De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-182 Grote Amerikaanse PV fabrikant failliet

Grote Amerikaanse PV fabrikant failliet

Zaterdag 30 juni 2012

De reeks faillissementen bij grote PV fabrikanten zet zich onverminderd voort. Na de Duitse en Chinese faillissementen van de afgelopen twee maanden sloot afgelopen donderdag 28 juni 2012 de grote Amerikaanse dunne film PV fabrikant Abound Solar de poorten.

Het bedrijf slaagde er niet in een koper voor het in grote financiële problemen verkerende bedrijf te vinden.
Het faillissement is het ongelukkige, maar reële gevolg van de aanhoudende prijsdalingen voor kristalijn silicon (c-Si), de toegenomen concurrentie en de afnemende wereldwijde vraag naar zonnepanelen.
Abound Solar moest bovendien op de thuismarkt concurreren met First Solar, waar het ook al niet best mee gaat.
First Solar kondigde in april 2012 aan dat het z’n vestigingen in Duitsland sluit omdat ze zwaar verliesgevend zijn en niet hebben geïnvesteerd in nieuwe technieken omdat subsidies en leningen in Duitsland overmatig werden verstrekt. Zonder al te veel moeite stroomde het Duitse belastinggeld binnen wat een zekere mate van innovatie luiheid ontwikkelde.

Ondanks particuliere investeringen van meer dan $ 220 miljoen en een lening van $ 400 miljoen van het Amerikaanse ministerie van Energie, lukte het nog vrij jonge bedrijf Abound Solar niet om de technologie goed te ontwikkelen en commercieel gezien was Abound Solar ook al niet zo’n hoogvlieger in deze competitieve wereld van de zonnecellen.
Het lukte Abound Solar niet om de kosten omlaag te brengen zodat er van enig rendement op de investeringen geen sprake was.

Abound Solar Costs

Prijsdalingen
De prijzen van c-Si modules zijn in de loop van 2011 al met 50 procent gedaald en zullen naar verwachting tegen het einde van dit jaar verder dalen naar $ 0,76 per watt. (Tegenover $ 1,04 per watt in het vierde kwartaal van 2011).
In het huidige prijsklimaat moeten module fabrikanten goed gekapitaliseerd zijn om de shakeout te overleven.

Abound Solar stopte al in het eerste kwartaal van 2012 met de commerciële productie om een herstructurering van het bedrijf mogelijk te maken, probeerde intussen nog een nieuwe c-Si lijn met een hoger rendement te ontwikkelen, maar de aankondiging van het faillissement gaf aan dat de cash positie hopeloos was en het bedrijf niet agressief in de markt opereerde.

Gebrek aan innovatie door bakken vol met subsidies
Dit laatste zie je bij veel PV fabrikanten.
De vele miljarden Dollars en Euro’s subsidies en leningen die de afgelopen drie jaar in deze markt werden gepompt hebben een zekere mate van luiheid bij veel PV bedrijven veroorzaakt die nu niet bepaald noopte tot innovatie. Dit gebrek aan vernieuwing heeft ertoe geleid dat de afgelopen drie maanden acht zeer grote PV fabrikanten failliet zijn gegaan, onder meer in China, Duitsland en China.
Zie hierhier en hier.