De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-13 Deense windmolenfabrikant Vestas ontslaat duizenden medewerkers

Deense windmolenfabrikant Vestas ontslaat duizenden medewerkers

Zaterdag 14 januari 2012

De Deense windmolenfabrikant Vestas schrapt 2335 banen, waarvan de helft in thuisland Denemarken. Het bedrijf moet 150 miljoen euro aan kosten bespaard hebben aan het einde van 2012. Een aantal fabrieken worden gesloten en arbeidsplaatsen bij de ondersteunende diensten worden geschrapt.

Mogelijk vallen 1600 banen in de VS weg als daar een gunstige belastingmaatregelen niet wordt verlengd. De leiding van het bedrijf zegt de omvang van de onderneming aan te passen aan de marktvraag. Na de reorganisatie zijn er nog ruim twintigduizend mensen in dienst, waarvan 5.300 mensen in Denemarken. Ditlev Engel blijft aan als CEO. De huidige CFO Henrik Norremark wordt Chief Operating Officer en er wordt een nieuwe CFO gezocht.

Slechte projectuitvoering

Eerder deze maand heeft Vestas voor de tweede keer in twee maanden de winstverwachting verlaagd. Vervolgens daalde het aandeel in de eerste week van januari met vijftien procent. Sinds 2008, op het hoogtepunt, is het aandeel van Vestas met 92 procent gedaald. “Vestas heeft er moeite mee op tijd te leveren en dat is het grootste probleem”, aldus een analist. Vestas ondervindt naar eigen zeggen vooral veel problemen door een slechte projectuitvoering. Volgens het concern houdt de vraag naar windmolens wel aan.

Update dinsdag 17 januari 2012

Belgische Northwind koopt windturbines bij Vestas

De ontwikkelaar van windparken op de Noordzee, Northwind, tekent een contract voor de aankoop van 72 windturbines met de Deense fabrikant Vestas. De windturbines komen volgend jaar op de Bank zonder Naam, 38 kilometer voor de Belgische kust.

Northwind is al meer dan tien jaar aan het onderhandelen met Vestas en plaatst nu zijn handtekening onder een contract van 72 stuks van 3 megawatt elk.

Het akkoord is een opsteker voor Vestas dat vorige week bekend maakte meer dan 2300 medewerkers te moeten ontslaan om kosten te besparen. De Deense gigant lijdt onder een tegenvallend orderboek en hevige concurrentie uit China.

Het contract is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Northwind moet onder meer de financiering voor het ruim € 800 miljoen kostende project zien rond te krijgen. Het bedrijf is voor 66,6 procent in handen van retailgroep Colruyt en voor 33,3 procent van Aspiravi Offshore, een groenestroombedrijf van Vlaamse gemeenten.

De bouw van het windpark, het derde voor de Belgische kust, zal begin 2013 beginnen.
Mits de financiering natuurlijk rond is….