De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-210 Franse regering wil discussie schaliegas heropenen, ban mogelijk opgeheven

Franse regering wil discussie schaliegas heropenen,  ban mogelijk opgeheven

Woensdag 25 juli 2012

Het succesverhaal van schaliegas in de VS heeft de nieuwe Franse regering verdeeld met als mogelijke uitkomst dat het land  het verbod op schalieboringen gaat opheffen.

“Het is geen verboden onderwerp,” zei de Franse minister van Industrie, Arnaud Montebourg op een bijeenkomst in Parijs. “We moeten de ontwikkelingen aanvaarden zoals ze zijn, er is op dit moment nog geen kabinetsstandpunt.”

Montebourg, die belast is met pogingen de hoge werkloosheid in de Franse industrie te keren,sprak op een conferentie die werd bijgewoond door topfunctionarissen van de grootste bedrijven in Frankrijk, waaronder energiebedrijf Total SA, die in de VS naar schaliegas en schalieolie boort en van wie anderhalf jaar geleden door de vorige regering de vergunning om naar schaliegas en –olie te boren was ingetrokken.

De opmerkingen van de minister van Industrie lijken in tegenspraak te zijn met de minister van Milieu en Energiezaken, Delphine Batho, die eerder deze week tegenover de Franse Senaat verklaarde dat het ingestelde verbod op het boren naar schaliegas en –olie niet wordt ingetrokken als gevolg van gezondheids- en ecologische risico’s.

Frankrijk was begin vorig jaar het eerste land ter wereld dat ‘fracken’ verbood. Na de passage van deze wet in het parlement, schortte de vorige regering de boorrechten van verschillende grote energiemaatschappijen op om in de omgeving van Parijs en in Zuid Frankrijk verkennende boringen te doen.

Volgens minister Batho zal de nieuwe regering het verbod handhaven, omdat de boortechniek met aanzienlijke risico’s en vervuiling gepaard gaat.

“Dat is haar mening,’ zei de minister van Industrie, Montebourg. In een interview in een grote landelijke dagblad zei hij dat “het debat zal plaatsvinden. De eventuele gevolgen voor het milieu moeten we bestuderen, meten en evalueren om ze te overwinnen. Het is een fundamentele democratische keuze voor ons land.”

Amerikaanse energiebedrijven leggen op dit moment enorme gasvoorraden aan. Gas dat wordt gewonnen met ‘fracken’. De schaliegaswinning in de VS heeft er inmiddels voor gezorgd dat de prijzen voor gas het afgelopen jaar met 38 procent zijn gedaald. Burgers en bedrijven, vooral de chemische industrie en auto-industrie, profiteren hiervan. De export van chemische producten is het laatste jaar flink gestegen. De autoverkopen zitten in de lift omdat de Amerikaan meer te besteden heeft vanwege zijn aanzienlijk gedaalde energienota.

Terwijl de Franse thuismarkt te maken heeft met duizenden ontslagen, vooral in de auto-industrie, koopt de grote Franse olie-dienstverlener Technip SA een groot energie en – chemicaliën concern in de VS om daar uit te breiden en te profiteren van de sterk groeiende petrochemische industrie.
De minister van Industrie had liever gezien dat Technip SA in Frankrijk had geïnvesteerd, maar met het huidige Franse beleid valt daar weinig te verdienen.

Banen scheppen

“In de VS zijn de afgelopen twee jaar 600.000 nieuwe banen bijgekomen vanwege de schaliegas boom,” zei het hoofd van de raffinage- en chemische producten bij Total SA, op de bijeenkomst.
“De petrochemische industrie in de VS heeft de bouw van vier grote chemische complexen aangekondigd ter waarde van  $ 20 miljard. Binnen vijf jaar zullen deze fabrieken hun petrochemische producten naar Europa exporteren tegen concurrerende prijzen,” zei de Total topman.

Total SA onderzoekt en produceert schaliegas in de VS via samenwerking met Chesapeake Energy Corp. Het Franse energiebedrijf had ook plannen om in thuisland Frankrijk en Polen naar schaliegas te gaan boren. Beide landen hebben het grootste potentieel winbare reserves van schaliegas, aldus het Internationale Energie Agentschap.

Terwijl Polen in hoog tempo de exploratie van schaliegas ter hand neemt om onafhankelijk van Russisch gas te worden, trapte de vorige Franse regering op de rem in aanloop naar de parlements- en presidentsverkiezingen.
Het verbod kwam nadat de Franse regering in 2010 een dozijn grote energiebedrijven toestemming had verleend om naar schaliegas te boren.

Schaliegas in Europa

Schaliegas in Europa. Klik op de afbeelding voor een vergroting

Vooral het Paris Basin heeft grote voorraden schaliegas en schalie olie. Volgens het energiebedrijf Toreador Resources zitten er in de regio rond Parijs ongeveer 100 miljard vaten olie, wat vergelijkbaar is met het grootste gas- en olieveld in de VS, het Bakken Shale Field in North Dakota.

Stuk voor stuk zijn de grote Franse energiebedrijven van mening dat schaliegas en schalie-olie mee zullen werken aan een industriële vernieuwing in Frankrijk en tienduizenden nieuwe banen zullen scheppen. Zij willen miljarden investeren als de Franse regering bereid is te onderhandelen over de mogelijkheden die schaliegas biedt. Investeringen die broodnodig zijn om de deplorabele staat van de Franse economie te helpen vernieuwen.
“We moeten vertrouwen hebben in het vermogen van de industrie van ons land om deze schaliegas en –olie velden te ontwikkelen en de strikte milieuregels te respecteren,” zei de topman van Total SA.

Veel Franse bedrijven die in de petrochemische industrie werkzaam zijn zien de Franse ban op schaliegas als een politiek besluit dat er even snel doorheen gedrukt werd in aanloop naar de afgelopen verkiezingen. Veel lokale politici vreesden namelijk dat ze niet zouden worden gekozen als ze voor schaliegas zouden zijn.

De nieuwe regering heeft nu beloofd dat er in september een nationaal debat zal zijn over energie, met inbegrip van schaliegas en schalie-olie, alsmede van de afhankelijkheid van kernenergie.

“We zijn nog ver verwijderd van een belangrijke wijziging van het beleid,” zei de voorzitter van de Franse branchevereniging voor de petrochemische industrie, “het enige dat we vragen is een dialoog met de regering, en die komt er nu.”