De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-194 Hoe nu verder met Typhoon na de (zoveelste) afgang gisteren?

Hoe nu verder met Typhoon na de (zoveelste) afgang gisteren?

Woensdag 11 juli 2012

Na de mooie verhalen gisteren over een Arabische suikeroom die wel even met miljarden over de brug zou komen om de beide Gemini windparken ten noorden van Schiermonnikoog te financieren, is het duidelijk: de tijd dringt voor Typhoon. Aan de horizon worden de eerste contouren van een faillissement zichtbaar.

Wat de redactie van deze website al meende en daar ook eerder over publiceerde, het zoveelste staaltje blufpoker van de directie van Typhoon. Nu weer een Arabische suikeroom.

Deze Arabische suikeroom, Taqa uit Abu Dhabi, ontkende later op de morgen in alle toonaarden dat het miljarden zou willen investeren in twee Gemini windparken van Typhoon.

Eerst even twee uitspraken uit een reeks van vele, van de directie van Typhoon, die tekenend zijn voor de opschepperige wijze waarmee het management van Typhoon zich meent te moeten manifesteren.

15-11-2010 - Typhoon: bedrijven in de rij voor deelname Bard-parken wegens politiek klimaat

De belangstelling bij Nederlandse bedrijven om deel te nemen in de twee windparken die het Duitse concern Bard gaat bouwen op de Noordzee is groot, zegt managing director Michael van der Heijden van Typhoon Offshore

26-04-2012 - Typhoon: twee kopers op ‘t oog voor Gemini (600 MW), geen energiebedrijven

“Tadaaa!” Managing director Michael van der Heijden van Typhoon Offshore springt op van zijn bureaustoel en steekt beide armen in de lucht. “Dit zou ik heel graag doen en dan vertellen met welke twee partijen we nu exclusieve gesprekken voeren.” Maar dat doet hij niet.

Als je ziet wat er na deze uitspraken allemaal is gebeurd dan kun je niet meer van domme pech spreken. We hebben hier te maken met een bedrijf dat kennelijk eerlijk zaken doen tot bijzaak heeft gemaakt en alleen uit is op rijk gevulde subsidiepotten die gevuld zijn met ons belastinggeld.

Neem de uitspraak van de directie van Typhoon over de bankgarantie die het bedrijf heeft afgesproken met het ministerie van EL&I als garantie voor het in aanmerking komen van een subsidie van € 4.4 miljard:

“We zijn niet van plan om een bankgarantie af te geven. De waarborg van € 40 miljoen was bij het verkrijgen van een miljardensubsidie als stok achter de deur afgesproken. We vinden het feit dat we al genoeg tijd en geld hebben besteed genoeg bewijs van toewijding.”

Het is tekenend voor de arrogante en eigenwijze houding van het management van Typhoon dat er op rekent dat de overheid aan de duurzame klimaatdoelstellingen in 2020 wil voldoen en om die reden Typhoon wel even zal matsen.

Even leek het er gisteren op dat er hoop was op een oplossing van de al meer dan een jaar durende zoektocht naar geld.

Met veel tamtam werd in een wakkere krant van Nederland vermeld dat een geldschieter uit Abu Dhabi zijn oliedollars richting Schiermonnikoog wilde laten waaien.

Al snel volgde de mededeling van het Arabische bedrijf dat het helemaal niet van plan is om in een Nederlands windpark van Typhoon te investeren.

Kortom, Typhoon is terug bij af en gaat nu aftellen richting het einde.

Het enige bedrijf dat tot nu toe in Typhoon heeft geïnvesteerd is afvalverwerker HVC uit Alkmaar. HVC wil tot maximaal € 75 miljoen investeren, maar uit het jaarverslag van 2011 blijkt dat het bedrijf  een belang van 10 procent in het windmolenproject Gemini heeft. Dat kostte HVC € 15 miljoen. Bovendien verstrekte HVC nog een lening van € 7.4 miljoen aan Typhoon.
HVC heeft veel gemeenten en provincies als opdrachtgever voor het ophalen van afval. HVC hoopte onder die klanten de benodigde miljarden te vinden om Typhoon te helpen, maar net zoals de Nederlandse banken zijn gemeenten en provincies huiverig om zoveel geld in een bodemloze put te gooien die beheert wordt door een management dat als enige trackrecord het faillissement van Econcern heeft.
Als HVC met deze soap zou stoppen wordt wellicht het ophalen van huisvuil bij particulieren en gemeenten wat goedkoper.

We zullen deze lachwekkende geschiedenis met aandacht blijven volgen.