De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-150 Nederland wil meer samenwerking met Duitsland op energiegebied

Nederland wil meer samenwerking met Duitsland op energiegebied

Woensdag 6 juni 2012

Duitsland en Nederland kunnen meer samenwerken voor een effectief energiebeleid. Landelijke subsidieregelingen die slecht op elkaar zijn afgestemd, kunnen de werking van de energiemarkt verstoren. Hogere kosten voor de belastingbetaler zijn het gevolg. Dat zei minister Verhagen maandag 4 juni op een conferentie met Duitse ministers en eurocommissaris voor energie Oettinger.

Niet concurreren
“We moeten bij het stimuleren van duurzame energie niet tegen elkaar op concurreren met subsidieregelingen”, aldus Verhagen. “Dat is niet in het belang van onze belastingbetalers.” Het energienet in de landen van Noordwest-Europa is met elkaar vervlochten. Bij de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen en de koppeling van de energiemarkten zou daarmee rekening gehouden moeten worden.

Windenergie
Door het afschakelen van kerncentrales en de groei van het aanbod aan windenergie in Duitsland, zal het net vaker te maken krijgen met pieken en dalen. Nederlandse aardgascentrales, die makkelijk aan en uit kunnen worden gezet, kunnen schommelingen helpen opvangen. Nederlandse hoogspanningsverbindingen kunnen de congestie op het Duitse net verminderen.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Verhagen wil niet tegen Duitsland opbieden met subsidieregelingen.

Merkwaardig, want Verhagen stelt per 1 juli een subsidie in voor PV installaties terwijl Duitsland juist die subsidies in sneltreinvaart aan het afbouwen is.
Dat kon Verhagen weten, immers Duitsland maakte dat al in februari van dit jaar bekend terwijl de Nederlandse subsidie werd ingesteld in ruil voor een niet doorgaande verlaging van het BTW tarief op PV installaties.