De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-145 Tweede biogasinstallatie op tuinbouwafval bij Ecofuels in gebruik

Tweede biogasinstallatie op tuinbouwafval bij Ecofuels in gebruik

Zaterdag 2 juni 2012

EcoFuels uit het Limburgse Well heeft onlangs een tweede biogasopwaarderingsinstallatie in gebruik genomen. De installatie draait op afval van tuinbouwbedrijven en ander groen restmateriaal. Dit is mogelijk dankzij een SDE subsidie. De opgewekte energie wordt gebruikt voor huishoudens. De warmte wordt benut voor het opgang houden van het eigen proces en de vrijkomende zuivere CO2 is bestemd voor tuinbouwkassen.

EcoFuels is de grootste biomassavergister in Nederland. Jaarlijks wordt 120.000 ton biomassa verwerkt, zo’n 350 ton per dag. Tien procent komt van de verwerkte groente op het bedrijf. De rest is aanvoer uit de omgeving rondom Well: tuinbouwbedrijven en voedingsproducenten. Twee wkk’s leveren energie op voor ongeveer 6.500 huishoudens. De warmte die de installatie produceert, wordt nuttig aangewend, onder meer voor het vergistingsproces zelf.

Na de succesvolle start is inmiddels een tweede toepassing voor het biogas in gebruik genomen, een biogasopwaarderingsinstallatie, mede mogelijk gemaakt door de SDE-regeling. Inmiddels zijn de twee biovergisters uitgebreid met een derde vergister. Een deel van het biogas wordt opgewaardeerd naar methaan en CO2. De installatie werkt volgens het principe van gasopwaardering via membraantechnologie, een gesloten systeem. Het unieke van dit systeem is dat het methaan zo zuiver is dat het is te leveren aan het aardgasnet. De vrijkomende CO2, is het eerste groene CO2 dat uit biogas wordt verkregen. Groene CO2 wordt onder meer gebruikt in tuinbouwkassen, maar ook in de koeltechniek.