De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-115 Nuon eigenaar Vattenfall verlaat Liberia

Vrijdag 4 mei 2012

Vandaag werd bekend dat Nuon eigenaar Vattenfall zich terugtrekt uit het Nederlandse bedrijf Buchanan Renewables dat in Liberia in sneltreinvaart bezig is het land van z’n natuurlijke rijkdommen te ontdoen.
De redactie van fibronot.nl heeft vorig jaar mei in een artikel Na BioShape opnieuw Nederlands bedrijf in Afrika in opspraak hard uitgehaald naar Vattenfall.
Gezien de mensonterende toestanden die de plunderingen van Buchanan in Liberia teweeg hebben gebracht was het niet de vraag of, maar wanneer Vattenvall, zou vertrekken.
Uiteindelijk gaan de ogen bij dit soort investeerders open, maar pas nadat ze veel ellende hebben veroorzaakt, net zoals Eneco Energie zich schielijk bij BioShape terugtrok na het horen van de misstanden in Tanzania , waarna BioShape failliet ging.

Vattenfall verkoopt zijn aandeel in het omstreden Buchanan project in Liberia en boekt er maar liefst ruim € 150 miljoen op af.
Nuon eigenaar Vattenfall kocht in juni 2010 20 procent van de aandelen Buchanan Renewables. Buchanan is in Liberia actief met het versnipperen van oude rubberbomen op rubberplantages. De houtsnippers zouden dan vervolgens per schip naar de elektriciteitscentrales van Vattenfall in Engeland, Zweden, Duitsland en Nederland worden vervoerd om daar als ‘duurzame’ biomassa meegestookt te worden.

Tientallen berichten in de internationale pers over fraude, smeergeld en steekpenningen hebben kennelijk Vattenfall doen besluiten te vertrekken.

Het is te hopen dat de getroffen bevolking die de dupe werd van de handel in houtchips er wat beter van wordt, maar de reputatie van Buchanan en z’n huidige eigenaren kennende zal de bevolking voorlopig nog moeten lijden.

Corrupt en toch de Nobel Prijs voor de Vrede

De president van Liberia is mevrouw Ellen Johnson Sirleaf. Er bestaat nauwelijks een corruptere president op deze wereld dan zij is. Ze vindt het ook niet erg, zei ze op een conferentie van het World Economic Forum in Davos, dat buitenlandse bedrijven steekpenningen en smeergeld betalen in ruil voor diensten.

Deze mevrouw werd vorig jaar in het zonnetje gezet toen zij de Nobel Prijs voor de Vrede ontving.

De hele wereld stond erbij en keek er naar. Schande en een degradatie van de instelling die Nobel Prijs heet.

Precies 1 jaar geleden schreef de redactie van fibronot.nl het volgende stukje als slot van ons artikel over buchanan Renewables:

Het businessplan van BioShape in Tanzania faalde dramatisch en een faillissement was het gevolg. De redactie van Fibronot.nl is van mening dat zich eenzelfde situatie gaat voordoen bij Buchanan Renewables in Liberia. Nu heeft dit bedrijf aanzienlijk sterkere financiers dan BioShape, maar die financiers zijn ook niet gek en zullen op termijn tot het inzicht komen dat ze Liberia grotere schade berokkenen met het volledig leegstropen van de rubberplantages dan wanneer ze zich terug zouden trekken.