De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsarchief2012-351 Rem op zonnepanelen in Apeldoorn

Rem op zonnepanelen in Apeldoorn

Zaterdag 1 december 2012

Zonnepanelen in Apeldoorn

Zonnepanelen in Apeldoorn. (Klik op de foto voor een vergroting)

De gemeente Apeldoorn moet regels opstellen over het plaatsen van zonnepanelen op daken van monumenten en panden in gemeentelijk en rijksbeschermde stadsgezichten en dorpsgezichten. Dat vindt de commissie voor ruimtelijke kwaliteit.

Die wees donderdag 29 november een eerste voorstel van vier eigenaren in het rijksbeschermde stadsgezicht De Parken van de hand. De vier gezinnen wonen aan de Louisalaan, maar hun huizen zijn geen gemeentelijk monument of beeldbepalend pand. Desondanks vindt de commissie dat er nadere regels moeten komen.

De commissie prees het initiatief van de bewoners om groene stroom te willen opwekken. “De gemeente moet dit oppakken en regels opstellen voor wijken zoals De Parken. Plannen voor zonnepanelen zullen regelmatig terugkomen”, aldus Jeroen Westerman, cultuur-historicus in de commissie.

De Stichting Apeldoornse Monumenten zegt zich zorgen te maken over zonnepanelen op monumentale daken. “Maar de gemeente steekt weinig de hand uit naar de eigenaren van monumenten, dus ik kan begrijpen dat ze naar hun portemonnee gaan kijken”, aldus bestuurslid Barbera Visser.

De commissie vond dat de panelen van de vier eigenaren veel te dicht bij de voorgevel komen. Daarnaast voldoet de standaardmaat van vijftig centimeter onder de nok niet. “Dat moet minstens een meter zijn”, aldus Westerman.