De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-158 Bewoners wijk de Teuge in Zutphen zijn het zat

Bewoners wijk de Teuge in Zutphen zijn het zat

Donderdag 14 juni 2012

Wat ooit het toonbeeld van een duurzame woonwijk zou moeten worden is nu een voorbeeld van het ontkennen en afschuiven van verantwoordelijkheden.
Het warmtepompproject in de ‘duurzame’ Zutphense woonwijk De Teuge stopte er vorig jaar oktober mee. Elk van de 187 woningen in de wijk zou binnen een jaar alsnog een eigen gasgestookte CV-ketel of een andere energievoorziening krijgen, maar Vitens en de gemeente Zutphen hebben geen geld.
Dat het warmtepompproject zou floppen was vooraf al voorspeld door meerdere installateurs (o.a in Zutphen) en ook de ervaringen met warmtepompprojecten op andere lokaties wezen dit al uit, maar het onrealistische streven van Zutphen om in 2020 een energieneutrale gemeente te worden maakte de lokale politici ziende blind en horende doof voor de woorden van de experts.

De aanleg van het centrale pompsysteem heeft miljoenen gekost. De verwachting was dat het systeem zich door de goedkope aardwarmte zou terugverdienen, maar dat is jammerlijk mislukt. De wijk zou minder stroom nodig hebben. Maar doordat in de winter onvoldoende warmte werd geleverd, moesten de woningen elektrisch worden bijverwarmd. De stroomrekening werd hierdoor twee tot drie keer zo hoog dan in normale, gasgestookte nieuwbouwwoningen. De bewoners zijn dan ook blij met de stap die is gezet om elk huis van een eigen gasgestookte CV ketel te voorzien. Ze hebben berekend dat ze dan per jaar per huishouden gemiddeld 1100 euro goedkoper uit zijn.

Ondeskundig politiek gekonkel van mensen die niet weten waar ze het over hebben als het woord ‘duurzaam’ valt is hen noodlottig geworden en ligt ten grondslag aan het mislukken van het vele miljoenen kostende project.
En de rekening van dit mislukte prestigeproject komt naar alle waarschijnlijkheid, zoals nu blijkt, bij de inwoners te liggen want Vitens, de gemeente, aannemers en installateurs als BAM, Wassink, Peters, Christiaan, Reinbouw, DuraVermeer en van Campenbouw hebben geen geld over om alle inwoners een eigen verwarmingsketel te geven.

De wijk wordt nu verwarmd door een centraal systeem voor alle huishoudens. Maar sinds de oplevering van de huizen kampt de installatie met storingen.

Op 12 juni 2012 krijgen alle inwoners van de wijk een brief van stuurgroep de Teuge, wat een mooie naam is voor een samenwerkingsverband tussen de gemeente Zutphen en waterleidingbedrijf Vitens.
De brief bevat aantoonbare fouten. Zo zegt Vitens dat het vorig jaar het initiatief heeft genomen om de woonwijk op een centrale manier bij te verwarmen, maar er staat al een nieuwe centrale ketel sinds 2010. Deze centrale verwarmingsinstallatie wordt al sinds 2010 met diesel gestookt om het water in de wijk te verwarmen. Dit is gedaan omdat de warmte/koude bron defect is.

Volgens de brief zijn de klachten na het plaatsen van de centrale ketel aanzienlijk afgenomen. Inwoners ontkennen dit echter. De afgelopen winter zijn er méér klachten van bewoners geweest. Veel individuele warmtepompen zijn door Vitens gerepareerd of vervangen. Een veelgehoorde klacht is dat de warmtepomp 24 uur per dag een hinderlijke herrie maakt.

De stuurgroep de Teuge, Vitens en gemeente Zutphen, is 1,5 jaar praten met de belangenvereniging vergeten.
Er is geen draagvlak voor de centrale oplossing was de conclusie. Dat is de reden geweest dat de Vitens vorig jaar zelf met het voorstel kwam om te stoppen met de centrale WKO. Niemand wilde een oplossing bieden, dus zou Vitens en de gemeente Zutphen nog voor de winter van 2011 een oplossing verzorgen. Ondertussen is het bijna zomer 2012 en krijgen de inwoners een brief met geruststellende woorden… als “gedegen voorstel” , “verbeterd rendement”, “verhogen aanvoertemperatuur”

De bewoners vragen zich terecht af waar de beloofde oplossingen blijven. Zoals voor de hoge exploitatie rekening voor de bewoners, de service problemen, de hoge afschrijving, de geluidsoverlast en de warmteproblemen.

Om een oplossing te forceren kondigt de gemeente Zutphen een onderzoek om te kijken of het collectief systeem toch kan functioneren met gas of met een biomassacentrale. Dat laatste valt bij bewoners in verkeerde aarde. Een miljoenen kostende biomassacentrale in de wijk zien ze niet zitten.

De bewonerscommissie sluit een gang naar de rechter niet uit als de gemeente en Vitens blijven weigeren om elk huis van een eigen verwarmingssysteem te voorzien.

Update 18 juni 2012

Oplossing De Teuge vóór november

Waterbedrijf Vitens moet vóór 1 november 2012 de problemen met de verwarming in de Zutphense wijk De Teuge hebben opgelost. Dat stelt de gemeente in een brief aan Vitens.

Door problemen met het huidige centrale systeem van warmtepompen zitten de bewoners in de wijk letterlijk al jaren in de kou.

De bewoners willen het liefst een eigen verwarmingssysteem. Die aanpassing kost zo’n 1,3 miljoen euro, terwijl er slechts 6 ton beschikbaar is in een fonds van de gemeente en Vitens. Vitens onderzoekt op dit moment 4 alternatieve systemen.