De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel0403-2011 EU-doelstelling voor biobrandstof blijkt niet haalbaar

EU-doelstelling voor biobrandstof blijkt niet haalbaar

Vrijdag 4 maart 2011

De EU wil dat in 2020 tien procent van de autobrandstof bestaat uit biobrandstof; brandstof gemaakt uit plantenresten. Maar er zijn daarvoor niet genoeg plantenresten, blijkt uit een onderzoek.

Uit het werk van TU/e-onderzoeker Anna Sues blijkt echter dat in Europa niet genoeg plantenresten zijn om dit doel te halen. Sues promoveerde deze week.

Zelfs wanneer alle beschikbare plantenresten in Europa op de meest efficiënte manier worden gebruikt in de transportsector, komen we niet verder dan 9,5 procent, stelt Sues in haar proefschrift. Maar ook die 9,5 procent zal in de praktijk verre van haalbaar zijn. ‘Het lukt nooit om werkelijk alle residuen verzamelen’, legt Sues uit. ‘Bijkomend probleem is dat het overgrote deel van de Europese bossen privé bezit is, wat betekent dat met talloze partijen contracten moeten worden onderhandeld. De ambitie van de Europese Commissie is onrealistisch’, concludeert de promovenda van de faculteit Scheikundige Technologie.

Sues onderzocht hoeveel biomassa er op een duurzame wijze uit de Europese natuur is te halen. Dat betekent zonder bossen te kappen en zonder nieuwe aanplant, maar door bladeren en takken te verzamelen, zoals voorgeschreven in de EU-plannen. Ze verzamelde hiervoor statistische gegevens van alle EU-landen.

De oplossing zit wat haar betreft niet in het importeren van biomassa, bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika. Door het vervoer van de relatief zware biomassa komt extra CO2 vrij en stijgt de prijs te veel. Ook het vergroten van de hoeveelheid biomassa, door nieuwe aanplant van zogeheten energy crops is geen voor de hand liggende keuze. Energy crops, planten die louter worden aangeplant om ze om te zetten in energie, zijn omstreden in deze tijd van stijgende voedselprijzen en voedseltekorten.