De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-126 De Global Renewable Energy Index stort in

De Global Renewable Energy Index stort in

Donderdag 17 mei 2012

De Renixx World Index

De Renixx World Index. (Klik op de grafiek voor een vergroting)

Niet alleen in Duitsland heeft de industrie die zich bezig houdt met hernieuwbare energie, het moeilijk.
Het is een wereldwijd verschijnsel dat deze bedrijven het moeilijk hebben. Het is een sector geworden waar bedrijven met tientallen tegelijk failliet gaan.
De RENIXX, de Renewable Energy Industrial World Index, is de grootste wereldwijde aandelenindex die de prestaties van 30 van de grootste bedrijven die actief zijn met de fabricage van zonnecellen, windmolens, bio-energie, geothermische energie, hydro-energie en brandstofcellen, omvat en is gebaseerd op de marktkapitalisatie van de bedrijven, die op 1 april van dit jaar ongeveer € 13,5 miljard bedroeg.
De index is in het leven geroepen door het International Economic Platform for Renewable Energies, IWR, of in het Duits Internationales Wirtschaftsforum Regenerative Energien (IWR) /IWR.de GmbH, dat in Duitsland is gevestigd.
RENIXX is een gedeponeerd handelsmerk van het IWR.

De afgelopen twee jaar, met als hoogtepunt de afgelopen zes maanden, bevindt de index zich echter in een vrije val die weinig goeds voorspelt.

Na het instorten van de Chicago Climate Exchange (CCX), in de zomer van 2010, was het duidelijk dat deze sector zware klappen zou gaan krijgen. De CCX handelde in carbon futures. Aangezien de prijs van CO2 op de wereldmarkt sterk gedaald is, was er kennelijk voor de beurshandelaren geen droog brood meer mee te verdienen en stopte deze CO2 beurs deze handel.

Sinds 2008 heeft de RENIXX ruim 90% aan waarde verloren. Sinds 10 mei is de index in een vrije val geraakt na het faillissement van enkele grote bedrijven zoals het Duitse Q-Cells en het in moeilijkheden verkerende Amerikaanse First Solar.

In 2006 kreeg de RENIXX index een krachtige impuls na de introductie van de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore en steeg de index in 2007 naar ongekende hoogte van bijna 1900 punten, om na het bekend worden van ‘Climategate’ als een meteoriet de weg omlaag in te zetten. Eind vorige week sloot de index op 185 punten.

De volgende 30 bedrijven zaten in 2009 in de RENIXX index:

samenstelling van de RENIXX index
samenstelling van de RENIXX index

Het afgelopen halfjaar gingen de volgende bedrijven in deze duurzame sector failliet. Sommigen van deze bedrijven zaten al vanaf 2002 in de RENIXX index:

Solyndra
Beacon Power
Ener1
Range Fuels
Solar Trust of America
Spectrawatt
Evergreen Solar
Eastern Energy
Unisolar
Bright Automotive
Olson’s Crop Service
Energy Conversion Devices
Sovello
Siag
Solon
Q-Cells
Mountain Plaza

en staat het water bij de volgende bedrijven aan de lippen:

Abound Solar
A123 Systems
Brightsource Energy
Fisker Automotive
First Solar
Nevada Geothermal
SunPower
Nordex
The Bard Group
Amonix
NRG Energy
Alterra Power
Enel Green Power
Sunpower Corp

Het is duidelijk dat de recente klimaatschandalen zoals Climategate, de leugens van ‘klimaatexpert’ Peter Gleick en de vervalste hockeystick van het IPCC mede hebben bijgedragen aan een uiterst negatief sentiment in deze duurzame sector.
Beleggers houden het voor gezien. Het is hen duidelijk dat deze duurzame sector, een zeepbel in wording, alleen het eigenbelang dient en het niet zo nauw neemt met de waarheid.

Het sentiment werd nog eens extra nadelig beïnvloed door een folder van RENIXX waarin nadrukkelijk wordt gewezen op de zogenaamde ‘hockey stick’ grafiek van het IPCC, die zou moeten aantonen dat de temperatuur op aarde in de toekomst sterk zou stijgen. Er waren al twijfels over het verloop van de temperatuur in deze grafiek, maar de meest recente onderzoeken hebben nu aangetoond dat gemeten data al dan niet bewust is weggelaten waardoor de grafiek rechts een steile curve omhoog vertoont.
Wordt namelijk wel de weggelaten data gebruikt dan blijkt de grafiek ineens veel rechter te lopen.

Gelukkig is de hockeystick curve nu geschiedenis en zijn de twee lange bekende natuurlijke klimaatschommelingen van de afgelopen 1000 jaar erkend.
In zijn fascinerende boek The Hockey Stick Illusion vertelt de schrijver Andrew Montford hoe de hockeystick curve een ondersteunende rol speelde in rapporten van het IPCC en in de klimaatfilm van Al Gore.

IPCC grafiek met de 'hockey stick'

Voor een artikel over deze datamanipulatie verwijst de redactie van deze website naar een artikel van wetenschapsjournalist Marcel Crok, de auteur van het boek De staat van het Klimaat:

Yamal hockeystick brokkelt verder af

Voeg bij dit alles een vrijwel mislukte Duitse energietransitie, met als voorlopig hoogtepunt het ontslag van de Duitse minister van Milieu, en het verschijnen van het boek Die Kalte Sonne van Prof. Vahrenholt in Duitsland, en het is duidelijk dat er aanwijzingen zijn dat er van de beloofde groene revolutie niets terecht komt en hard op weg is naar de schroothoop.