De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-195 Het antwoord op de film Gasland

Het antwoord op de film Gasland

Woensdag 11 juli 2012

Wie aan schaliegas denkt, denkt onwillekeurig aan de film Gasland, waarin de New Yorkse filmmaker Josh Fox probeert de bevolking bang te maken door te zeggen dat schaliegas en het hydraulisch breken van schaliegesteente (fracken) niet gereglementeerd en zelfs gevaarlijk zijn.

Dit moet dan aannemelijk gemaakt worden door natuurlijk methaangas uit een waterkraan te laten branden. Dat dit methaangas al eeuwen op die plaats in het water zit en spontaan in riviertjes opborrelt wordt er natuurlijk niet bij verteld.

Het maakte een bezorgde moeder op het platteland van Pennsylvania, die bovenop het grootste schaliegasveld in de VS, het Marcellus Veld woont, angstig. Ze vroeg zich af of ze daar wel kon blijven wonen en wat de toekomst van haar gezin, haar gemeenschap en familie zou zijn.

Niet voor een kleintje vervaard ging ‘mom’ op onderzoek uit. Ze stapte in haar limo en ging het gesprek aan met milieu-activisten, wetenschappers en gewone mensen die ze tegenkwam.

Ze had maar één vraag: Please tell me the truth and nothing but the truth about shalegas.

Haar hele reis door zeven prachtige Amerikaanse Staten, van het uiterste noord oosten van de VS tot aan het uiterste zuiden en het midwesten aan toe zijn alle gesprekken gefilmd in HD kwaliteit. De film heet Truthland: Dispatches from the Real Gasland

De film duurt bijna 35 minuten en is het bekijken meer dan waard, vooral voor die mensen die hun hakken ten aanzien van schaliegas diep in het zand hebben gezet en zelfs niet vatbaar zijn voor een normale discussie. Dat is jammer want op termijn zal blijken dat schaliegas hoognodig is om in de EU onafhankelijk te worden van de traditionele olielanden en om de kosten voor energie nog enigszins in de hand te houden.

In de VS heeft de overheid dat goed begrepen. Van een zeer groot energie importerend land is de VS een zeer grote exporteur geworden dankzij het schaliegas. Bijkomend voordeel voor alle huishoudens: de prijzen voor energie zijn de afgelopen anderhalf jaar in sneltreinvaart omlaag gegaan.

Lees ook eens ons artikel Schaliegas fracken zonder water, zand en chemicaliën

Overigens is niemand in de film betaald om te praten. Het was spontaan en de waarheid omtrent schaliegas.