De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-124 Merkel ontslaat haar minister van Milieu

Merkel ontslaat haar minister van Milieu

Donderdag 17 mei 2012

De Duitse Bondskanselier Merkel heeft haar minister van Milieu, Norbert Röttgen per direct ontslagen.
Officieel heet het omdat hij als leider van de CDU in Nordrhein Westfalen afgelopen zondag een zware verkiezingsnederlaag heeft geleden, maar insiders denken dat zijn energiepolitiek op alle fronten is mislukt en dat dit de aanleiding voor het ontslag vormde.

Röttgen was één van de belangrijkste ministers in het kabinet van Merkel en was verantwoordelijk voor het toezicht op de transitie naar hernieuwbare energie in de nasleep van het ongeluk in Fukushima.
Hij was de favoriet van Merkel en werd al snel het gezicht van de Duitse hernieuwbare energie en een vooraanstaand voorstander van de wereldwijde CO2 reductie door middel van bindende VN verdragen.

Röttgen noemde de tegenstanders van de ‘energiewende’ en managers van nutsbedrijven eens ‘angst handelaren’, omdat deze mensen vaak gewaarschuwd  hebben dat de Duitse wedren naar hernieuwbare energie een roekeloze weg was, niet doordacht en zelfs een ravage aan de Duitse economie kan aanrichten.

Sinds ‘Fukushima’ zijn de prijzen van elektriciteit omhoog geschoten en zijn de meeste fabrieken van zonnecellen failliet gegaan, waarbij duizenden ontslagen zijn gevallen.
Eerder dit jaar werd Röttgen gedwongen om de feed-in tarieven voor zonne-energie te verminderen en de subsidies op zonnepanelen te verlagen. De reacties van de zonne-industrie en machtige belangengroepen waren woede en luid protest.

Sinds ‘Fukushima’ leidde Röttgen persoonlijk het door velen aangekondigde ambitieuze en bijvoorbaat mislukte  Duitse offshore windenergie programma, maar faalde hij ook hopeloos bij de uitbreiding en modernisering van het Duitse elektriciteitsnet dat de windstroom van de noordkust naar het zuiden moest transporteren.
Tot op de dag van vandaag is de verbetering van de noodzakelijke infrastructuur nog steeds niet op gang gekomen en zelfs de eerste veranderingen aan het Duitse elektriciteitsnet zijn nog lang niet in zicht.

Kortom, Röttgen is er in slechts één jaar tijd in geslaagd dat Duitsland in een energiewende terecht is gekomen dat gerust een  debacle mag worden genoemd en waarvan het elektriciteitsnet  al verschillende keren is geconfronteerd met een bijna nagenoeg volledige instorting.

Merkel zei naar aanleiding van het ontslag in een verklaring “dat de transformatie naar duurzame energie gedurende deze kabinetsperiode nog steeds centraal staat. De basis is ervoor gelegd maar we hebben nog veel werk te doen. Het is duidelijk dat de uitvoering van de transformatie naar duurzame energie nog steeds veel inspanning vergt.”

In de taal die de doorsnee Duitser spreekt  staat er: We hebben met onze energie politiek niets bereikt en het is onduidelijk of we überhaupt iets gaan bereiken.

Norbert Röttgen was advocaat. Dat heeft z’n voordelen, vooral als hij als politicus betrokken is bij wetgeving. Echter, zonder enige technische kennis is het een nadeel als politieke intenties in wetgeving worden gegoten zonder rekening te houden met natuurwetenschap en natuurwetten.

Gezien de puinhoop die er op dit moment in Duitsland heerst op het gebied van zonne- en windenergie was het geen verrassing dat Röttgen werd ontslagen, alleen moet er gewacht worden op een geschikt moment.
De nederlaag bij de tussentijdse verkiezingen in NRW was daar kennelijk het uitgelezen moment voor.

Zo werd Röttgen het eerste politieke slachtoffer van de energie-transformatie naar duurzame energie en hij zal zeker niet de laatste zijn. Het is een waarschuwing aan het adres van degenen die blindelings het pad willen volgen dat naar het redden van ons klimaat leidt. Dat is een heilloze weg op de manier waarop op dit moment in Duitsland de energiepolitiek bedreven wordt.

De plaatsvervanger van Röttgen is Peter Altmaier, ook een advocaat zonder enig technisch inzicht. Hij is ook iemand die niets weet over de frequentie en de spannings-stabiliteit op het lichtnet en ook iemand die waarschijnlijk denkt dat wanneer een zaklantaarn op een batterij werkt, een aluminium smelterij dat ook kan.

Altmaier zei over de politieke benadering van duurzame energie in het Duitse blad Stern  het volgende:  “De energie transformatie naar duurzame energie is een uitdaging voor de gehele samenleving.”

In de taal van de doorsnee Duitser staat er:  Uitdaging is geen noodzaak.  Niet ik, Altmaier dus, maar ieder van ons zal de schuld krijgen als de energiewende mislukt.

Eerder dit jaar deed Altmaier in verschillende toespraken de volgende, niets aan duidelijkheid te wensen, uitspraken:

* De huidige Duitse kerncentrales moeten langer open blijven.
* Een extra heffing op door kerncentrales opgewekte stroom als ze langer open blijven.
* Oude kerncentrales mogen niet onmiddellijk gesloten worden.
* Snellere vermindering van het feed-in tarief.
* Snelle vermindering van zonne-subsidies.

Altmaier lijkt met deze uitspraken een andere koers dan Röttgen  te varen. De praktijk zal leren of ook deze nieuwe minister van Milieu de wetten van de natuurkunde aan z’n laars lapt nu hij verantwoordelijkheid draagt voor de energietransitie.

Röttgen werd indertijd door Merkel binnengehaald om het energie standpunt van de Groenen te neutraliseren, maar in plaats daarvan werd hij zelf een ware ‘gelovige’ van duurzame energie, waardoor hij een probleem voor Merkel werd, die weet dat je niet aan de macht moet blijven door het plunderen van de beroepsbevolking in naam van een wazige groene visie.

Merkel beloofde vorig jaar dat het feed-in tarief op 3,5 cent/kWh zou blijven en dat ze Röttgen had opgedragen er alles aan te doen dat het feed-in tarief op dat bedrag zou blijven.
Desondanks verklaarden ‘deskundigen’ de noodzaak van een verhoging van het feed-in tarief naar 4,5 of 5 cent volgend jaar te verwachten. Deze prognose deed Röttgen ook geen goed want algemeen werd aangenomen dat hij de deskundigen had ingefluisterd.

Als Merkel en Altmaier goed geluisterd hebben naar het argument van Vahrenholt, dat  ‘Die kalte Sonne’  Duitsland meer tijd geeft over te schakelen naar hernieuwbare energie, dan nemen ze zijn raad ter harte.

In de praktijk betekent dit direct minder investeren in wind op zee, een algehele herschikking van alle duurzame plannen en versnelde goedkeuring voor alle mogelijk snelle uitbreidingen van met fossiele brandstoffen gestookte centrales om de acute elektriciteitscrisis op de meest korte termijn te verlichten.

(Bronnen: Notrickszone ; Peter Heller ; Der Spiegel en Bild )

In de afgelopen maanden heeft de redactie van Fibronot.nl veel aandacht besteed aan de gang van zaken in Duitsland op het gebied van duurzame energie.

De volgende artikelen verwijzen daarnaar:

TenneT moet het zelf doen

Duitse windsector knokt tegen harde wind in

Het mirakel van Merkel

TenneT, Duitsland en nu?

Duitse offshore windmolenindustrie in zware crisis

TenneT en BARD in het nieuws

Grootste Duitse zonnepaneelfabrikant Q.Cells failliet

TenneT Duitsland, wind mee of wind tegen?

Duitse Eco Tsaren dwingen huiseigenaren  tot kostbare energiebesparende renovaties

Duitse energiepolitiek brengt spanningen tussen EU landen

Duitsland hangt zich op aan windmolens

Duitse wind wordt killer en killer

Duitsland investeert 200 miljard euro in duurzame energie

Duitsland stoot meer CO2 uit sinds sluiting 7 kerncentrales

Netbeheerder Tennet en energiebedrijf RWE stoppen ontwikkeling windparken

Industriële uittocht uit Duitsland vanwege hoge elektriciteitsprijzen

Duitsland na die kalte Sonne

Bijna 1 miljoen huishoudens in Duitsland zonder stroom

Wie is prof. Dr. Fritz Vahrenholt?

De koude zon – waarom de klimaatkatastrofe niet komt

Afbouw Duitse kernenergie kost € 1700 miljard