De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel 2012-233 Nationale Academie van Wetenschappen in Duitsland: stoppen met Bio-energie

Nationale Academie van Wetenschappen in Duitsland: stoppen met Bio-energie

Maandag 20 augustus 2012

De Duitse Nationale Academie van Wetenschappen Leopoldina heeft een aanbeveling gedaan direct te stoppen met het opwekken van bio-energie in Duitsland.
Dit betekent niets anders dan een bom onder het beleid van biomassa vergisters en –verbranders en de biobrandstof industrie in Duitsland, de grootste in Europa.

Verwerken van voedsel tot biobrandstoffen

Verwerken van voedsel tot biobrandstoffen

De Europese Unie, zo schrijft de Academie, heeft de doelstelling dat in 2020 10 procent van alle brandstof  uit biobrandstoffen moeten bestaan die zijn gemaakt van tarwe, rogge, maïs, suiker en koolzaadolie.
Duitsland heeft zich na die EU doelstelling gehaast om in 2010 al 6.25 procent en in 2015 8 procent bijmenging in de wet op te nemen.
De CO2 balans van deze maatregelen roept vragen op. Simpelweg door het volgen van de IPCC richtlijnen  bestaat de Duitse landbouw al voor 20 procent uit energiegewassen.

Gezien het feit dat alleen al de groei van brandstoffen in China gedurende de komende 25 jaar overeenkomt met vijf keer het totale Duitse brandstofverbruik komt men onvermijdelijk tot de conclusie dat, geleid door de klimaathysterie, er een meer rationeel debat moet worden gevoerd.

De voorzitter van de Bioökonomierats van de Bondsregering, professor Huettl, zegt in niet bedekte termen dat “het gebruik van grondoppervlakte in Duitsland goeddeels is uitgeput. De overeenkomstige effecten op de grondprijzen zijn al merkbaar.”
In andere delen van de wereld heeft de teelt van energiegewassen geleid tot ontbossing van tropisch regenwoud en aanzienlijke stijging van de voedselprijzen.

De conclusie van het onderzoek dat de Nationale Academie van Wetenschappen heeft gedaan luidt ondubbelzinnig dat het gebruik van bio-energie in Duitsland op geen enkele wijze een kwantitatieve belangrijke bijdrage kan leveren aan de energie transitie, de Energiewende.

De coördinatoren van de Bioenergie groep in de Nationale Academie van Wetenschappen zijn:

  • Prof. Dr. Bärbel Friedrich, Humboldt-Universität zu Berlin, Institut für Biologie
  • Prof. Dr. Bernhard Schink, Universität Konstanz, Lehrstuhl für Limnologie und mikrobielle Ökologie
  • Prof. Dr. Rudolf K. Thauer, Max-Planck-Institut für terrestrische Mikrobiologie, Marburg