De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-193 Financiering windmolenpark in Noordzee niet rond

Financiering windmolenpark in Noordzee niet rond

Dinsdag 10 juli 2012

Het energiebedrijf TAQA gaat niet in zee met projectontwikkelaar Typhoon Capital om groot aandeelhouder te worden in het windmolenpark in de ‘Duitse bocht’ in de Noordzee. “Wij zullen niet in dit project investeren”, laat het bedrijf dinsdag weten.

Ook volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is de deal voor het grootste windmolenpark in Nederland niet rond. “Wij wachten nog steeds op een bankengarantie van Typhoon Capital en dat proces loopt moeizaam”, meldt het ministerie.

Het project Gemini moet twee windmolenparken met 150 molens opleveren, waarmee anderhalf miljoen Nederlanders van stroom kunnen worden voorzien. EL&I subsidieert het project met 4,5 miljard euro als alle financiering rond is.

Dinsdagochtend meldde De Telegraaf dat de financiering al rond zou zijn. Eerder waren er ook al geldproblemen rond het project. Het Duitse bedrijf Bard dat het park zou gaan bouwen kwam in financiële moeilijkheden en droeg het project over aan Typhoon Capital.

Overigens heeft Taqa een niet al te beste reputatie. Daar weten de omwonenden van de gasopslag Bergermeer alles van.

Volgens wakkere krant van Nederland zou Taqa wel degelijk klaar staan om miljarden in het windpark te steken om zo een meerderheidsbelang te verwerven, wat leidde tot de klinkende kop: ‘Sjeiks investeren in stroom’. De ochtendkrant weet over Alliander te melden dat dit netwerkbedrijf in beeld is “om de kabel te trekken”. Alliander zou de aangewezen partij zijn, omdat transmissienetbeheerder Tennet in Nederland geen aansluitplicht heeft voor offshore wind en bovendien de handen vol heeft in Duitsland.

Een woordvoerder vanTyphoon zei daar over het volgende: “Van Oord heeft het contract gekregen waarbij de aansluiting van het windpark wordt gedaan. Het klopt niet dat een andere partij de aanleg zou verzorgen.” Echter, binnen het contract dat Van Oord heeft, bestaat wel de optie om nog klussen aan een uitvoerder uit te besteden -afhankelijk daarvan verdient Van Oord € 350 miljoen tot € 1 miljard aan het project, het aansluiten van het parken kost € 540 miljoen.