De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-156 Eneco Luchterduinen krijgt geen innovatieve turbines, wel innovaties fundaties

Eneco Luchterduinen krijgt geen innovatieve turbines, wel innovaties fundaties

Maandag 11 juni 2012

Windpark Eneco Luchterduinen (voorheen Q10), het nog te bouwen offshore windpark dat 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort komt, krijgt geen extra grote of innovatieve turbines. Het gehele park zal bestaan uit 43 V112-turbines (3 MW) van Vestas. Het innovatieve aspect van het park, een voorwaarde van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om subsidie toe te kennen, zal uitsluitend zitten in de fundatie- en installatietechnieken.

Waterbouwkundig aannemer Van Oord is gekozen om de fundaties en de elektrische infrastructuur aan te leggen, inclusief het offshore transformatorstation. Van Oord levert ook het schip dat de molens zal plaatsen. Eneco-dochter Joulz mag de stroomkabel vanaf het strand tot aan het onshore transformatorstation aanleggen. Eneco begint in juli 2014 met de bouw van het park, na de zomer van 2015 zal het operationeel zijn, zo is de huidige planning.

Om voor het restbudget aan subsidie voor offshore wind in aanmerking te komen, moest Eneco aan een aantal eisen van het ministerie van EL&I tegemoet komen. Zo moest Eneco zich toeleggen op het bouwen van een park van minimaal 129 MW, terwijl de subsidie (EUR 1 mrd) genoeg is voor maar 119 MW. De tweede eis die het ministerie stelde, was een verplichting tot innovatie. Dat moest in ieder geval een “innovatief fundatieontwerp” of een “innovatieve installatietechniek” zijn, innovatieve turbines waren optioneel.

Eneco was eerder met verschillende partijen in gesprek over de plaatsing van innovatieve turbines bij het windpark. Uit de tender zijn uiteindelijk echter “geen werkbare opties naar voren gekomen”, zegt Eneco nu. Bovendien heeft Eneco aan het ministerie van EL&I laten weten de aanvraag voor Europese subsidie (Ner300) voor 7 innovatieve molens van 6 MW in te trekken. “Het lange tijdpad voor de eventuele toekenning van deze subsidie staat de ontwikkeling van het nieuwe windpark in de weg”, aldus Eneco.

Aannemer Van Oord zal onderzoek doen naar nieuwe fundatietechnieken, zoals een alternatief voor de ‘grout-verbinding’. Dat is de bevestigingsmanier tussen funderingspaal en de overgang naar de windmolenmast. Daarnaast zal Van Oord onderzoek doen naar verbeterde installatietechnieken, bijvoorbeeld ten aanzien van het systeem rondom de funderingspaal op de zeebodem dat erosie door stroming tegen moet gaan. Hiermee wordt volgens Eneco-woordvoerder Marcel van Dun voldoende invulling gegeven aan de innovatieverplichting die het ministerie van EL&I heeft opgelegd.