De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-103 Duurzame palmolie is een fabeltje

Duurzame palmolie is een fabeltje

Maandag 9 april 2012

Het kabinet moet ophouden de productie van palmolie te stimuleren. In plaats daarvan zou de regering moeten inzetten op de teelt van oliehoudende gewassen op eigen bodem. Esther Ouwehand diende op 5 april een motie in die ervoor moet zorgen dat er minder palmolie wordt geïmporteerd, en er een impuls komt voor de teelt van vlas, koolzaad en zonnebloemen door de Nederlandse boer.

Koekjes, ijs
Palmolie is een goedkope grondstof voor de levensmiddelenindustrie en zit in tal van producten zoals koekjes, ijs, chocola, margarine en frituurvet. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt. Veenbossen in Indonesië en Maleisië maken in schrikbarend tempo plaats voor monocultures vol oliepalmen, met desastreuze gevolgen voor mens, dier, natuur en milieu. De toch al ernstige bedreigde orang-oetan verliest zijn laatste leefgebieden, de lokale bevolking wordt van haar land verjaagd en het zware landbouwgif dat op de plantages wordt gebruikt maakt de rivieren zo vuil dat mens en dier er ziek van worden.

Ontbossing en mensenrechtenschendingen
Toch steunt de Nederlandse regering de productie van palmolie, onder andere door belastinggeld te steken in de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Dat is een vrijwillig initiatief om de problemen met palmolie te verminderen. Steeds weer blijkt dat de RSPO slechts de schijn wekt van duurzaamheid, en de grote problemen met palmolie ongemoeid laat. De ontbossing gaat door, net als de vervuiling en de schending van de mensenrechten, zo bleek vorig jaar nog uit een uitzending van Zembla. Ook milieuorganisaties hebben veel kritiek op de RSPO.

Biologische vlas, koolzaad en zonnebloemen
Esther Ouwehand: “Duurzame palmolie is een fabeltje, om het geweten van bedrijven, consumenten en overheden te sussen. Het zou veel beter zijn als we minder palmolie zouden gebruiken. Biologische vlas, koolzaad en zonnebloemen, geteeld door Nederlandse boeren, leveren wèl duurzame olie op. Bleker moet die teelten op eigen bodem stimuleren.”Omdat veel consumenten niet op de hoogte zijn van de hoge prijs die door dieren, natuur en milieu voor palmolie wordt betaald, vraagt de Partij voor de Dieren in een motie ook om goede voorlichting door het Voedingscentrum. Op dinsdag 10 april wordt over beide moties gestemd.

Lees hier de Motie Ouwehand

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

De redactie heeft in een eerder artikel al aandacht besteed aan het Finse bedrijf Neste Oil, dat in Rotterdam een grote fabriek voor de verwerking van palmolie heeft neergezet.

Minister Verhagen is het spoor bijster

Minister Verhagen hield ter gelegenheid van de opening van Neste Oil op 19 december 2011 een speech waarin hij zei dat deze raffinaderij Nederland helpt te voldoen aan de nationale en Europese doelstellingen voor schone brandstoffen, energiezekerheid en de terugdringing van de CO2-uitstoot.
Hij zei ook nog dat Neste Oil werk maakt van ondernemen met respect voor mens en planeet. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzaam geproduceerde biomassa.

Weet deze minister eigenlijk wel wat jij zegt? De teelt van palmolie is de minst duurzame teelt van zo’n beetje alle zogenaamde bio-olies.

Er worden in Indonesië miljoenen hectare tropisch oerwoud gekapt, waarna er gigantische plantages worden ingericht met palmbomen voor de productie van palmolie.
Met de kap van deze oerwouden staat Indonesië op de derde plaats qua CO2 uitstoot, na de Verenigde Staten en China.

Verhagen staat aantoonbaar onzin te vertellen met z’n CO2 verhaal en draait de Nederlandse bevolking een rad voor de ogen.

De schade die door de kap van oerwoud in Indonesië ten behoeve van de teelt van palmolie wordt aangericht wordt uitgebreid in het artikel over Asia Pulp and Paper belicht.

Vraag: Wat heeft het voor zin om in Nederland te besparen op de uitstoot van CO2 als in Indonesië tientallen miljoenen ton CO2 wordt uitgestoten bij de kap van oerwoud om plaats te maken voor palmoliebomen?