De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-108 Nieuw ontwerp voor Gemini windparken boven Schiermonnikoog

Nieuw ontwerp voor Gemini windparken boven Schiermonnikoog

Donderdag 19 april 2012

De ontwikkelaar van de windparken boven Schiermonnikoog Typhoon Offshore laat windmolenbouwer BARD vallen en kiest voor Siemens. Dit heeft Typhoon Capital afgelopen dinsdag bekend gemaakt.
Dit is opmerkelijk omdat Typhoon vorig jaar beide windmolenparken Gemini boven Schiermonnikoog van BARD kocht voor een onbekend bedrag. De verwachting was dus gerechtvaardigd dat BARD de windmolens zou plaatsen.

De ontwikkelaar van de windparken boven Schiermonnikoog Typhoon Offshore kiest voor de SWT-3.6 windmolens van Siemens. De molens hebben een vermogen van 4 MW. Om aan de 600 MW opgesteld vermogen te komen die de twee Gemini-parken samen gaan vormen, plaatst Typhoon een order voor 150 turbines bij Siemens. Voor de opdracht wordt Siemens als preferred supplier benoemd.

Het park moet door de keuze voor de Siemens-molen opnieuw worden ontworpen, want Typhoon had oorspronkelijk in gedachten om te kiezen voor een turbinetype met een vermogen van 5 MW. Dit zouden turbines van BARD zijn. “Onze keuze voor de turbine van Siemens betekent dat er in hetzelfde gebied 150 fundaties komen. Daarom is het hele park opnieuw ontworpen”, aldus de managing director van Typhoon Capital.

Waar haalt Typhoon het geld vandaan?

Het bedrijf is al bijna een jaar bezig om ongeveer € 2,5 miljard bij financiers te vinden, maar zoals het er nu uit ziet lijken die niet erg happig om vol in de wind te gaan.
De enige financier die tot nu toe gevonden is, is een vuilnisman, HVC uit Alkmaar, die een belang van 15 procent in dit megaproject heeft genomen.

Van Oord werd vorig jaar al als aannemer voor de realisatie van Gemini gekozen. Typhoon Offshore zegt nog altijd druk te zijn met het aantrekken van financiers die willen instappen als aandeelhouder.

Dat het bijna een onmogelijke taak is om grote banken te interesseren blijkt uit de opmerking van de directie dat het geen ondenkbare optie is dat het hele project als één pakket aan een grote energiespeler verkocht wordt.

Ondanks werd bekend dat de Nederlandse Staat aan Typhoon Capital een jaar respijt heeft verleend om met de bouw van beide windparken te beginnen. De termijn is verlengd naar augustus 2013. Daarna vervalt de verleende overheidssubsidie van ongeveer € 2 miljard.

Lees hier het persbericht van Typhoon Capital

Inmiddels hebben Provinciale Staten van Groningen er ook een hard hoofd in of Typhoon Capital wel de benodigde financiering kan vinden.

In het Projectplan Offshore Wind 2012 – 2015 van de Provincie Groningen staat dat gezien de huidige situatie op de kapitaalmarkten het onzeker is of Typhoon Capital wel voldoende financiering binnen kan halen, ook omdat het nog een jong bedrijf is dat zich nog moet bewijzen.

Uit het rapport:

“Nu is de ontwikkeling van offshore wind niet afhankelijk van één bedrijf en liggen de kansen voor de Eemshaven met name in Duitsland. Het zou echter wel een streep door de rekening zijn wanneer onverhoopt Typhoon er niet in slaagt om de financiering van Gemini rond te krijgen en er voorlopig geen parken gebouwd zouden worden boven Schiermonnikoog. Dat betekent dat de verwachte activiteiten met bouw en onderhoud voor dit park vanuit de Eemshaven niet doorgaat. Mocht deze situatie ontstaan, dan zullen we er bij het Rijk op aandringen om de SDE subsidie voor deze parken niet terug te laten vloeien naar de staatskas, maar ten goede te laten komen aan een initiatiefnemer die het park wel kan bouwen.”

Al met al lijkt de bouw van beide Gemini windparken verder weg dan ooit.