De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-111 Duitse windsector knokt tegen harde wind in

Duitse windsector knokt tegen harde wind in

Donderdag 26 april 2012

Gebrek aan uitbreidingscapaciteit van het Duitse hoogspanningsnet wordt steeds meer gezien als een knelpunt in de Duitse energietransitie. Terwijl de technologie voor het opwekken van duurzame energie steeds beter wordt, blijft de ontwikkeling van netwerken al jaren achter.

Het probleem is dat windparken niet snel afgeschakeld kunnen worden als het plotseling hard waait en fossiele centrales ook niet snel op- en af kunnen schakelen. Het Duitse elektriciteitsnet is daar ongeschikt voor.

Om deze reden heeft het Bundesverband Windenergie (BWE) het adviesbureau Ecofys opdracht gegeven voor het maken van een studie over de technische voorwaarden waaraan het koppelen van windparken moet voldoen om geen onverwachte effecten op het Duitse hoogspanningsnet te krijgen.
Deze effecten kunnen variëren van spanningsdippen tot volledige blackouts.

Bij het koppelen van één of meer windparken is er een directe verbinding tussen de windparken en het hoogspanningsnet. De capaciteit van het huidige 110kV netwerk is onvoldoende en moet uitgebreid worden.

Omdat van TenneT en de andere Duitse netbeheerders kennelijk weinig wordt verwacht wil de Duitse windsector nu zelf zorgen voor de aansluitingen van offshore windparken op het Duitse hoogspanningsnet.

Volgens het Bundesverband Windenergie blijkt uit een onderzoek dat de windbranche in staat is zelf de aansluitingen te realiseren en te beheren. Wel moet er een kader komen dat het de bedrijven in staat stelt zich op een soortgelijke wijze te financieren als de stroomtransporteurs, zo stelde branchevoorzitter Hermann Albers, waarbij hij verwees naar een eerste geslaagd project in Brandenburg.

De ambitie die de windbranche toont is van belang voor TenneT, de Nederlandse stroomtransporteur die uitbreiding nastreeft in Duitsland. TenneT zoekt naarstig naar mogelijkheden om de dure aansluitingen voor te financieren. Het bedrijf hoopt op steun van de Duitse overheidsbank KfW in de vorm van een participatie, maar het Duitse ministerie van economische zaken liet eerder deze maand weten dat dit geen optie is en dat TenneT zelf de markt op moet om (particuliere) investeerders te interesseren.

Bekijk of download hier de studie die Ecofys in opdracht van de BWE liet verrichten

De berichten over windmolenfabrikant BARD blijven onveranderd duister. Typhoon Capital liet begin deze week BARD vallen als leverancier voor de windmolens op beide Gemini windparken ten noorden van Schiermonnikoog.
Siemens daarentegen opende begin deze week de boeken en publiceerde het tweede kwartaalverslag over het gebroken boekjaar.
Een winstwaarschuwing zette alle toehoorders op scherp, want het meeste en grootste verlies wordt bij de afdeling windenergie gemaakt. Siemens moest hier forse voorzieningen treffen als gevolg van tegenvallers.

Siemens is een reus in de wereld van de techniek maar als gevolg van  grote verliezen bij de windenergie divisie werd het bedrijf gedwongen zijn winstverwachting naar beneden bij te stellen.
Siemens ondervond problemen met het aansluiten van offshore windparken voor de Duitse Noordzee kust op het vasteland elektriciteitsnet.
De CEO van Siemens, Peter Loescher zei dat hij niet kon uitsluiten dat de verliezen bij de windenergie divisie nog verder zullen oplopen.

“Vanwege het feit dat het erg lang duurt hoe je dit soort zeer complexe toegang tot het elektriciteitsnet uit moet voeren, moeten we verwachten dat onze winst- en verliesrekening in de toekomst door vier windprojecten negatief wordt beïnvloed.”

Siemens werd deze week door Typhoon Capital uitverkozen als ‘preferred supplier’ voor de levering van 150 windmolens voor beide Gemini windparken.