De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-175 Duits graantekort door biobrandstofgewassen

Duits graantekort door biobrandstofgewassen

Woensdag 27 juni 2012

Biomassa, biomassa en nog eens biomassa.
De wereld schreeuwt om biomassa.

De redactie van deze website schreef drie jaar geleden al dat de grote vraag naar biomassa op den duur een groot tekort zou veroorzaken met stijgende prijzen voor biomassa èn voedingsproducten.
Voedingsproducten?
Jazeker, want de vraag naar biomassa zal zo groot worden dat de landbouwproductie voor voedingsmiddelen het slachtoffer zal worden.

Na Brazilië waar een dochteronderneming van Shell honderd duizenden hectares oerwoud kapt om er suikerriet te telen voor de productie van biobrandstof, en de VS, waar inmiddels meer dan  1 miljoen hectare maïs worden geteeld, eveneens voor de productie van biobrandstoffen, is nu Duitsland aan de beurt en merkt het land de gevolgen van de grote vraag naar biomassa.

De Duitse maisteelt voor de productie van biogas gaat ten koste van de graanproductie. Volgens de boerenorganisatie Deutscher Raiffeisenverband (DRV) vergroot het de Duitse afhankelijkheid van import.

De opkomst van de maisteelt voor de biogasproductie verdringt de graanproductie. Het gewas concurreert met het areaal voedselgewassen zoals graan. DRV verwacht 41,5 miljoen ton graan te oogsten dit seizoen. Dat is niet genoeg om de gemiddelde vraag van 41,8 miljoen ton te dekken. Duitsland is in de Europese Unie de op een na grootste graanproducent èn exporteur, na Frankrijk.

“Als gevolg van het politieke klimaat in Duitsland, offeren we de graanproductie op. We zullen het tekort moeten opvangen door graan in te voeren of vervangers van graan te gebruiken, zoals sojabonen”, zegt Henning Ehlers, directeur van DRV.

Graan, maïs en soja.

Het zijn stuk voor stuk de belangrijkste voedingsmiddelen voor meer dan de helft van de inwoners op aarde die dagelijks moeten knokken voor een leefbaar bestaan.
De prijzen van deze drie grondstoffen zijn dan ook de laatste jaren geëxplodeerd waardoor een normaal bord eten voor deze mensen schier onmogelijk is geworden.

En dit is nog maar het begin van deze biomassa gekte.