De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-112 Typhoon Capital heeft moeite met financiering Gemini windparken en schermt met onbekende kopers

Typhoon Capital heeft moeite met financiering Gemini windparken en schermt met onbekende kopers

Donderdag 26 april 2012

Wat de redactie van fibronot.nl al meer dan een jaar lang vermoedde en er uitgebreid over rapporteerde, blijkt nu waarheid te worden. Typhoon Capital kan geen investeerders vinden en schermt nu geheimzinnig met een onbekende koper. Waar hebben we die geheimzinnigheid over onbekende investeerders eerder gezien? Het lijkt wel of deze sector er een patent op heeft.
Maar dat niet alleen.

Bankgarantie nog niet afgegeven
Woordvoerder Esther Benschop van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) laat weten dat Typhoon Offshore nog niet heeft voldaan aan de afgifte van een bankgarantie voor de Gemini windparken. Dat had al wel  gemoeten, zoals is vastgelegd in de tendervoorwaarden van de verstrekte SDE-subsidie.

En natuurlijk bagatelliseert de managing director van Typhoon Capital ook deze zaak weer door te zeggen dat hij de bankgarantie ziet als een stok achter de deur en dat Typhoon niet in gebreke is gebleven.

“De termijn voor afgifte van de bankgaranties bedroeg acht weken nadat de Europese Commissie akkoord is gegaan met de subsidieverstrekking, dit was eind 2011. Op verzoek van de partijen heeft EL&I enkele weken uitstel verleend”, laat Benschop weten. “Afgesproken is dat de bouw van het windpark voor 1 augustus 2013 moet starten. Vooralsnog is deze afspraak niet veranderd.” Voor de bankgaranties die nodig zijn is half mei als nieuwe deadline vastgelegd, meldt het ministerie zonder een precieze datum te noemen.

Geheimzinnigheid over onbekende kopers
Over de onbekende kopers die een oogje op beide Gemini windparken hebben kan de managing director niets zeggen. Hij noemt geen namen van de geheimzinnige kopers die een belang van 75% in de Gemini windparken willen nemen.

Het enige dat de directeur kwijt wil is dat de belangstelling niet van energiemaatschappijen komt. Dus geen E.ON, RWE, Nuon of Dong.
En alsof de managing director van Typhoon Capital de wijsheid in pacht heeft zegt hij er fijntjes bij dat de energiemaatschappijen niet het kapitaal hebben dat nodig is om grote stappen te zetten met offshore windparken.

Waarschijnlijk heeft Typhoon Capital bij de energiemaatschappijen bot gevangen in de speurtocht naar geld. Ze trappen kennelijk niet in het avontuur Gemini, waarvan de managing director zegt dat het voor 100% zeker is dat het gerealiseerd wordt.
En dan als een duveltje uit een doosje komt Typhoon met het verhaal van enkele onbekende kopers. Als de managing director de namen niet wil noemen had hij niet met dit verhaal naar buiten moeten komen.

Wat een optimisme bij de managing director.
Banken staan niet te trappelen, energiemaatschappijen staan niet te trappelen, gemeenten met rijk gevulde kassen van de verkoop van Nuon aandelen staan niet te trappelen, kortom, eigenlijk is er niemand die staat te trappelen. Kennelijk speelt het verleden van de directie van Typhoon Capital  mee om hier niet in te investeren. Nagenoeg het volledige management van Typhoon was werkzaam bij Econcern. Hoe dat avontuur afliep hebben we in 2009 kunnen lezen; met een faillissement.
Maar de Gemini windparken komen er voor 100 %.

In de afgelopen twee jaar heeft Typhoon Capital de meest vreemde investeringsvehikels in het leven geroepen om investeerders te paaien. De meest vreemde constructies zagen het daglicht. De brievenbus bleef leeg.
De managing director van Typhoon Capital zegt als een strateeg  stap voor stap toe te werken naar realisatie van het windproject. Hij is er zo zelfverzekerd van dat het project gaat lukken en ligt er geen moment wakker van.

De redactie van fibronot.nl merkt op dat de managing director van Typhoon Capital de afgelopen jaren vaak heel erg zelfverzekerd was na het lanceren van alwéér een plan.
We zijn geneigd dit laatste wapenfeit van de managing director ook bij te schrijven als het zoveelste hoofdstuk in de verhalen over gebakken lucht en zijn van mening dat Typhoon Capital het einde van dit jaar niet meer haalt.