De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-172 Rabobank: “Subsidieregeling SDE zet wind – en zonneenergie op achterstand”

Rabobank: “Subsidieregeling SDE zet wind – en zonneenergie op achterstand”

Maandag 25 juni 2012

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) werkt niet goed en zet wind – en zonne-energie op achterstand. Dit concludeert de Rabobank in een nieuw verschenen rapport ‘An Outlook for Renewable Energy in The Netherlands’.

Europese doelstellingen

De bank vreest dat Nederland de doelstellingen op duurzame energie niet haalt. Nederland scoort in Europees opzicht slecht op duurzame energie met een aandeel van 3,8 procent. In 2020 moet dit aandeel minstens veertien procent zijn. De Rabobank verwacht dat het aandeel niet verder toeneemt dan negen procent. Dat wordt veroorzaakt doordat er minder windenergieprojecten zijn gerealiseerd dan verwacht. Dat komt omdat ontwikkelaars alleen subsidie kunnen aanvragen als ze in bezit zijn van dure bouwvergunning.

Potentie bij wind en zon

Analist Clara van der Elst van Rabobank zegt dat de SDE de productie van biomassa te veel stimuleert. Van der Elst: “Van winstgevendheid zal bij een substantieel deel van de biomassaprojecten geen sprake zijn.” Volgens Van der Elst ligt juist de meeste potentie bij de wind – en zonne-energie.

Niet gebruikt

Een ander probleem is dat de subsidieregeling niet gebruikt wordt. Tussen 2008 en 2011 is slechts tachtig miljoen euro verstrekt, terwijl het totale beschikbare budget negen miljard euro bedroeg.