De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-127 Groene revolutie in Duitsland is uitgegroeid tot een beschamend bloedbad

Groene revolutie in Duitsland is uitgegroeid tot een beschamend bloedbad

Vrijdag 18 mei 2012

Opnieuw is een grote Duitse fabrikant van zonnecellen en modules failliet gegaan. Op maandag 14 mei 2012 heeft Sovello het faillissement aangevraagd. 1200 medewerkers staan op straat.
Het is na Q-Cells en diverse andere bedrijven het zoveelste faillissement in Duitsland in deze sector. Het aantal medewerkers dat via faillissementen en het verminderen van arbeidsplaatsen bij bedrijven die op de rand staan,  ontslagen wordt nadert inmiddels de 25.000.

Met Q-Cells was Sovello het voorbeeld van het Solar Valley van Duitsland. Beide bedrijven zouden met tientallen kleinere bedrijven, Duitsland naar een nieuwe high-tech toekomst leiden. Het Duitse Solar Valley ligt op de kruising van de staten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen in het voormalige Oost Duitsland en kreeg massale investeringen en subsidies van de staat en federale overheden.

De werknemers worden nu wakker met loze beloften, doorgestreepte dromen en de bittere realiteit van de dag. Solar Valley voegt zich bij de schroothoop van mislukte Oost Duitse economische en sociale experimenten.

Q-Cells ging nog geen maand geleden failliet en moest 1250 medewerkers ontslaan en vorige week maakte First Solar bekend dat het zijn fabriek in Frankfurt a/d Oder ging sluiten omdat het bedrijf niet meer rendabel is. Ook hier moeten 1250 medewerkers ontslagen worden.

De in elkaar geklapte zonne-energiesector in Duitsland was een van de belangrijkste redenen voor Bondskanselier Merkel om de minister van Milieu afgelopen woensdag te ontslaan. De Duitse zonne-industrie wordt ook achtervolgd door de prijsconcurrentie uit China en lagere subsidies voor de netbeheerders van zonne-energie die de prijzen voor elektriciteit zo hoog hebben opgedreven dat jaarlijks 600.000 consumenten van energie worden afgesloten omdat ze door de extravagante prijsstijgingen voor energie letterlijk in staat van armoede zijn beland.

Sovello werd in 2005 opgericht als een gezamenlijk bedrijf van Q-Cells en het Amerikaanse Evergreen Solar. Er werden drie gigantische productielijnen gebouwd en bergen subsidie ontvangen.

De vorige directeur van het Instituts für Wirtschaftsforschung (IWH) roept luidt om staatssteun. Eventuele staatssteun zal in een bodemloze put verdwijnen en consumenten zijn deze staatssteun inmiddels meer dan zat, want het betekent in de praktijk dat zij voor de kosten moeten opdraaien.

De media hebben inmiddels hun enthousiasme voor zonne- en windenergie en een groene economie aanzienlijk afgezwakt. De hele zonne-energiesector in Duitsland is op sterven na dood en het  waren dezelfde media die achter de groene politici en ambtenaren stonden die zonder een minuut na te denken in het energie-avontuur doken.