand.
Lees verder


Gennep wil grootste zonnepark van Nederland

Dinsdag 19 februari 2013

Gennep ziet mogelijkheden voor de bouw van een 20 hectare groot zonnepark op een bedrijventerrein in de Limburgse gemeente. De gemeenteraad besloot gisteravond unaniem die mogelijkheid uit te werken. Het park moet het grootste van Nederland worden en uit 80.000 zonnepanelen bestaan. Die leveren samen 18 megawatt, goed voor 80 procent van de huishoudens in Gennep.
Lees verder


Nieuwe boortechnieken schaliegas

Maandag 18 februari 2013

De ontwikkelingen naar nieuwe boortechnieken naar schaliegas volgen elkaar in hoog tempo op. Elke nieuwe ontwikkeling is er op gericht om eventuele schade aan het milieu en de omgeving te beperken of volledig te elimineren.
Lees verder


Kennisgeving ontwerpbesluiten ‘Offshore windparken Gemini’

Vrijdag 15 februari 2013

Met ingang van vrijdag 15 februari 2013 tot en met vrijdag 29 maart 2013 liggen het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpvergunningen van het project ‘Offshore windparken Gemini’, ter inzage. Gedurende deze terinzagelegging kan eenieder een zienswijze inbrengen.
Lees verder


Duitsland: geen schaliegas winnen in waterwingebieden

Vrijdag 15 februari 2013

In Duitsland wordt het verboden om te boren naar schaliegas in gebieden waar drinkwater wordt gewonnen uit grond – en oppervlaktewater. Dit zegt de Duitse minister van Milieu Peter Altmaier (CDU) in een interview tegenover radiozender Deutschlandfunk.
Lees verder


Bodemdaling bij boringen schaliegas onwaarschijnlijk

Donderdag 14 februari 2013

Bij het boren naar schaliegas is bodemdaling onwaarschijnlijk. Dat zegt Frank de Boer, directeur van Cuadrilla Resources Nederland. Het Britse concern Cuadrilla heeft in de provincies Noord-Brabant en Flevoland concessies van het ministerie van Economische Zaken ontvangen voor het boren naar schaliegas. Het bedrijf wil als belanghebbende reageren op de berichten dat aardbevingen dia nu in Groningen plaatsvinden, ook bij het boren naar schaliegas kunnen plaatsvinden.
Lees verder


Alstom gaat 186 meter hoge windturbine testen

Donderdag 14 februari 2013

Alstom gaat 186 meter hoge windturbine testen in Belwind 2-Noordzeeconcessie. De turbine wordt geplaatst op een staalstructuur.
Belwind stelde Alstom een deel van zijn concessie ter beschikking om de nieuwe turbine in praktijkomstandigheden te testen.
Lees verder


Schalie olie geeft de wereldeconomie een enorme stimulans

Donderdag 14 februari 2013

De productie van schalie olie kan de wereldeconomie in 2035 stimuleren met een bedrag van ongeveer $ 2700 miljard. Aldus een rapport van PricewaterhouseCoopers. Het rapport vermeldt dat het aanbod van schalie olie kan oplopen tot 12% van de totale wereldolieproductie, of 14 miljoen vaten per dag. Het aanbod zal zorgen voor een daling van de olieprijs tot 40%.
Lees verder


HVC slaat door met wind en zon

Woensdag 13 februari 2013

Als eigenaar (voor 75 procent) van Horizon Energy BV heeft het Alkmaarse afval- en energiebedrijf HVC in Duitsland ‘s werelds grootste skihal bedekt met zonnepanelen. Dik 18.000 panelen, een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Volgens de VVD in de regio Noord-Kennemerland slaat de HVC hiermee ‘volledig door’.  De VVD heeft ook kritiek op ‘ondoorzichtige’ bestuursstructuur bij afval- en energiebedrijf.
Lees verder


Schuld van afvalbedrijf HVC groeit tot bijna miljard

Dinsdag 12 februari 2013

Afval- en energiebedrijf HVC te Alkmaar heeft een schuld van bijna 1 miljard euro. De Alkmaarse onderneming heeft de laatste jaren miljoenen gestoken in windmolens en zonne-energie.
De VVD in Noord-Kennemerland vreest een ’financieel debacle’. Ook andere politieke partijen maken zich ernstig zorgen. De aandeelhouders van het nutsbedrijf zijn 48 gemeenten en 6 waterschappen, vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Het CDA in Enkhuizen heeft het College van B&W vragen gesteld over de ’weinig florissante situatie’.
Lees verder


Engeland heeft voor 1500 jaar schaliegas

Maandag 11 februari 2013

Groot Brittannië zou genoeg schaliegas hebben om elk huis in het land voor 1500 jaar te verwarmen. Nieuwe ramingen suggereren dat de reserves 200 keer groter zijn dan eerder werd aangenomen. De British Geological Survey heeft de officiële schattingen drastisch omhoog bijgesteld naar 1.300 tot 1.700 triljoen kubieke voet na eerder een schatting van 5.3 triljoen kubieke voet te hebben gedaan.
Lees verder


Shell ziet schaliegas-mogelijkheden in Europa

Zondag 10 februari 2013

“Europa loopt het risico economisch achterop te raken, als het de schaliegasrevolutie aan zich voorbij laat trekken”. Gerald Schotman, chief technology officer van Shell, en Jan Mengelers, bestuursvoorzitter van TNO, maken zich zorgen over de afwijzende houding in veel Europese landen tegenover het nieuwe energiefenomeen. “Dat de discussie überhaupt niet gevoerd wordt, is zorgelijk. Shell wil dat gesprek in alle openheid voeren”, stelt Schotman.
Lees verder


BASF ziet mogelijkheden voor schaliegas in Europa

Zondag 10 februari 2013

Het Duitse chemieconcern BASF ziet veel mogelijkheden in Europa om schaliegas te winnen. Met name in Duitsland, Frankrijk en Polen ziet BASF-bestuurder Harald Schwager een groot potentieel.  Dat zegt hij in de krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Schwager benadrukt dat BASF graag onderzoek wil doen naar de mogelijkheden om de winning ‘sociaal geaccepteerd en milieuvriendelijk’ uit te voeren.
Lees verder


Schaliegas verantwoordelijk voor sluiting kerncentrales

Vrijdag 8 februari 2013

Dit moet milieugroeperingen toch wel aanspreken?
De enorme ontwikkeling van schaliegas in de VS zorgt voor sluiting van steeds meer kerncentrales.
De beslissing van Duke’s Energy, qua marktwaarde de grootste energiemaatschappij in de VS,  om in Florida een kerncentrale te ontmantelen is ingegeven door het aanbod van goedkoop schaliegas. In plaats van een peperdure reparatie,  onderhoud en scherp toegenomen veiligheidseisen van de kerncentrale, de duurste ooit in de geschiedenis van de kernenergie in de VS, kiest de directie voor ontmanteling van de kerncentrale.
Lees verder


Energieplannen kabinet onder vuur, maatschappelijke steun minimaal

Donderdag 7 februari 2013

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft de politieke steun voor zijn energieplannen binnen. De maatschappelijke steun is echter minimaal. Met name de contracten voor een enorm windmolenpark voor de kust van Urk blijven verontwaardiging zaaien.
Lees verder


Shell, Wintershall en Cuadrilla geïnteresseerd in Belgisch schaliegas

Donderdag 7 februari 2013

Shell aast op Belgisch schaliegas, dat vooral in de Kempen zit. De oliemaatschappij bestudeert waar ze kan boren naar schaliegas. De bedrijfstop zwaait daarbij met geld.
Schaliegas zet de energiewereld op zijn kop. Dankzij nieuwe boortechnieken kan schaliegas veilig en zonder gevaar voor het milieu gewonnen worden uit diepe, harde kleisteenlagen. Het gevolg is een rush op schaliegasvoorraden. Bij ‘goede’ gasvelden bedraagt de winst miljoenen. In de VS wordt al volop geboord. Oliemaatschappijen als Shell richten hun vizier nu op Europa. In Nederland, Duitsland en het VK zijn het voorbije jaar proefboringen aangevraagd.
Lees verder


TenneT Duitsland schakelt noodcapaciteit in

Donderdag 7 februari 2013

Het klinkt als een paradox. Afgelopen dinsdag was er overcapaciteit aan windenergie in het noorden van Duitsland. Om een dreigende blackout door overbelasting van het netwerk te voorkomen was netbeheerder TenneT genoodzaakt om in Zuid Duitsland en Oostenrijk 4 conventionele centrales in bedrijf te stellen. Duitse stroom werd die dag geëxporteerd naar….. Oostenrijk.
Lees verder


Plaatsing windmolens in Hardenberg alleen als Ommen meedoet

Woensdag 6 februari 2013

De gemeenteraad van Hardenberg heeft in overgrote meerderheid (23 voor- en 5 tegenstanders) ingestemd met de plannen voor plaatsing van vijf windturbines op Hardenbergs grondgebied ten zuiden van Dedemsvaart. Maar dan moeten er ook vier windmolens komen in de buurgemeente Ommen. En die windmolens wil Ommen nu net niet.
Lees verder


Dramatisch verlies voor Vestas in 2012

Woensdag 6 februari 2013

Windmolenfabrikant Vestas heeft een fors verlies geleden in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers die ‘s werelds grootste producent van windturbines vandaag bekend maakte. Het nettoverlies kwam uit op bijna € 1 miljard, namelijk €  963 miljoen, terwijl analisten het verlies voor het Deense bedrijf veel lager hadden geschat op € 228 miljoen.
Lees verder


APP stopt ontbossing Sumatra

Dinsdag 5 februari 2013

Een van ‘s werelds grootste houtpulp producenten, Asia Pulp and Paper (APP), is deze maand gestopt met het gebruik van hout uit het tropische regenwoud op Sumatra, in Indonesië. Dat heeft het bedrijf vandaag laten weten.
Lees verder


Bewoners Zutphense ecowijk De Teuge sturen aan op rechtszaak tegen Vitens

Dinsdag 5 februari 2013

De al jaren durende strijd tussen de bewoners van de geflopte Zutphense ecowijk De Teuge en Vitens lijkt zijn ontknoping te gaan krijgen in de rechtszaal.
Lees verder


Biogasboeren stoppen ermee

Dinsdag 5 februari 2013

Veel biogasboeren in onder meer Drenthe gooien de handdoek in de ring.
Ze werden als pioniers door de overheid toegejuicht en ondersteund. Maar inmiddels zitten ze in de hoek waar de klappen vallen.
Volgens de Rabobank gaat het zo slecht dat binnen een paar jaar de helft van de honderd biogasinstallaties moet worden gesloten. Ze draaien namelijk per jaar tonnen verlies.
Lees verder


Fibroned of Fibronot

Dinsdag 5 februari 2013

Hoe gaat het nu verder met de website Fibronot.nl nu  bekend is geworden dat het vrijwel zeker is dat de kippenmestverbrander Fibroned in Apeldoorn van de baan is?
Zie ook: Gemeente Apeldoorn stopt reservering grond Fibroned

De redactie van Fibronot.nl heeft daarover de volgende verklaring opgesteld. We gaan door.
Lees verder


Productie windenergie in Noord-Holland in gevaar

Maandag 4 februari 2013

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de Wieringermeer in Noord-Holland vernietigd. De rechter heeft daarmee beslist dat er voorlopig geen nieuwe windmolens mogen worden gebouwd in de Wieringermeer. Er is volgens de Raad van State niet goed onderzocht welk effect de geplande windmolens op de radar van de in de buurt liggende defensiebasis hebben.
Lees verder


Roemenië verandert koers over schaliegas, geeft Chevron toestemming te boren

Maandag 4 februari 2013

De Roemeense autoriteiten zijn teruggekomen op hun beslissing van vorig jaar april om het boren naar schaliegas in de ban te doen. De beslissing om Chevron toe te staan om proefboringen te doen vond plaats na negen maanden van protesten van inwoners in de streek in het zuidoosten van Roemenië waar de proefboringen plaats gaan vinden.
Lees verder


Het wordt steeds duurder en lastiger om blackouts in Duitsland te voorkomen

Zondag 3 februari 2013

Duitse consumenten betalen de kosten om een blackout op het Duitse elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Alleen al in het verzorgingsgebied van TenneT ging het om een bedrag van € 150 miljoen over 2012.
Lees verder


Nederlandse overheid wil geen duurzame energie

Zondag 3 februari 2013

De Nederlandse overheid is niet echt geïnteresseerd in duurzame energie. Dat zou uit onderzoek van De Groene Amsterdammer moeten blijken die vorige week in een rapport liet zien dat de belangen van de gassector en de energie-intensieve industrie een doorslaggevende invloed hebben op het Nederlandse energiebeleid.
Lees verder


Gemeente  Apeldoorn wil dat Vitens illegale waterlozingen stopt

Vrijdag 1 februari 2013

De gemeente Apeldoorn wil dat Vitens de illegale waterlozingen op de voormalige vuilstortplaats, het Gat van Zevenhuizen nabij het drinkwaterwingebied langs de Amersfoortseweg stopt. De wethouder die belast is met deze zaak gaat daarover volgende week in gesprek met Vitens.
Lees verder


Gemeente Apeldoorn stopt reservering grond Fibroned

Woensdag 30 januari 2013

De gemeente Apeldoorn heeft bij monde van de projectleider Ecofactorij aan de redactie van Fibronot.nl laten weten dat de gemeente per 1 januari 2013 de reservering van een kavel van ongeveer 5 ha heeft beëindigd. Wethouder Prinsen heeft dit per brief aan de directie van Fibroned meegedeeld.
Meer nieuws volgt.
Lees verder


Duits plan: schaf subsidie op duurzame energie af

Woensdag 30 januari 2013

De poging van de Duitse minister Peter Altmaier (milieu) het vertrouwen van burgers te herwinnen voor een overstap op duurzame energie, dreigt op een mislukking uit te lopen.
Lees verder


Gemeente Apeldoorn draait Fibroned duimschroeven aan

Maandag 28 januari 2013

Wethouder Prinsen van Apeldoorn heeft een brief naar Fibroned gestuurd naar aanleiding van de reservering van een stuk grond van 5 ha op de Ecofactorij in Apeldoorn. Hij heeft dit op 15 januari 2013 in een vergadering van het College van B&W van Apeldoorn meegedeeld.
Lees verder


Rusland zet groot in op schaliegas

Maandag 28 januari 2013

Rusland gaat toetreden tot het rijtje landen dat massaal heeft ingezet op schaliegas. Het ministerie van Energie heeft de Russische regering een plan voorgelegd hoe het denkt schaliegas in Rusland te gaan ontwikkelen.
Lees verder


Elektrische auto in Duitsland verdwijnt

Zondag 27 januari 2013

Evenals in Nederland en andere EU landen is de elektrische auto in Duitsland een mislukte race geworden. Te weinig oplaadpunten, te lage capaciteit van de batterijen en de extreem hoge prijs van dit soort voertuigen hebben er voor gezorgd dat bijna alle testprojecten zonder er ruchtbaarheid aan te geven gestaakt zijn en leveranciers er ook de brui aan geven.
Lees verder


Weinig plek voor windmolens bij 2e Exloërmond

Vrijdag 25 januari 2013

Als er windmolens komen zuidelijk van 2e Exloërmond kunnen dat er nooit veel zijn. Die conclusie trekken tegenstanders van de windmolens uit een nadere studie naar de gevolgen van de laagvliegroute voor straaljagers. Onder die route – grofweg van Zandberg over Valthermond naar Sleen – mag over een breedte van twee nautische mijlen (ongeveer 3,7 kilometer) geen hoogbouw plaats vinden. Windmolens van 150 tot 200 meter waarover nu wordt gesproken zijn dan ook uit den boze.
Lees verder


Explosie biogasinstallatie Raalte was kettingreactie

Vrijdag 25 januari 2013

De explosie die op 21 oktober vorig jaar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte verwoestte, was het gevolg van een kettingreactie. „Een onvoorstelbare en zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden”, aldus dijkgraaf Herman Dijk van waterschap Groot Salland vandaag op een persconferentie bij de presentatie van het eindrapport van onderzoeksinstituut KIWA.
Lees verder


Shell sluit mega schaliegas contract met Oekraïne

Vrijdag 25 januari 2013

Shell heeft gisteren een gasovereenkomst gesloten met Oekraïne. Shell tekende  een akkoord over een gezamenlijke productie van gas bij het schaliegasproject Yuzivske.
Lees verder


Provincie Gelderland start met inpassingsplan windmolens Zevenaar

Vrijdag 25 januari 2013

De Provincie Gelderland kan een inpassingsplan gaan ontwerpen voor een windmolenpark bij de Bijvanck in Zevenaar. Het verzoek dat het bedrijf Raedthuys Windenergie BV daarvoor indiende bij de provincie wordt ingewilligd. Dat was afgelopen woensdag de uitkomst van het debat hierover dat door de fractie van de SP in Provinciale Staten was aangevraagd.
Lees verder


Australië vindt enorme hoeveelheid schalie olie

Donderdag 24 januari 2013

Het Australische energiebedrijf Linc Energy uit Brisbane heeft bevestigd dat het enorme voorraden schalie olie heeft gevonden met behulp van proefboringen en seismische exploratie. De plaats van dit Arckaringa Basin ligt in het midden van zuid Australië, ongeveer 600 kilometer ten noorden van Adelaide.
Lees verder


Hoogleraar windenergie: Nearshore windparken domme zet

Woensdag 23 januari 2013

Het toestaan van nearshore windparken doet afbreuk aan de acceptatie van offshore windenergie. Dat vreest windhoogleraar Gijs van Kuik van de TU Delft, die fel van leer trekt tegen de bereidheid van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om offshore windparken binnen de zogenaamde 12 mijl zone te laten bouwen.
Lees verder


Installatie in de maak om zelf biobrandstof te produceren

Dinsdag 22 januari 2013

Akkerbouwers kunnen binnenkort zelf biobrandstof produceren en leveren via het door Technology Centre Europe (TCE) in Stadskanaal ontwikkelde systeem. Dat zegt de directeur van TCE. Het bedrijf bouwt een installatie waar oliehoudende gewassen zoals koolzaad in worden gestopt en waar biobrandstof, warmte, stroom en veevoer uitkomt.
Lees verder


Lichte aardbeving in midden Limburg

Maandag 21 januari 2013

Midden-Limburg is zondagavond iets voor half 8 getroffen door een aardbeving. Volgens het KNMI had de aardbeving een kracht van 3,1 op de schaal van Richter.  Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI bij het plaatsje Sint Joost. De beving vond plaats op een diepte van 23,3 kilometer.
Lees verder


Japan investeert in Eneco offshore windpark Luchterduinen

Maandag 21 januari 2013

Het Japanse conglomeraat Mitsubishi tast voor de tweede keer in twee weken flink in de buidel om investeringen van Nederlandse bedrijven in de aanleg van windmolenparken op de Noordzee mogelijk te maken. Vandaag wordt bekend gemaakt dat de Japanners een aanzienlijk belang nemen in het nog te bouwen windpark Luchterduinen van energiebedrijf Eneco. De omvang van de investering ligt tussen de € 200 en € 250 miljoen.
Lees verder


Wild west verhalen rondom boren naar schaliegas zijn verleden tijd

Vrijdag 18 januari 2013

Hydraulisch breken, of fracking, heeft de wereld energiemarkt als het ware een nieuw gezicht gegeven en kan de VS tot de grootste energieleverancier ter wereld maken. Nieuw ontdekte olie- en gasvelden in de VS hebben er toe geleid  dat de gemiddelde prijs voor een vat olie gedaald is en hebben een land als Saoedi-Arabië min of meer gedwongen om de eigen productie te verminderen om de olieprijs te stabiliseren.
Lees verder


Mitsubishi redt TenneT Duitsland voorlopig

Donderdag 17 januari 2013

TenneT en Mitsubishi Corporation hebben hun samenwerking in twee Duitse offshore-hoogspanningskabelprojecten, BorWin1 en BorWin2, officieel bekrachtigd. Met een toegezegde kapitaalinjectie van maximaal € 240 miljoen krijgt Mitsubishi een belang van 49% in beide projecten. Tegelijkertijd hebben beide partijen een contract ondertekend voor een investering in nog twee offshore-projecten, HelWin2 en DolWin2. Daarin krijgt Mitsubishi met een investering van maximaal € 336 miljoen ook een belang van 49%.
Lees verder


TenneT in verweer tegen weigering Duits goedkeuringscertificaat

Woensdag 16 januari 2013

Het Duitse deel van TenneT heeft beroep ingesteld tegen de beslissing van de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur om geen certificaat van goedkeuring aan TenneT te verstrekken, zo blijkt nu. Het is nog onbekend wanneer het tot een zitting of uitspraak komt.
Lees verder


Brabant: wacht met fracken naar aardwarmte

Woensdag 16 januari 2013

De provincie Noord-Brabant wil dat er voorlopig geen vergunningen worden verleend voor proefboringen naar aardwarmte als initiatiefnemers mogelijk gaan ‘fracken’. Brabant wil dat eerst vaststaat dat risico’s van fracken acceptabel zijn. De provincie schrijft dat in een conceptadvies aan minister Henk Kamp.
Lees verder


VEMW neemt stelling tegen verbod op schaliegasexport VS

Dinsdag 15 januari 2013

De Verenigde Staten maken in tegenstelling tot het eeuwig twijfelende Europa werk van het aanboren van schaliegasvoorraden. Een consortium van bedrijven dat zich America’s Gas Advantage (Aga) noemt, vindt dat de VS zelf ten volle de vruchten moeten kunnen plukken van het winnen van schaliegas. Grote bedrijven als Dow, Alcoa, Celanese, Eastman, Nucor en de American Public Gas Association vinden dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met de export van het Amerikaanse schaliegas.
Lees verder


Minister Kamp wil minder uitgeven aan duurzame energie

Maandag 14 januari 2013

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil waar mogelijk minder budget uittrekken voor het behalen van de ambitie om 20 procent van de energie duurzaam te maken in 2020. Hij zal het budget voor stimulering van duurzame energie via de SDE+ -regeling voorlopig nog niet verlagen, maar er zal geen extra geld beschikbaar komen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder


Shell: Schaliegas is de toekomst

Maandag 14 januari 2013

Volgens Shell CEO Benschop is schaliegas de toekomst. Benschop zegt: “We mogen best wat nieuwsgieriger zijn. Nederland is eigenlijk wel een gasland. Dan hebben we potentieel een nieuwe bron van gas en dan zouden we daar niet eens naar exploreren. Je moet toch eerst weten wat er in de grond zit zit. Ik denk dat de risico’s  met de juiste regelgeving enorm beheersbaar zijn. Die risico’s mag je op hoog niveau vaststellen, zodat de risico’s geminimaliseerd worden. Daar pleiten wij ook voor als bedrijf. En je kunt dat op een heel verantwoorde manier doen.”
Lees verder


Windmolens vlak voor Zeeuwse kust serieuze optie

Zaterdag 12 januari 2013

De aanleg van een groot windmolenpark vlak voor de Zeeuwse kust is niet langer taboe. De PvdA wil dat de minister gaat onderzoeken of de aanleg van windmolenparken in ondiep water haalbaar is. Lange tijd was er geen kamer meerderheid voor het plan, omdat windparken vlak voor de kust op veel weerstand stuiten. Maar volgens de PvdA zijn de windmolens nodig om aan de afspraken over duurzame energie te voldoen.
Lees verder


Bouw centrale Eemsmond uitgesteld

Donderdag 10 januari 2013

De bouw van een nieuwe energiecentrale in de Eemshaven is uitgesteld. Projectonderneming Eemsmond Energie heeft laten weten dat de bouw van de centrale van 1200 megawatt voorlopig vanwege de economische omstandigheden niet doorgaat. “Het is een bezuinigingsmaatregel.”
Lees verder


NVWA vindt zware metalen en verontreinigingen in biomassavergisters

Woensdag 9 januari 2013

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in november en december 2012 onderzoek gedaan bij toeleveranciers van biomassavergisters, om te kijken of de restproducten voldoen aan de Meststoffenwet.
Lees verder


Lozen op stortplaats baart Apeldoornse politiek zorgen

Woensdag 9 januari 2013

De Partij voor de Dieren in Apeldoorn is bezorgd over het lozen van water door Vitens op een voormalige stortplaats bij de Koningin Juliana Toren. De PvdD-fractie betitelt dit als ‘onverantwoord handelen’ en stelt hier vragen over aan het College van B&W.
Lees verder


Rechtszaak legt bom onder groene stroomsubsidies

Woensdag 9 januari 2013

Volgens een Deens onderzoek is de windindustrie  de meest corrupte en corrumperende industrie ter wereld. Feit is dat veel energiebedrijven zich erg druk maken om de rijkelijk gevulde subsidiepotten die met ruime maandelijkse bijdragen van de particuliere energieverbruikers gevuld worden. Onderstaand geval toont aan dat het ook in dit geval om subsidies draait. Er komt zelfs een rechtszaak aan die wellicht averechts gaat werken, namelijk dat de landen ophouden met het betalen van miljarden subsidies aan een industrie die weinig of helemaal niets bijdraagt aan een beter klimaat en de Europese burgers tientallen miljarden Euro’s per jaar kost.
Lees verder


Productie biobrandstof leidt tot verhoging uitstoot broeikasgas

Zaterdag 5 januari 2013

Biobrandstof is minder goed voor natuur en milieu dan in brede kring wordt aangenomen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De productie van biobrandstof uit gewassen als koolzaad, tarwe en soja leidt waarschijnlijk zelfs tot een netto verhoging van de uitstoot van broeikasgas. Dat komt onder meer doordat de benodigde akkergrond, bemest met stikstofhoudende kunstmest, een deel van die stikstof weer uitstoot in de vorm van N2O, lachgas. En dat is een krachtig broeikasgas, dat lang in de atmosfeer blijft.
Lees verder


Windparken contra vogels en vleermuizen

Vrijdag 4 januari 2013

De schokkende gevolgen voor de vogel- en vleermuizen stand  dankzij hernieuwbare energie

De levensduur van windmolens is volgens een recente wetenschappelijke studie in Engeland slechts de helft dan altijd door windmolenbouwers wordt gezegd. Gedurende deze korte levensduur richten ze veel schade aan. Windmolens verwoesten grote populaties zeldzame vogels en vleermuizen over de hele wereld. Een aantal zeldzame soorten wordt zelfs met uitroeiing bedreigd door de aanwezigheid van windmolens.
Lees verder


Fracking nader toegelicht

Donderdag 3 januari 2013

Weinigen kennen de NOGEPA.  NOGEPA staat voor de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie. NOGEPA is in 1974 opgericht en vertegenwoordigt de bedrijven die in Nederland vergunningen hebben om gas of olie op te sporen en te winnen. Zowel op land als op het Nederlandse deel van de Noordzee. Het doel van NOGEPA is om olie en gasvoorraden zo efficiënt, veilig en milieubewust mogelijk uit de Nederlandse bodem te winnen.
Lees verder


Weigering windmolens Steenwijkerland terecht

Donderdag 3 januari 2013

De gemeente Steenwijkerland hoeft niet terug te komen op haar weigering om een bestemmingsplan vast te stellen voor Windmolenpark Scheerwolde. De Raad van State heeft een hoger beroep van energiebedrijf Raedthuys uit Enschede ongegrond verklaard.
Lees verder


Lokaal energiebedrijf Apeldoorn legt levering gedwongen stil

Donderdag 3 januari 2013

Het lokale Apeldoornse energiebedrijf deA heeft de energielevering stil moeten leggen. De oorzaak is dat Trianel Energie, de energiepartner van deA, faillissement heeft moeten aanvragen. DeA vierde op 12 december 2012  nog feestelijk de start van de energielevering aan haar eerste 50 klanten. Trianel is volgens deA weer de dupe van een derde energiebedrijf, dat een ‘forse betalingsachterstand’ zou hebben bij Trianel Energie. Volgens Michael Boddeke van deA was de daadwerkelijke levering van energie voor haar inmiddels 56 klanten nog niet begonnen.
Lees verder


Energiewende verdrinkt in zee van subsidies

Dinsdag 1 januari 2013

De groene revolutie in Duitsland veroorzaakt sociaal onrecht en zet de allerarmsten in de kou. Zelfs de producenten van groene energie zien nu in dat de kosten uit de hand lopen. Er is groeiende kritiek: de Duitse transitie naar duurzame energie leidt alleen maar tot pijn.
Een project met zo’n kwalificatie kan maar op één manier worden omschreven: Dom. Voordat andere landen zich in duurzame energie wentelen, dronken gemaakt door groene fantasieën, doen ze er goed aan om te kijken wat er in Duitsland gebeurt.
Lees verder


Dinsdag 1 januari 2013

De redactie van Fibronot.nl wenst alle lezers een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar

Het laatste nieuws