De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-207 Wettelijke procedures windmolenpark CURAÇAO in de wind geslagen

Wettelijke procedures windmolenpark CURAÇAO in de wind geslagen

Zondag  22 juli 2012

Met de plaatsing van vijf nieuwe mega windmolens in het natuurgebied van Playa Kanoa heeft de overheid de voorgeschreven wettelijke procedures van tafel geveegd. Dat vinden Amigu di Tera en Defensa Ambiental.

Premier Gerrit Schotte heeft vrijdagmiddag 20 juli bij windturbine 2 op Playa Kanoa symbolisch het startsein gegeven om de windparken van zowel Playa Kanoa als Tera Kòrá op te starten. De twee parken zullen 22 procent van de energiebehoefte van de gemeenschap leveren.

“Oorspronkelijk zouden de nieuwe windmolens geplaatst worden op plekken waar de afgedankte molens al hadden gestaan”, aldus Yvette Raveneau, Amigu di Tera. “Van de achttien oude plekken zouden er vijf worden gebruikt, de overige zouden zo veel mogelijk in de oude staat worden hersteld. Het betrokken bedrijf NuCapital maakte bekend dat zij zich zou houden aan milieuvoorschriften van de Wereldbank.”

Illegale puinstort oude windmolens

Illegale puinstort oude windmolens in de Plastic baai. Klik op de foto voor een vergroting

Illegale puinstort
NuCapital maakt er een rommeltje van, getuige de foto links waar de resten van de oude windmolens als illegaal afval op verschillende punten op het eiland worden gestort.

De illegale storting van zwaar bouwafval die dinsdag 19 juni bij de Curaçaose Plastic Baai, nabij San Pedro, werd gedaan is ondanks het bevel van de milieu-afdeling van de Servisio di Kontrol i Seguridat (SKS)  nog steeds niet opgeruimd. Het verantwoordelijke puinstortbedrijf heeft in plaats daarvan bijna een kilometer verderop nog eens 66 illegale stortingen gedaan.

Het gaat om grote betonstukken met zware bewapening afkomstig van de gesloopte windmolens bij Terá Kòrá. Het puin strekt zich uit over een afstand van ruim honderd meter. Dat is twee keer zoveel als de eerdere storting van 24 ladingen. De SKS is naar eigen zeggen aan handen en voeten gebonden omdat  volgens de dienst de wetgeving ontbreekt om direct te kunnen ingrijpen.

Illegale puinstort op de vlakte van Hato nabij San Pedro

Illegale puinstort op de vlakte van Hato nabij San Pedro. Klik op de foto voor een vergroting

Op de vlakte van Hato, nabij San Pedro zijn ongeveer 24 truckladingen van 10 ton per lading over een afstand van 50 meter in de natuur bij de  gestort.

Een getuige heeft eenzelfde vrachtauto verschillende malen heen en weer zien rijden en heeft het kenteken en de bedrijfsnaam van de truck genoteerd en doorgegeven aan de milieupolitie van SKS.

Het afval moet gezien de aard van het materiaal – grote betonstukken met zware bewapening – afkomstig zijn van de gesloopte windmolens bij Terá Kòrá. De truck die door de getuige is gezien is afkomstig van het bedrijf dat daar het bouw puin verwijdert.

De milieupolitie bevestigt de melding en heeft contact opgenomen met het betreffende bedrijf. Die heeft in een reactie laten weten de stenen te hebben gestort om een ‘dijk’ te creëren ten behoeve van de loslopende koeien op het terrein van San Pedro.

Getuigen zijn huiverig om bij de politie aangifte te doen en alle details te vertellen. Binnen 5 minuten na het doen van aangifte is bij de daders bekend wie aangifte heeft gedaan en binnen het uur volgen represailles.

De volgende keer dat er weer eens een Nederlandse politieke delegatie op Curaçao op bezoek is mogen ze hier best wel eens aandacht aan besteden.

Lees hier: Vorig jaar december startte de bouw.

Het windpark Tera Kòrá

Het windpark Terá Kòrá. Klik op de foto voor een vergroting

Bescherming
Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben in mei 2010 wel aan de overheid gevraagd om het conserveringsgebied Playa Kanoa strikter te beschermen en het betrokken bedrijf NuCapital te laten bijdragen aan het beheer van deze omgeving. “Hierop is nooit geantwoord. Intussen veranderde NuCapital haar plannen. De nieuwe windmolens zouden toch op andere nieuwe plekken van het conserveringsgebied worden geplaatst.”

Milieuvoorschriften
Dat betekent volgens Raveneau dat naast de achttien plekken van de vroegere windmolens nu vijf extra plekken aangetast worden. “Samen zijn dan 23 plekken aan de windmolens in het conserveringsgebied opgeofferd. Hiertegen maakten Amigu di Tera en Defensa Ambiental bezwaar. De sjieke milieuvoorschriften van de Wereldbank zeggen NuCapital opeens niets meer.”

Participatie
“Terwijl de regering bij herhaling hardop verklaart dicht bij de burgers te staan maakt zij reële participatie van de bevolking in zaken van ruimte en milieu, zoals vastgelegd in de wet, onmogelijk. Dit heeft zij nu uitgeprobeerd in het geval Playa Canoa”, vindt Raveneau. “De fraaie bewoordingen over natuur en milieu in het regeerakkoord blijken ook niet van betekenis. De natuurlijke omgeving opofferen om schone energie op te wekken lijkt erg veel op het tegen elkaar uitspelen van twee zaken die met de natuur te maken hebben alsof het niet anders kan.”

Brief
Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben dit jaar de regering gewezen op de onwettige aanpak van het Playa Kanoa project. “Ook deze brief, waarvan een afschrift naar de Staten en de gouverneur is uitgegaan, is nooit beantwoord.”

Productiecapaciteit
Beide  windmolenparken hebben in totaal 74 miljoen Amerikaanse dollars gekost. De totale productiecapaciteit zal maximaal 30 Megawatt zijn. Dit is ongeveer 20 procent van de totale productie van Aqualectra. NuCapital heeft de molenparken gebouwd en zal deze ook besturen en onderhouden.

Aanleg
Onder de naam NuCuraçao Windparken BV hebben de partners NuCapital en Aspiravi hun schouders gezet onder de aanleg en het beheer van de nieuwe parken met een totale capaciteit van 30MW. Onder anderen gouverneur Frits Goedgedrag, premier Schotte, vicevoorzitter Amerigo Thodé van de Staten, minister Charles Cooper, de consul-generaal van de Verenigde Staten, commissarissen van Aqualectra en de bankiers waren aanwezig bij de opening.

Windmolens
In plaats van de eerder al uit de omloop genomen 30 windmolens, zijn er nu twee nieuwe windparken opgezet met tien windturbines. Die zijn 80 meter hoog en hebben drie wieken met elk een lengte van 45 meter. Het civiele deel van het project is uitgevoerd door de lokale aannemer ABJL & Partners, terwijl de elektrische infrastructuur is geleverd door het lokale bedrijf MESC. De turbines zijn geleverd en geïnstalleerd door VESTAS Benelux.

Uitbreiding
Het gebruikelijke programma van toespraken werd aangevuld met muzikale, theatrale en acrobatische opvoeringen onder coördinatie van Art-Click, met Dennis Aalse als de bandleider en met medewerking van Danzarte en andere lokale artiesten. De rode draad door het programma was een reis naar de toekomst met schone energie. Ter plekke ondertekenden Aqualectra, NuCapital en Aspiravi in het bijzijn van premier Schotte een memorandum of understanding voor uitbreiding van de bestaande windparken en om nieuwe molens te plaatsen in de omgeving van Fuik.