De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-110 Het mirakel van Merkel

Het mirakel van Merkel

Zondag 22 april 2012

Het gaat slecht met de zonne-industrie in Duitsland. De persen zijn nauwelijks droog in de berichtgeving over het faillissement van Q.Cells of het volgende drama kondigt zich aan: het Amerikaanse First Solar in Frankfurt aan de Oder heeft bekend gemaakt dat het zijn zonnefoliefabriek zal sluiten. 1200 werknemers worden ontslagen. First Solar zal ook het hoofdkwartier in Mainz sluiten wat nog eens 150 werknemers de baan zal kosten.

First Solar opende amper vijf jaar geleden de zonnefoliefabriek in een gebied dat geteisterd werd door hoge werkloosheid. De opening ging gepaard te midden van veel heisa en beloftes over de  nieuwe banen van de toekomst. Dezelfde mensen die deze beloftes  van de ‘banen van de toekomst’ deden zijn dezelfde die erop aandringen dat de uitkomsten van klimaatmodellen worden meegenomen in de verwachtingen van de economische groei.

Met grote koppen in de krant werd geschreven dat First Solar een goed voorbeeld was van een bedrijf dat met succes het klimaat zou beschermen en dat het een ondersteuning was van het economische beleid in Duitsland.
Nog geen 60 maanden na de opening van First Solar verdwijnt het bedrijf uit Duitsland, maar wel na het incasseren van meer dan een miljard Euro aan subsidie.

Subsidie maakt lui en om die reden hebben veel zonnebedrijven nagelaten om in nieuwe technieken te investeren. Dat heeft uiteindelijk de kop gekost van bedrijven als Solon, Solar Millennium, Solarhybrid en Q.Cells.
Het is dan erg goedkoop om de Chinezen de schuld te geven.

Het probleem bij First Solar was dat de goedkope zonnefolie die het bedrijf produceerde slechts de helft van het rendement had van de traditionele zonnecellen die van silicium worden gemaakt. Om bij de zonnefolie dezelfde hoeveelheid opgewekte energie als bij silicium zonnecellen te krijgen moet er een tweemaal zo grote oppervlakte mee bekleed worden. Dit betekende dat er een dubbel zo grote oppervlakte nodig was om met zonnefolie dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Met het goedkoper worden van silicium zonnecellen was er met zonnefolie geen droog brood meer te verdienen.

Waar stonden dan die zonnefolie centrales?
Op oude Russische legerplaatsen en vliegvelden in het voormalige Oost Duitsland. Het grootste deel van deze terreinen is verontreinigd met chemicaliën en was ongeschikt voor woningbouw. Dus verzon de Duitse overheid een list. Elektriciteit die op deze vervuilde terreinen werd opgewekt kwam in aanmerking voor een hoger feed-in tarief en een hogere subsidie dan de elektriciteit die op niet vervuild terrein werd opgewekt.

Nu de Duitse overheid de subsidies op PV installaties sterk aan het afbouwen is, waarbij de grootste PV installaties het meeste moeten lijden, werden de kosten voor First Solar zo hoog dat er geen economisch verantwoorde bedrijfsvoering meer mogelijk was.

De tientallen miljarden Euro’s subsidie die de Duitse overheid aan ze zonne-industrie heeft gegeven hebben in feite een enorme economische ellende veroorzaakt.  De Duitse dromen van een grote zonne-industrie zijn abrupt ten einde gekomen. Het gedram over de klimaatverandering is mede verantwoordelijk voor het faillissement van al deze bedrijven.  First Solar is een goed voorbeeld van deze wetenschappelijke farce.

Het Zuid Duitse Phoenix Solar is mogelijk het volgende slachtoffer.