De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-125 Duitse windmolens overbelasten netwerk

Duitse windmolens overbelasten netwerk

Donderdag 17 mei 2012

Polen vrezen Duitse windenergie”, meldde de Financial Times Deutschland onlangs. Doordat er een jaar geleden, naar aanleiding van de ramp in Fukushima acht kerncentrales werden gesloten, kan het zuiden van Duitsland, dat door de zware industrialisatie een grootverbruiker van energie is, mogelijk met een energietekort te maken krijgen. Het noorden van Duitland, waar de windmolens staan, moet die energie leveren.

Het probleem is echter dat op de dagen waarop het hard waait, het energienetwerk tussen het noorden en zuiden al snel overbelast raakt. De elektriciteit wordt in dat geval automatisch doorgestuurd naar Polen en de Tsjechische Republiek.
Maar in dat geval raken de netwerken van deze twee landen overbelast omdat ze werden ontworpen voor een stabiele en continue toevoer. In Tsjechië dreigde afgelopen februari het netwerk overbelast te raken als gevolg van de instroom van Duitse windstroom waardoor een totale blackout dreigde. Slechts door het abrupt uitschakelen van een Tsjechische elektriciteitscentrale werd een ramp voorkomen.

Polen is nu van plan bij de grens speciale apparatuur te installeren zodat het land niet méér elektriciteit ontvangt dan het nodig heeft. De Duitsers zullen in dat geval hun windmolens moeten stilzetten en, om het energietekort in het zuiden van het land op te vangen, kernenergie moeten importeren uit Frankrijk.

Het probleem kan nog erger worden als Tsjechië het voorbeeld van Polen om zijn netwerk te beschermen, zou volgen.
Op dit moment is het land echter één van de grootste energie-exporteurs van de EU, met dank aan Duitsland en willen de Tsjechen € 2,5 miljard investeren in een eigen netwerk.