De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-128 Amerikaanse importheffingen moeten Chinese PV-prijsdumps stopzetten

Amerikaanse importheffingen moeten Chinese PV-prijsdumps stopzetten

Zondag 20 mei 2012

De VS is van plan om op Chinese zonnepanelen een importtarief van 31 tot 250 procent te heffen, afhankelijk van de fabrikant. Experts verwachten dat door de maatregelen de prijzen van zonnepanelen in de VS flink gaan stijgen en dat de groei van de Amerikaanse zonne-energiesector verder gaat stokken.

VS vs. China

De voorlopige maatregel, die eind dit jaar nog definitief bekrachtigd moeten worden door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, moet de positie van Amerikaanse fabrikanten versterken in een markt die wordt gedomineerd naar Chinese fabrikanten. Ruim zestig procent van de productie is in Chinese handen. Het steekt de Amerikanen dat de Chinezen onder de kostprijs hun zonnepanelen op de markt dumpen, mogelijk gemaakt door staatssteun van de Chinese machthebbers. Zo zou er alleen al in 2010 33 miljard dollar (26 miljard euro) aan subsidie zijn verstrekt aan de zonne-energiesector in China, zie USA Today.

Verdeeldheid

De Amerikaanse markt reageert verdeeld op het plan. Het ene kamp verwijt de Chinezen dat spotprijzen Amerikaanse bedrijven het bankroet in jagen. Het andere kamp zegt juist dat alle consumenten kunnen meeprofiteren van de lagere prijzen. Marktinsiders wijzen erop dat de prijzen van zonnepanelen in de VS (fors) gaan toenemen. Analist Shyam Mehta van GTM Research in Boston verwacht dat Chinese fabrikanten hun heil buiten de VS gaan zoeken. Een stijgende prijs heeft een negatief effect op de vraag naar zonnepanelen in de VS. Jigar Shah van de ‘Coalition for Affordable Solar Energy’ onderschrijft deze analyse. Shah: “Juist op het moment dat zonnestroom competitief wordt met fossiele energiebronnen, wordt deze maatregel ingevoerd. Het ondermijnt de potentie van de Amerikaanse zonne-energiesector”.

Rapport Bloomberg New Energy Finance

Bloomberg New Energy Finance verwacht dat als de importheffingen worden doorgevoerd, de prijs van Chinese zonnepanelen met 1,11 dollar per watt gaat toenemen. Daarmee komt een Chinees panel gemiddeld 17 procent hoger uit dan een niet-Chinees panel, zegt Bloomberg. In bijgaand rapport gaat Bloomberg New Energy Finance in wat de gevolgen van de drastische prijsdalingen voor de PV sector zijn.
(Bronnen: USAToday; Bloomberg)