De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-161 Energie (W)ende?

Energie (W)ende?

Dinsdag 19 juni 2012

Duitse consumenten-organisaties, media, zakelijke en politiek leiders slaan groot alarm voor een naderende ramp.
De Energie Wende dreigt onbetaalbaar te worden en dreigt het land te ruïneren. Vandaag bleek dat al uit de cijfers van het consumenten vertrouwen die het Duitse instituut ZEW bekend maakte. De cijfers daalden tot onder het absolute nulpunt.

Een jaar geleden besloot de Duitse regering in een vlaag van hysterie onmiddellijk acht kerncentrales te sluiten en de overgebleven negen kerncentrales in 2022 te sluiten. In 2050 moet de Duitse energievoorziening dan ten minste voor 80 procent uit duurzaam opgewekte energie bestaan, koste wat kost.
Dit alles bij elkaar heeft de naam Energie Wende gekregen.

Daarmee  werd de gekkenrace naar renewable energy ingezet.

Vandaag, precies een jaar later, zijn de extreem hoge kosten en onoverkomelijke technische problemen er de oorzaak van dat politieke leiders zich achter de oren krabben terwijl er een golf van onrust over het land rolt.
Horen we daar mevrouw Merkel over spreken?
Nee, want de binnenlandse problemen worden angstvallig omzeild door verhalen over een bankunie of euro-obligaties.
De Duitsers beginnen zich nu echter te roeren, waarbij zelfs de groene media de alarmbel luiden.

Grote bedrijven zijn begonnen aan een boycot tot het betalen van het exorbitante feed-in tarief en zijn bereid de hele kwestie aan het Constitutionele Hooggerechtshof in Karlsruhe voor te leggen.

Een CEO van een grote Duitse onderneming zegt het zo: “De energiekosten zullen het onderwerp van de federale verkiezingen zijn volgend jaar.”

Duitse media schrijven het zo:

Eén jaar na de stopzetting van kernenergie, is de bereidheid van de Duitse bevolking om over te schakelen naar hernieuwbare energie, volledig ingestort.

Een groot onderzoek door een Duitse consumenten organisatie, Focus,  heeft uitgewezen dat 41% van de Duitsers duurzame energie keihard afwijst en niet bereid is er nog één cent aan te betalen. In het voormalige Oost Duitsland ligt dat percentage zelfs op 50 procent!
Slechts een kleine minderheid van nog geen 10 procent zou zich voor kunnen stellen dat ze nog eens € 20 per maand meer belasting op energie gaan betalen.

Duitse politieke leiders worden achtervolgd door de spiraalvormige out-of-control kosten en door de alles overheersende controle van de Duitse overheid die door het energie landschap waart.
Zelfs leiders binnen de CDU, de regerende partij van mevrouw Merkel, ooit een fervent voorstander van hernieuwbare energie, laten nu luid en duidelijk van zich horen.

Een CDU partijlid, Josef Schlarmann, tevens voorzitter van een grote Duitse branche-organisatie zegt:

De discussie over de energietransitie is begonnen en niemand kan die discussie meer stoppen.

Michael Fuchs, vicevoorzitter van de CDU en partij econoom zegt:

 In de energiesector zijn we langzaam maar zeker aan het verhuizen naar een volledig centraal geleide economie. We moeten daar verdomd voorzichtig mee zijn.

Arnolf Vaatz, vice voorzitter van de CDU fractie in het parlement zegt:

De duurzame energietransitie gaat ons een niet te overziene en onberekenbare som geld kosten, en uiteindelijk zal dat ten koste gaan van onze concurrentiepositie.

Mevrouw Hildegard Müller, directeur van de Federale Vereniging van Energie en Water Management, verwoordt het op de volgende manier:

Een systeem van toenemende overheids interventie is economisch niet zinvol en is niet betaalbaar voor de consument.

Gerd Billen, directeur van de Bond voor Consumenten Organisaties zegt:

De burgers hebben geen overzicht van wat deze duurzame reis hen gaat kosten en waar het hen naartoe leidt.

De machtige Duitse consumenten blad Focus herinnert zijn lezers er aan dat de grote prijsopdrijver niet de energiemaatschappijen zijn maar dat de Duitse overheid de grootste graaier is. Maar liefst 45 procent van de energieprijs bestaat uit energie- en duurzame belastingen en allerlei energietoelagen.
In 1998, schrijft Focus, betaalden 80 miljoen Duitsers per jaar ongeveer € 2.3 miljard voor de diversie toelagen en belastingen op energie.
Vandaag de dag is dat cijfer meer dan 1000 procent hoger: € 23.7 miljard. Per jaar.

Niet alleen de kosten zijn belangrijke obstakels, maar ook de technische haalbaarheid van duurzame energie ontbreekt, in het bijzonder bij zonne- en windenergie, die niet de beschikking hebben over de infrastructuur om hun opgewekte energie op het Duitse elektriciteits netwerk te transporteren.
Deze infrastructuur omvat hoogspanningslijnen, back-up energie systemen voor wanneer de zon niet schijnt en het niet waait en energie-opslag systemen. Dit alles bij elkaar kost honderden miljarden, die de Duitse burgers moeten gaan betalen.

CDU parlementariër Schlarmann zegt: “Wat we hebben zijn viaducten, zonder snelwegen.”

Focus waarschuwt dat het eens zo super stabiele Duitse elektriciteits netwerk, ooit een toonbeeld van stabiliteit en betrouwbaarheid, nu op de rand van de afgrond staat.
Zelfs het SPD parlementslid en Al Gore aanhanger Sigmar Gabriel zei recent dat het elektriciteits transport over het Duitse elektriciteits netwerk net zo onzeker is als een open hart transplantatie. Hij voegde daar aan toe dat het hem erg nerveus maakt dat gedurende de afgelopen relatief milde winter, de Duitse netbeheerders ruim 900 hebben ingegrepen om een totale black-out te voorkomen.
Zijn nerveusiteit is begrijpelijk want als de komende winter een koude winter wordt en het elektriciteits netwerk laat de Duitse burgers letterlijk in de kou zitten, dan zullen er veel boze mensen zijn. Het kruit in de tondel is droog, zegt hij en kan dan gemakkelijk ontbranden.

Focus eindigt zijn artikel met de uitspraak van een willekeurige burger die zegt, “Ik ben een groot voorstander van duurzame energie, maar niet op deze manier.”

Het is slechts de stem van één van de miljoenen burgers die door de Groenen een vals paradijs is beloofd.

Er was ooit een tijdperk in Duitsland dat idiote politieke leiders van de niet idiote leiders werden gescheiden: in de dagen dat er twee Duitslanden waren, Oost- en West Duitsland.
Openlijk vragen burgers zich nu af wie het heeft overgenomen….

De redactie van Fibronot.nl heeft het afgelopen jaar de ontwikkelingen in Duitsland op het gebied van duurzame energie gevolgd.
Tot welke drastische en dramatische ontwikkelingen dat heeft geleid kunt u in ons Dossier windenergie lezen onder het kopje De Duitse Energie sector