De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-2 Vergisting van droge biomassa kan in 2012 rekenen op fiscale stimulans

Vergisting van droge biomassa kan in 2012 rekenen op fiscale stimulans

Dinsdag 3 januari 2012

Vanaf dit jaar is een investering in vergistingsinstallaties voor droge biomassa fiscaal aftrekbaar. Dat blijkt uit de energielijst 2012 die Agentschap NL afgelopen vrijdag heeft gepubliceerd. Op deze lijst staan alle investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Volgens die regeling mogen ondernemers 41,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst.

Op de energielijst 2012, die jaarlijks geactualiseerd wordt, staan dit jaar in totaal 160 investeringen, waarvan er volgens Agentschap NL 12 nieuw zijn ten opzichte van vorig jaar. Net als in 2011 is in 2012 in totaal € 151 miljoen beschikbaar voor de fiscale aftrek.

Nieuwe technieken op de lijst zijn onder andere Led-belichtingssystemen voor podia of theaters, verbeteringen aan de energieprestaties van bestaande liften, laaghangende verwarmingssystemen voor bestaande pluimveestallen, buitenluchtkoeling van bestaande datacenters en bestaande serverruimten, gelijkstroomventilatoren, het opwekken van elektriciteit bij het afremmen van draaiende machine-onderdelen (rem-energie), systemen voor hergebruik van perslucht, en cryogene koelinstallaties (die werken koelmiddelen met lage temperaturen) voor vrachtwagens met CO2 als koelmiddel.

Behalve dat er nieuwe technieken op de lijst zijn verschenen, zijn een aantal bestaande technieken uitgebreid of juist ingeperkt. Bij een zonPV-systeem is met ingang van dit jaar bijvoorbeeld ook de investering in een “actief zonvolgsysteem”, waarbij panelen met de zon meedraaien, fiscaal aftrekbaar. Daar staat tegenover dat WKK-installaties voor tuinbouwbedrijven juist niet meer in alle gevallen voor de EIA in aanmerking komen.

Nieuw is verder dat er met ingang van dit jaar alleen nog digitaal aanvragen gedaan kunnen worden voor de EIA, dus niet meer schriftelijk. Overigens is er ook een “generieke EIA-aanvraag” mogelijk, waaronder dus in principe elke investering geschaard kan worden, mits aangetoond kan worden dat de investering tot een significante energiebesparing leidt.