De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-174 800.000 Duitse gezinnen afgesloten van energie; Politici worden nerveus met verkiezingen in aantocht

800.000 Duitse gezinnen afgesloten van energie
Politici worden nerveus met verkiezingen in aantocht

Woensdag 27 juni 2012

In juni zijn totaal 800.000 Duitse gezinnen afgesloten van energie omdat zij de hoge energierekening niet meer kunnen betalen.
In april van dit jaar waren er nog 600.000 gezinnen van energielevering afgesloten en naar verwachting zijn tegen het einde van dit jaar meer dan 1 miljoen huishoudens van energie afgesloten.

Onderzoek door de grote machtige Duitse consumenten organisaties toont aan dat er het komende jaar bijna twee miljoen consumenten van energielevering worden afgesloten omdat de prijzen vanaf 1 juli a.s. en 1 januari a.s. weer fors zullen stijgen als gevolg van allerlei subsidiemaatregelen voor zonne- en windenergie. De consumentenorganisaties eisen dan ook maatregelen van de Duitse regering om dit naderend menselijk drama te voorkomen.

Noodoplossingen

Politici worden inmiddels behoorlijk nerveus met de landelijke verkiezingen in 2013 in aantocht en verzinnen de gekste maatregelen om consumenten tegemoet te komen.

Een hoge SPD politicus heeft geëist dat de energiebedrijven verplicht worden de eerste 500 kilowattuur tegen zo laag mogelijke prijs of zelfs gratis aan te bieden aan consumenten met de laagste inkomens, maar groepen consumenten die net boven die inkomensgrens zitten hebben al via hun machtige consumentenorganisaties geëist dat ook zij worden gecompenseerd omdat bij de nieuwe prijsverhogingen ook zij de dupe zullen worden.

Daarnaast moet er een miljarden Euro’s kostend hulpprogramma komen waarmee consumenten in de gelegenheid worden gesteld om energie zuinige koelkasten te kunnen kopen.

Critici stellen dat de SPD met deze voorstellen de regering Merkel onder druk zet als voorwaarde om mee in te stemmen met voorstellen van Brussel.

Het invloedrijke Sozialverband VdK Hessen-Thüringen eist van de regering een landelijk sociaal energietarief. Meer en meer mensen in Duitsland kunnen al jaren hun energierekening niet meer betalen als gevolg van de onevenredige stijging van de prijzen voor energie. Zonder kortingen of andere hulpprogramma’s zullen er steeds meer mensen worden afgesloten. Daarom moeten de energiemaatschappijen bij wet verplicht worden om sociale energietarieven aan hun klanten in rekening te brengen.

Gratis elektriciteit?

De Vereniging van energieconsumenten dringt aan op een algemene vrijstelling van kosten voor de eerste 500 kilowatt uur aan elektriciteits verbruik per jaar per huishouden. De vrijstelling moet gelden voor alle burgers, zei de voorzitter, Aribert Peters.

De hoge prijs voor energie is er de oorzaak van dat ook alle prijzen voor de eerste levensbehoeften stijgen zodat de laagste inkomens dubbel zo hard worden getroffen.

Het is dus geen wonder dat politici in de aanloop naar verkiezingen paniekerig beginnen te worden en massaal noodoplossingen aan het bedenken zijn.
Echter, in plaats van voorstellen om de overheidsbemoeienis in de energiesector aan te pakken en te verminderen komen ze met noodoplossingen die in feite nog veel meer overheidsbemoeienis inhouden.

Duitse energiepolitiek onder vuur

Deze nieuwe Duitse energiepolitiek houdt samengevat in dat energiebedrijven door de politiek worden gedwongen de exorbitant geprijsde feed-in tarieven van inefficiënte en niet continu aangeboden zonne- en windenergie te kopen en aan de andere kant wil de politiek dat dezelfde energiemaatschappijen de stroom tegen een lagere prijs verkoopt of delen ervan zelfs gratis weggeeft.

Critici vragen zich dan ook terecht en bezorgd af hoe lang dat door kan gaan voor het hele energie prijssysteem instort.
Eerst nam de regering de energiesector over en nu zien we een beweging dat de regering uit is op de overname van de particuliere huishoudens. Als dit gebeurt, zeggen critici, dan zal Duitsland binnen tien jaar niet meer herkenbaar zijn.

Voor wie ons Dossier Windenergie volgt en dan met name het onderdeel De Duitse energie sector, is de huidige ontwikkeling geen verrassing.
Duitsland stoomt in sneltreinvaart af op een ‘Energie(w)ende’ die z’n weerga niet kent.
De duurzame energie hype heeft een nationale verarming tot gevolg die z’n weerga niet kent.
Het Duitse consumentenvertrouwen is gedaald tot het laagste niveau sinds decennia en ook het ondernemersvertrouwen in de Duitse industrie is naar een laagtepunt gezakt.
Duitse kiezers hebben al aangekondigd om volgend jaar met de landelijke verkiezingen rekening te houden met de politieke partijen die hen dit allemaal geflikt hebben.

Voeg daarbij het feit dat de perikelen rond de Euro ook z’n tol gaan eisen en het is duidelijk dat Duitsland zijn voortrekkersrol in de EU aan het verliezen is.
Het land moet tientallen miljarden Euro’s extra lenen om aan z’n verplichtingen jegens Brussel te kunnen voldoen. Het zal dan naar verwachting ook niet lang meer duren voordat de eerste afwaardering van banken gaan plaats vinden naar een lagere krediet status.

Hoe ligt de situatie nu in Nederland?

Ook in Nederland gaan de belastingen op energie weer omhoog, te beginnen op 1 juli a.s. Ook op 1 januari volgend jaar moeten de Nederlandse consumenten weer extra bloeden om windmolens te kunnen laten draaien. Dit gaat de Nederlandse energieverbruikers per maand in eerste instantie enkele tientjes extra kosten om in de loop van de komende jaren te stijgen tot wel € 50 extra per maand per huishouden.

Dat dit ten koste gaat van het koopgedrag is duidelijk.

Nederland is daarmee, net als Duitsland, op weg naar een nationale verarming.

En in Engeland?

Een overheidsorgaan dat toezicht moet houden op de financiering van grote staatsprojecten heeft vanmorgen de alarmbel geluid en gezegd dat zes grote energieprojecten, waaronder diverse grote windmolenparken, een groot financieel risico vormen voor de Staat.

Het overheidsorgaan dat vorig jaar op advies van Premier David Cameron werd opgericht, waarschuwt dat het twijfelachtig is dat Engeland een betrouwbare energievoorziening uit duurzaam opgewekte energie kan hebben, zoals zonne- en windenergie en zegt dat de energierekening voor de consumenten niet betaalbaar kan blijven onder de huidige energieplannen van de overheid.