De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-205 Nederland heeft niet genoeg hout voor duurzame energie

Nederland heeft niet genoeg hout voor duurzame energie

Vrijdag 20 juli 2012

Meer dan een jaar geleden waarschuwde deze website al voor een naderend tekort aan (afval)hout voor het opwekken van duurzame energie of het maken van biodiesel. Met name de plannen rond de Eemshaven om daar een grote biodieselfabriek te bouwen die per jaar meer dan 1 miljoen ton (afval)hout nodig heeft, zette ons aan het denken.
En nu is het dan zover.
Zonder na te denken worden links en rechts met honderden miljoenen subsidie biodiesel fabrieken uit de grond gestampt en moeten kolengestookte centrales hout gaan bijstoken waarvoor de nog eens duizenden Euro’s per uur bijstoken subsidie voor krijgen.
Het wordt een peperdure grap die weinigen zich realiseren en waarvoor de rekening straks bij de burgers komt te liggen.

Omdat veel biomassa naar Duitsland verdwijnt gaan Nederlandse tuinders die hun kassen met hout gestookte WKK’s  verwarmen weer over op aardgas omdat het hout te duur is geworden.

Hout is de verreweg de belangrijkste grondstof voor de productie van duurzame energie. Maar de geplande groei daarvan is zo groot, dat het hout op termijn niet meer is aan te slepen. De prijs van hout zal daarom fors stijgen.

De Europese lidstaten hebben om klimaatverandering tegen te gaan en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen, onderling afgesproken dat in 2020 gemiddeld 20 procent van de energieopwekking afkomstig moet zijn van duurzame bronnen. Voor Nederland geldt een norm van 14 procent.

Dit houdt in dat er grote vraag ontstaat naar zogenoemd energiehout, dat onder andere wordt opgestookt in verbrandingsovens. Voor Nederland wordt er in 2020 een jaarlijks tekort voorspeld van 20 miljoen kuub, maar dat tekort ontstaat feitelijk al in 2015. Nederland zal daarom moeilijk aan Europese afspraken kunnen voldoen. Import van hout is geen optie, omdat het transport over een groot aantal kilometers niet duurzaam is.

De zogenoemde houtige biomassa – vooral gesnipperd ‘afval’ van bomenkap – wordt op dit moment gebruikt in de ovens van afvalverbrandingsinstallaties, als bijproduct voor kolencentrales en voor hout gestookte warmtekrachtinstallaties in tuinbouwbedrijven. Vooral die laatste sector voelt nu al het tekort aan ‘betaalbare biomassa’, die ongeveer € 20 per ton kost. Duitse tuinders blijken vanwege een tekort in eigen land het Nederlandse snoeihout massaal op te kopen. De prijs stijgt daardoor zo snel, dat de Nederlandse tuinders overwegen weer op gas over te schakelen.

Misschien dat ‘Brussel’ eindelijk eens gaat inzien dat het zogenaamde ‘duurzame beleid’ net zo’n desastreuze mislukking wordt als de Energiewende in Duitsland.

Op 28 juli 2011 schreven we het volgende:

Nieuwe houtsnippercentrale Delfzijl gaat stroom leveren voor 120.000 huishoudens

De nieuw te bouwen energiecentrale van BioEnergieCentrale Delfzijl heeft een vermogen van 49 Megawatt en gaat stroom leveren aan 120.000 huishoudens.

Afvalhoutsnippers

De energie wordt geproduceerd uit gerecyclede afvalhoutsnippers. Ballast Nedam heeft een opdracht ontvangen voor de bouw van de energiecentrale, een contract van 48 miljoen euro. Het bedrijf bouwt de centrale in samenwerking met het Duitse Areva Renewables en het Finse Metso Power Oy.

Afvalverbranding

Medio 2013 wordt de centrale in gebruik genomen. In Nederland wordt momenteel ongeveer 90 megawatt aan hout gestookte energie geleverd door vier centrales, die meestal gekoppeld zijn aan afvalverbrandingsinstallaties. BioEnergieCentrale Delfzijl is een dochteronderneming van Eneco.

De redactie van Fibronot.nl heeft wat vragen

Waar komt in de toekomst al dat hout vandaan?
Gezien het feit dat er aan de lopende band biomassacentrales worden gebouwd die op afvalhout draaien moet worden gevreesd dat er op termijn schaarste ontstaat met de nodige prijsstijgingen tot gevolg.

Het nieuwe consortium rond BioMCN bijvoorbeeld, dat vergevordere plannen heeft voor de bouw van een biobrandstoffabriek in Delfzijl waar per jaar anderhalf miljoen ton afvalhout voor nodig is en deze nieuwe faciliteit van Eneco doet een enorme aanslag op het afvalhout in het noorden van Nederland.

We zien de tekorten en gigantische prijsstijgingen nu al optreden bij de co-producten die biomassavergisters bijmengen. De eerste biomassavergisters die vanwege de tekorten en hoge prijs van de co-producten niet economisch verantwoord meer kunnen draaien, gaan al dicht.
De redactie van Fibronot.nl vreest dat het niet lang zal duren voordat de eerste afvalhout biomassacentrales ook hun deuren gaan sluiten omdat het afvalhout schaars gaat worden en de prijs de pan uitrijst.

Essent en Delta hebben recent ook al de deuren van diverse centrales gesloten omdat de bedrijfsvoering zonder bergen overheidsgeld niet rendabel is. Volgt Eneco over enkele jaren met deze biodieselfabriek in Delfzijl?

Eventuele hout-tekorten moeten vervolgens uit het buitenland komen. In hoeverre is dat transport CO2 neutraal? We lezen namelijk alleen maar de CO2 besparing die de productie oplevert.