De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-142 Overbelasting dreigt door te veel zon – en wind

Overbelasting dreigt door te veel zon – en wind

Woensdag 30 mei 2012

Door het schitterende Pinksterweer dreigde het Belgische elektriciteitsnetwerk het te begeven, zo werd vandaag bekend gemaakt. “In de zomer dreigen meer van dit soort noodsituaties”, waarschuwt hoogspanningsbeheerder Elia. België stond afgelopen weekend dicht bij een black-out, het uitvallen van het totale elektriciteitsnetwerk. “Het was extreem zonnig en er was veel wind, waardoor een massa zonne- en windenergie werd opgewekt”, legt Lise Mulpas van Elia uit. “Tegelijkertijd werd weinig energie verbruikt, onder meer omdat heel wat bedrijven stil lagen.

Meer dan genoeg
België moest het overschot aan energie “evacueren”, maar vond hiervoor geen vraag omdat Duitsland en Nederland hetzelfde mooie weer hadden gehad en dus ook al meer dan genoeg energie hadden opgewekt. Lise Mulpas van netbeheerder Elia: “In Frankrijk is minder energie opgewekt, dus daar vonden we partijen die de energie wel wilden verbruiken. Zij hebben die tegen een negatieve prijs gekregen. Ze hebben er geld bij gekregen om de energie in te voeren.” België betaalt normaal gesproken tussen de € 40 en € 50 euro ingevoerde kWh, maar moest Frankrijk nu € 18 per uitgevoerde kWh betalen.

Meer flexibel
Door de grote toename van zonnepanelen dreigen er deze zomer nog meer zulke noodsituaties te ontstaan. Elia eist daarom meer flexibiliteit om de elektriciteitsproductie in de klassieke centrales tijdelijk te kunnen verminderen in geval van nood. Zo niet wordt volgens Elia de kans op een ‘Italië-scenario’ een stuk groter. Daar viel in 2003 het volledige elektriciteitsnetwerk uit, waardoor het hele land zonder stroom zat.