De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-153 Kater dreigt voor Belgische banken die PV installaties financieren

Kater dreigt voor Belgische banken die PV installaties financieren

Donderdag 8 juni 2012

Paniek in zonne-energiesector na Vlaamse hervorming groene-stroomsubsidies.
ING heeft alle financieringsaanvragen voor installatie van zonnepanelen in Vlaanderen in de koelkast gestopt. De voorbije jaren was het een van de grote financiers van zonne-energie.

Na jaren van euforie is er paniek in de zonne-energiesector. Dat heeft alles te maken met het hervormingsplan van de Vlaamse regering voor de groene-stroomsubsidiëring.

Ter illustratie: ING draaide onlangs de geldkraan volledig dicht omdat de bank vreest dat de hervorming nieuwe maar ook heel wat bestaande zonne-energieprojecten in bedrijven totaal onrendabel zal maken.

Filip Indigne van de lease-divisie van ING waarschuwt er zelfs voor dat tot de helft van de al bestaande installaties voor zonne-energie op bedrijfsterreinen onrendabel kan worden. Dat zou gebeuren als het licht op groen zou gaan om van de bedrijven een zeer forse netvergoeding op basis van het vermogen –rond 60 euro per kilowattpiek– te vragen. De voorbije jaren hebben de Belgische banken verscheidene honderden miljoen euro’s leningen toegestaan aan bedrijven met zonne-energieplannen.

De zonne-energiesector zelf schuwde gisteren dramatische woorden niet. Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen –de spreekbuis van de Vlaamse zonne-energiebedrijven– had het over de dood van de sector en bedrijven die worden weggemaaid.

Hij erkende wel ruiterlijk dat er in Vlaanderen maatregelen nodig waren om de jarenlange oversubsidiëring van zonne-energie weg te werken. Maar volgens Polfliet is de Vlaamse regering veel te ver gegaan. De beperking van de subsidie tot 90euro per megawattuur is al een serieuze struikelsteen voor PV-Vlaanderen. Maar een nog veel grote bedreiging is het voorstel om bedrijven en particulieren die zonnepanelen hebben te verplichten om een netvergoeding te betalen. De bedragen die momenteel circuleren kunnen de ondergang betekenen voor zonne-energie in Vlaanderen, waarschuwt hij. En niet enkel omdat er geen nieuwe investeringen meer zullen gebeuren, maar ook omdat de uitbating van heel wat grote zonneparken verlieslatend zal worden.

ING hoedde ze er zich gisteren voor om bedragen te plakken op het financieel risico. Filip Indigne stelde dat het enkele miljoenen euro’s kan kosten.

De mogelijke verliezen zijn moeilijk in te schatten omdat nog niet duidelijk is hoe groot of klein de netvergoeding gaat zijn. Een klein bedrag vormt geen enkel probleem, een zeer groot bedrag wel. Daar komt nog bij dat de rendabiliteit ook afhangt van de elektriciteitsprijs. Een hogere prijs staat gelijk aan een betere rendabiliteit.

Blijft nog de vraag of door de hervormingsplannen van de Vlaamse regering ook een kruis gezet mag worden over zonne-energie bij particulieren.

Matthias Van Kerrebroeck van Ecopuur, een energietechniekenbedrijf uit Nevele, verwacht dat in de toekomst de zonne-energiemarkt in Vlaanderen zal worden herleid tot bestaande woningen met een dak dat volledig op het zuiden is gericht en die een eenvoudige plaatsing van de panelen toelaten.

‘Tegen de huidige prijzen voor zonnepanelen zijn ze op acht tot negen jaar uit de kosten’, blijkt uit zijn cijferwerk. ‘Hou er wel rekening mee dat dit enkel haalbaar is als we Chinese panelen nemen’, voegt hij er aan toe. Van Kerrebroeck schat dat deze woningen vandaag goed zijn voor zowat 20procent van alle plaatsingen.

Voor al anderen, van kmo’s, tot nieuwbouwwoningen of huizen waarvan het dak niet volledig op het zuiden is gericht, moet rekening worden gehouden met een terugverdientijd van meer dan tien jaar. En dat terwijl de Vlaamse overheid de subsidieperiode wil beperken tot tien jaar.

Van Kerrebroeck en Indigne geven wel toe dat het niet zo eenvoudig is om uit te maken of zonne-energie in Vlaanderen de komende jaren totaal onrendabel zal worden. Behalve de subsidiëring en het peil van de elektriciteitsprijs wordt het immers uitkijken naar de kostprijs van de zonnepanelen. De voorbije vijf jaar is de prijs van de panelen geïmplodeerd. Vooral dankzij reusachtige Chinese investeringen in zonnepanelenfabrieken.

Of de prijs ook in de toekomst verder fors zal blijven dalen? Filip Indigne van ING Lease denkt alvast van niet. Een stabilisering of lichte daling wordt het volgens hem.