De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-176 Eerste geld komt voorzichtig los uit boedel Econcern

Eerste geld komt voorzichtig los uit boedel Econcern

Donderdag 28 juni 2012

De curatoren van het failliete groene energiebedrijf Econcern uit Utrecht verwachten in de tweede helft van dit jaar geld uit te keren aan preferente schuldeisers in de gevallen dat dit nu “mogelijk is”. Dat melden de curatoren in het meest recent uitgebrachte curatorenverslag van deze maand. Het gaat om uitkering van de preferente vorderingen op het omgevallen concern “voor zover die vorderingen definitief kunnen worden vastgesteld”. Daarmee lijkt voorzichtig het eerste geld los te gaan komen uit de boedel.

De claims zijn ingediend door bedrijven en personen die geld tegoed menen te hebben van Econcern wegens openstaande facturen en overeenkomsten. Preferente vorderingen zijn ingediend door schuldeisers van Econcern die als eerste in aanmerking komen voor uitbetaling uit de boedel. Alleen de Belastingdienst, het UWV en werknemers met achterstallig salaris kunnen aangemerkt worden als preferente schuldeisers. Concurrente schuldeisers, zoals leveranciers die nog geld tegoed menen te hebben, komen daarna aan bod.

De concurrente schuldeisers zullen langer geduld moeten hebben, schrijven de curatoren, want daar zit een “eerste uitdeling” er nog niet zomaar in. De curatoren melden namelijk dat het bedrag aan betwiste vorderingen, die dus nog niet erkend of afgewezen zijn, nu is opgelopen tot “ruim EUR 650 mln”, en het bedrag aan erkende concurrente vorderingen is ‘pas’ € 175 miljoen. De curatoren vinden het “niet opportuun” om bij de erkende vorderingen al over te gaan tot uitkering, omdat van de grootste bak met claims dus nog niet duidelijk is af deze ‘gegrond’ verklaard worden.

First Solar is met een claim van € 415 miljoen de grootste concurrente schuldeiser. Die Duitse dochter van een Amerikaanse zonnepanelenproducent stelt dat dit een terechte claim is wegens een overeenkomst die liep met de (ook omgevallen) Econcern-zonnedochter Ecostream Zwitserland. Ecostream zou contractueel hebben vastgelegd afnemer van First Solar te zijn, maar dat viel in het water.

Over de oorzaak van het faillissement van Econcern en de vraag of bestuurders verkeerd bestuur te verwijten valt, denken de curatoren eind 2012, of anders in het eerste kwartaal van 2013 te kunnen rapporteren.

Alle faillissementsverslagen van Econcern staan hier op deze website.