De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-18 Bouw biomassacentrale Marum in de startblokken

Bouw biomassacentrale Marum in de startblokken

Donderdag 19 januari 2012

Woensdag 11 januari hebben Bio Forte Marum b.v. en de aannemers hun handtekening gezet voor de bouw van de biomassacentrale Marum. Medio februari gaat de eerste schop de grond in. De centrale komt vlakbij het openlucht zwembad en het verzorgingstehuis aan de Badweg te Marum.

De biomassacentrale in Marum wordt een voor Nederland uniek bouwwerk. Het is voor het eerst dat in Nederland op deze schaal biomassa wordt ingezet voor de verwarming van gebouwen en andere voorzieningen. Het gebouw bestaat uit een opslagkelder voor houtsnippers, een ketelruimte en een bovengrondse regelruimte. De houtsnippers komen uit zogenaamde houtsingels die veelvuldig voorkomen in het Westerkwartier. Hiermee direct bijgedragen aan de instandhouding van deze houtsingels.

Zwembad, sporthal en seniorenappartementen-complex zullen worden verwarmd door deze centrale.

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt dit type lokale, kleinschalige en duurzame warmtenetwerken vaker voor. De biomassacentrale in de gemeente Marum wordt naar Zwitsers/Oostenrijks voorbeeld gebouwd en gaat tevens voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden die gelden in deze landen. De houtketel is relatief klein gedimensioneerd, maar wordt bijgestaan door een forse warmtebuffer zodat ook pieken in de warmtevraag kunnen worden geleverd. De hele installatie inclusief warmteafgifte bij de afnemers kan op afstand worden gemonitord. Een bestaande gasketel wordt ingezet als backup-ketel, zodat de warmtelevering altijd is gegarandeerd.

De centrale kost ongeveer 1 miljoen euro en wordt gerealiseerd door bouwbedrijf Tadema, Tubro, installatiebedrijf Dijkhuizen en leidingleverancier Weijers Waalwijk. Een deel van het geld komt uit vanuit subsidie vanuit het Rijk en een Europese subsidie. Aan de Europese subsidie dragen ook de gemeente Leek, Marum, Grootegast en de provincie Groningen bij. De biomassacentrale verstookt straks ongeveer 1.800 m³ hout per jaar. In totaal bespaart de centrale ongeveer 220.000 m³ gas per jaar.