De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-140 Biomassa centrale Heeten verbrandde geld

Biomassa centrale Heeten verbrandde geld

Maandag 28 mei 2012

De biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten draaide in 2010 een omzet van 780.000 euro en een jaar later zelfs 1,6 miljoen euro. Maar de biogasinstallatie Biomassa Energie Centrale Salland (BMEC) draaide in 2010 een verlies van 420.000 euro en in 2011 zelfs een verlies van 1,2 miljoen.

Dat blijkt uit het verslag van curator Steven van den Berg over het faillissement. BMEC was onderdeel van Bieleveld Bio-energie en ging in maart failliet. Bieleveld nam de installatie in 2010 over voor dik € 3 miljoen.

De grootste schuldeiser is de Rabobank. Dit is van begin af aan de voornaamste financier van de installatie en de bank heeft nu een vordering van in totaal € 7,6 miljoen open staan. In totaal zijn er 94 schuldeisers. De bank neemt volgens de curator het voortouw om een nieuwe overnamekandidaat te vinden, omdat ‘die in de betreffende branche ervaring en kennis heeft opgedaan’.

Die kennis en ervaring zal de Rabobank hard nodig hebben.

Rabobank juli 2011: Biogasbranche komt niet van de grond

Precies één jaar geleden kwam de Rabobank met een rapport waarin stond dat de ontwikkeling van een economisch gezonde Nederlandse biogassector niet van de grond komt. Sterker nog, van de 100 boeren met een vergister draait de helft al twee jaar met verlies terwijl dat in 2010 jaar al driekwart was, zo blijkt het rapport van de Rabobank.
Veel vergisters staan stil, de boeren zijn failliet en binnen een half jaar zullen er nog verschillende failliet gaan, zo voorspelt de Biogas Brancheorganisatie. Desgevraagd geeft ook de Rabobank toe dat er veel faillissementen onder de vergisters zijn.

Probleem zijn niet de lage subsidies die de boeren ontvangen voor de vergisting, maar de sterk gestegen grondstofprijzen voor co-vergistingsproducten. Immers, de helft van de kosten van een vergister bestaan uit inkoop. En laten dat nou net de variabele kosten zijn. Zo was glycerine, een bijproduct van de biodieselproductie, enkele jaren geleden nog vrijwel gratis, nu kost het 200 euro of meer per ton. Ook hebben de boeren te maken met milieuorganisaties die pleiten voor verplichte pure mestvergisting, zonder substraattoevoeging.

De Biomassa Energie Centrale Salland in Heeten
De Biomassa Energie Centrale Salland in Heeten
(Eigen opname zaterdag 26 mei 2012)

Achteraanzicht biomassa vergister Heeten
De Biomassa Energie Centrale Salland in Heeten, achteraanzicht
(Eigen opname zaterdag 26 mei 2012)

Volgens de curator zijn er meerdere geïnteresseerden, maar de definitieve koper heeft zich nog niet gemeld.
Gezien het feit dat biomassavergisters niet of nauwelijks rendabel zijn, zal een definitieve koper goeie maatjes met de bank moeten zijn.

Eventuele nieuwe gegadigden krijgen met het onderstaande bord te maken dat recht tegenover de BMEC staat.

De buren van de BMEC hebben er schoon genoeg van
De buren van de BMEC hebben er schoon genoeg van.
De donkere vlek rechtsboven is de rook van een grote brand in Almelo
(Eigen opname zaterdag 26 mei 2012)