De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-181 RWE/Essent bouwt twee ‘superwindmolens’

RWE/Essent bouwt twee ‘superwindmolens’

Vrijdag 29 juni 2012

Energieconcern RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee ‘superwindmolens’, die tot de grootste in Nederland behoren. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.

De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland. Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is een zo’n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Zie ook:

Update maandag 12 november 2012

RWE neemt superwindmolens in gebruik

Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. Mèt helidek natuurlijk. Geld speelt immers geen rol als je miljarden subsidie krijgt

Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en ’s lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Het transport van het uitzonderlijk grote materieel is verzorgd door Wagenborg Nedlift.

De turbines kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien. „Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen”, aldus RWE/Essent. De wieken van de molens reiken tot een hoogte van 177 meter.

Het type ‘megaturbine’ dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor op zee. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in een door RWE gepland windpark op zee, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.