De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-212 TenneT geeft Siemens de schuld van vertragingen

TenneT geeft Siemens de schuld van vertragingen

Vrijdag 27  juli 2012

RWE geeft TenneT de schuld. TenneT geeft Siemens de schuld. Uiteindelijk draait het om schadeclaims van honderden miljoenen Euro’s, maar de onderlinge verhoudingen lijken behoorlijk verziekt.
Zoals bekend heeft TenneT in Duitsland grote problemen om de offshore windparken in de Noord- en Oostzee op het vasteland aan te sluiten. De Federale overheid wil de Duitse consument nu op laten draaien voor de extra kosten die gemaakt moeten worden om de offshore windparken aan te sluiten, want amper drie weken geleden, begin juli, kwamen de ministers van Milieu en Economische Zaken met een concept wetsontwerp waarin staat dat de netbeheerders eventuele bedragen voor schadevergoedingen maar moeten reserveren door de prijzen voor de consument te verhogen.
De uitbreiding van de offshore windparken in Duitsland maakt op dit moment een periode van grote onzekerheid door. Zie: RWE stopt groot windturbine project

Als de voorzitter van de Bundesnetzagentur, het Federaal Agentschap voor Netwerken, zich zorgen maakt over de financiële draagkracht van Tennet moet de situatie zeer ernstig zijn. Zie: TenneT Duitsland in financiële nood en TenneT exit Duitsland, tenzij…

De Duitse overheid onthield TenneT een certificering die het bedrijf nodig heeft om aan de EU regels te voldoen. De certificering bevestigt dat de netbeheerders onafhankelijk van de energiebedrijven opereren, maar dan moeten de netbeheerders aantonen dat ze technisch en financieel in een zodanige positie zitten dat ze in staat zijn werkzaamheden aan hun eigen netwerk uit te voeren.
De toezichthoudende instantie, de Bundesnetzagentur, heeft daarover zo zijn twijfels.

TenneT  heeft de problemen die het ondervindt in een dringende brief aan de Federale regering duidelijk gemaakt. Ook TenneT heeft evenals RWE vragen over de juridische structuur rondom de aansprakelijkheid bij de bouw van offshore windparken. Dit maakt het moeilijk om projecten te financieren.

RWE heeft nu twee projecten waar TenneT niet in staat is om op tijd de aansluiting naar het landelijk netwerk te verwezenlijken, het project Nordsee Ost bij Helgoland en Innogy Nordsee 1 bij het eiland Juist.
De algemeen directeur van de windmolentak van RWE zegt dat er volgens zijn eerste inschatting een vertraging is van bijna twee jaar en dat de kosten van die vertraging in de honderden miljoenen lopen. De directeur zegt dat hij de schade zal verhalen en hij hoopt er waarschijnlijk op dat de Federale overheid de netbeheerder aansprakelijk zal stellen. RWE zegt immers duidelijk dat TenneT verantwoordelijk is voor de vertragingen.

TenneT op zijn beurt geeft nu Siemens de schuld omdat het onderdelen niet op tijd levert.

Uiteindelijk draait dit elkaar de zwarte piet toespelen om geld, heel veel geld.
(Bron: Bild, Spiegel, Handelsblatt)