De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-118 Tennet moet het zelf doen

TenneT moet het zelf doen

Vrijdag 11 mei 2012

In de zoektocht naar de miljarden  om het Duitse elektriciteitsnetwerk uit te breiden zou TenneT geen steun van de Duitse overheid mogen krijgen. Dit zegt de voorzitter van de invloedrijke werkgeversvereniging BDI, het Bundesverband der Deutschen Industrie.
TenneT  zou het geld met name nodig hebben voor de aansluiting van offshore windparken. Omdat TenneT zelf onvoldoende financiële middelen heeft, heeft TenneT de Duitse overheid gevraagd om financiële steun te verlenen. De Duitse overheid heeft deze aanvraag eind maart al afgewezen maar nu bemoeit de machtige werkgeversorganisatie er zich ook mee.

Volgens het BDI moet TenneT zijn eigen boontjes maar doppen.
In 2009 heeft TenneT het elektriciteitsnetwerk van E.ON gekocht en het BDI meent dat TenneT toen op de hoogte geweest moet zijn van de gigantische investeringen waar het voor zou komen te staan. TenneT moet volgens het BDI dan maar op zoek gaan naar kapitaalkrachtige partners die bereid zijn miljarden in het bedrijf te steken.

Overigens krijgt het totale energiebeleid van de Duitse overheid een veeg uit de pan van het BDI. De regering van bondskanselier Angela Merkel besloot vorig jaar tot een radicale ommezwaai op energiegebied. Besloten werd onder meer om alle kerncentrales in Duitsland te sluiten.

Volgens het BDI is dat geen slecht plan maar zal de uitvoering desastreus verlopen doordat de overheid de overgang naar een groenere energievoorziening niet goed begeleidt.

Eén van de grote problemen is volgens het BDI dat de Duitse overheid zich teveel bemoeit met de technische uitvoering van de overgang naar een groenere energievoorziening. Dat neemt alle flexibiliteit weg en, omdat de politiek te weinig verstand van zaken heeft, wordt zij constant gedwongen bij te sturen.

Als voorbeeld noemt het BDI de voorrangssituatie die wind-en zonnestroom krijgen op het Duitse elektriciteitsnet. Het gevolg is dat energiebedrijven het niet aandurven om grote investeringen te doen in bijvoorbeeld gascentrales. Immers, wie garandeert dat die stroom ook wordt afgenomen?

Volgens het BDI laat het antwoord van de Duitse overheid zich raden; Ze overwegen om dan ook de gascentrales maar financieel te ondersteunen. Zo stapelt ze de ene subsidie op de andere en ondertussen wordt een efficiënte marktwerking steeds meer gefrustreerd.