De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-200 Nederland schenkt windmolens aan Saba en St. Eustatius

Nederland schenkt windmolens aan Saba en St. Eustatius

Vrijdag 13 juli 2012

Saba en Sint Eustatius krijgen ieder 3 windmolens om in een deel van hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Minister Maxime Verhagen heeft tijdens een werkbezoek aan Caribisch Nederland financiële steun toegezegd.

De windmolens kunnen een derde van de energie opwekken die de twee eilanden gebruiken. Nu zijn ze voor hun energie aangewezen op geïmporteerde dieselolie.

Windmolens op Bonaire

Windmolens op Bonaire. Klik op de foto voor een vergroting

Zware orkanen

Deze maand wordt bekeken waar de windmolens het best kunnen worden neergezet. Ze zijn van een speciaal model dat bestand is tegen de zware orkanen die het Caraïbisch gebied geregeld teisteren.

Op Saba en Sint Eustatius wonen in totaal ongeveer 6000 mensen. Samen met Bonaire zijn de eilanden sinds 2010 bijzondere gemeenten binnen Nederland.

Op Bonaire zorgen windmolens nu al voor een derde van de energie. Het energiebedrijf van het eiland, WEB, en de eigenaar van het windpark, Ecopower, hebben echter een zakelijk geschil dat de energievoorziening op termijn kan aantasten.

In afwachting van arbitrage tussen de bedrijven, sloot minister Verhagen op Bonaire een overeenkomst met het WEB en het bestuurscollege om het energiebedrijf financieel door te lichten en efficiënter te gaan managen.

Elektrische laadpaal

Minister Verhagen nam officieel de eerste elektrische laadpaal op Bonaire in gebruik. De palen worden met steun van EL&I geplaatst. Plaatselijke ondernemers gaan ze gebruiken voor het opladen van elektrische tuktuks en huurfietsen. De laadpalen zijn een impuls voor de uitbreiding van het elektrisch vervoer op het eiland.