De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-163 Ockels demonstreert energievlieger

Wubbo Ockels demonstreert energievlieger

Woensdag 20 juni 2012

Professor Wubbo Ockels van de TU Delft demonstreert vrijdag 22 juni 2012 een windenergiesysteem waarmee met behulp van een vlieger elektriciteit wordt opgewekt. Ockels en zijn Kite Power onderzoeksgroep zullen de demonstratie uitvoeren op de Tweede Maasvlakte.

Het zogenoemde Kite Power is een vorm van windenergie, waarbij met een radiografisch bestuurbare vlieger elektriciteit wordt opgewekt. De vlieger kan tot 900 meter stijgen.De kabel waarmee de vlieger aan het grondstation is verbonden, wordt ongeveer iedere twee minuten gevierd en weer ingetrokken. Hiermee worden een trommel en een generator aangedreven.

Bij het vieren wordt de vlieger zo bestuurd dat die achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht op te bouwen. Dit is de fase waarin elektriciteit wordt opgewekt. Het intrekken kost energie, maar veel minder dan er wordt opgewekt omdat de trekkracht dan zo klein mogelijk wordt gemaakt. Het systeem heeft slechts een enkele kabel nodig tussen vlieger en grondstation.

Het systeem is volledig automatisch, alleen het lanceren van de vlieger gebeurt nog handmatig. Kite Power maakt gebruik van de sterke en stabiele wind op grote hoogte.

Volgens de onderzoekers is het systeem klaar voor commerciële toepassing. Om bedrijven kennis te laten maken met het systeem, organiseert de onderzoekgroep samen met co-sponsor Rotterdam Climate Initiative en het Havenbedrijf Rotterdam op vrijdag 22 juni 2012 deze Kite Power Business Day.

Op zaterdag 23 juni vindt van 14.00 tot 18.00 op dezelfde locatie de Kite Power Public Dayplaats, waarop demonstraties van de vlieger worden gegeven voor publiek. Meer informatie staat op de website van de onderzoeksgroep.  Bij slecht weer wordt de dag uitgesteld.

Het programma en de routebeschrijving van deze dag vindt u hier.

De door de TUDelft ontworpen energievlieger
De door de TUDelft ontworpen energievlieger