De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-101 Bieden op Helianthos kan vanaf 6 miljoen Euro

Bieden op Helianthos kan vanaf 6 miljoen Euro

Vrijdag 6 april 2012

De gebouwen en inboedel van zonnefoliefabriek Helianthos moeten bij de verkoop via een veiling minimaal € 6 miljoen opbrengen. Dat blijkt uit het openingsbod dat veilingorganisator Troostwijk op de website heeft gepubliceerd.

Het gaat om een online veiling bij afslag; dat wil zeggen dat begonnen wordt met een hoge startprijs en deze zakt tot iemand akkoord gaat. Als de prijs onder een bepaalde waarde zakt, vindt er geen transactie plaats.

Eigenaar Nuon besloot in september vorig jaar de zonnefoliefabriek te sluiten, nadat het tevergeefs gezocht had naar een investeringspartner voor de innovatieve technologie. In januari besloot Nuon Helianthos te veilen. Een burgerinitiatief om de fabriek te redden liep op niks uit.

Helianthos wordt op de eerste veilingdag (16 april) in twee hoofdkavels aangeboden: kavel A bestaat uit het totaal van alle machines, de bedrijfsinventaris en de intellectuele eigendommen van Helianthos. De afslag voor deze kavel start op € 25 miljoen en sluit op € 3,5 miljoen. Kavel B bestaat uit het onroerend goed (het gebouw en de grond), inclusief de halkranen (inpandige hijskranen) en de keukeninventaris van Helianthos. Dit moet maximaal € 10 miljoen en minimaal € 2,5 miljoen opbrengen. Op de tweede veilingdag (17 april) kunnen potentiële kopers bieden op kavel A en B samen. Hiervoor is de afslag € 35 miljoen en wordt gestopt bij € 6 miljoen.

Een woordvoerder van Troostwijk Auctions legt uit dat de genoemde minimumbedragen niet per se betekenen dat Nuon als verkopende partij akkoord zal gaan met elk bod dat daar boven gedaan wordt. “De veiling is onder voorbehoud van gunning, dus Nuon kan in principe elk bod weigeren.” Bij het vaststellen van een openingsbod wordt volgens Troostwijk Auctions gekeken naar allerlei factoren, van de taxatiewaarde van het pand tot aan de de huidige staalprijs en het aantal kilo’s staal in de inventaris.

Afgelopen dinsdag was er bij Helianthos in Arnhem een ‘kijkdag’, waar potentiële kopers alvast een indruk konden krijgen van de mogelijkheden van de fabriek. Als tijdens de veilingen op 16 april en 17 april geen finaal bod wordt uitgebracht, start een nieuwe online veiling waarbij alle bedrijfsmiddelen afzonderlijk bij opbod worden verkocht. Er komt dan een extra kijkdag op 26 april en de vervolgveiling sluit op 2 mei.