De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-177 Delta polst Den Haag om van EPZ-kolencentrale toch biomassacentrale te maken

Delta polst Den Haag om van EPZ-kolencentrale toch biomassacentrale te maken

Donderdag 28 juni 2012

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta voert in Den Haag “oriënterende gesprekken” bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en met verschillende Kamerleden over het plan om van de koleneenheid van EPZ in Vlissingen een 100% biomassacentrale te maken. Overheidssteun is voor Delta essentieel om de centrale om te kunnen bouwen.

De kolencentrale (426 MW) kan nu nog biomassa bijstoken met de Mep-regeling, maar die loopt in 2013 af. Mede daardoor verwachtte Delta (voor 70% aandeelhouder van EPZ) verlies te gaan draaien en de centrale te moeten sluiten. Door een personele reorganisatie hoopt het bedrijf de kolencentrale nog wat langer in bedrijf te kunnen houden.

Behalve naar een reorganisatie keek Delta eerder ook naar de mogelijkheid om de centrale volledig op biomassa te laten draaien. Technisch is dat mogelijk, de benodigde vergunningen hoeven geen probleem te zijn, en voldoende biomassa is ook beschikbaar, concludeerde EPZ na eigen onderzoek. Alleen: rendabel is het allemaal niet, en om die reden verdween het plan in de ijskast.

Maar nu er steeds meer tekenen zijn dat het behalen van de doelstelling voor 14% duurzame energie in 2020 voor Nederland nog een flinke kluif wordt én er nieuwe verkiezingen aankomen, probeert Delta in Den Haag toch weer wat mensen warm te krijgen voor het biomassaplan. “We voeren oriënterende gesprekken bij het ministerie van EL&I en we hebben kamerleden geïnformeerd over onze ideeën”, aldus Delta-woordvoerder Manon Ostendorf. Want alleen met overheidssteun kan het idee een haalbaar plan worden, zegt Ostendorf. “Als je de doelstellingen wilt bereiken, zul je bepaalde keuzes moeten maken en daar willen we over praten.”