De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel199-2011 Apeldoorn optie voor opslag radioactief afval

Apeldoorn optie voor opslag radioactief afval

Donderdag 9 juni 2011

Apeldoorn is een van de gemeenten die in aanmerking komen voor de ondergrondse opslag van radioactief afval, als minister Verhagen plannen hiertoe doorzet.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace.

Met het oog op de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland, komt Verhagen in 2014 met een plan voor de opslag.

Behalve in de zoutkoepels zou dat kunnen in gebieden met een bepaalde bodemstructuur. De zogenaamde ‘Boomse kleilaag’ die zich over heel Nederland en een deel van België uitstrekt moet dan minimaal honderd meter dik zijn en de top van de kleiformatie moet minimaal vijfhonderd meter diep liggen.

Apeldoorn ligt centraal in een van de vier gebieden die aan de voorwaarden voldoen, zo blijkt uit onderzoek van geologisch onderzoeksbureau T&A Survey in opdracht van Greenpeace. Ook Epe, Voorst en Brummen liggen in het deelgebied, dat loopt tot aan Nijmegen.

Greenpeace zegt de inwoners van de gemeentes in de betreffende gebieden te zullen informeren over de gevaren die volgens de organisatie kleven aan het ondergronds opslaan van radioactief kernafval.

De burgemeester van de gemeente Ermelo heeft minister Verhagen inmiddels gemeld geen radioactief afval in ‘zijn’ bodem te willen. Zijn Apeldoornse collega Fred de Graaf ziet daar nog geen aanleiding toe. Volgens woordvoerder Toon Schuiling heeft de gemeente Apeldoorn kennisgenomen van het onderzoek. Het betreft echter geen onderzoek van het ministerie of de provincie, maar van Greenpeace, benadrukt hij. De conclusie dat de Veluwe een potentiële locatie is voor de ondergrondse opslag van radioactief afval, is eveneens voor rekening van Greenpeace, aldus Schuiling.

Apeldoorn volgt samen met de provincie wat er qua landelijk beleid op komst is, zegt Schuiling. Een standpunt nemen over onwenselijkheid van opslag onder Apeldoornse bodem is niet aan de orde, zegt hij; ,,we nemen alleen standpunten in op basis van reële perspectieven en Greenpeace is voor zover wij weten niet het bevoegd gezag.” Wel stelt de gemeentewoordvoerder dat dit ‘geen prettige zaken zijn’.