De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-213 Kenia zet vol in op geothermische energie

Kenia zet vol in op geothermische energie

Vrijdag 27 juli 2012

De Grote Rift Vallei in Kenia

De Grote Rift Vallei in Kenia (Klik op de foto voor een vergroting)

Kenia wil in 2019 meer dan 20 procent van de energie uit geothermie halen. Momenteel haalt het oost-Afrikaanse land 128 MW uit rotsformaties met een temperatuur van 345 graden Celsius in de Grote Riftvallei.
De Grote Riftvallei , ook wel Grote Slenk genoemd, is een breuklijn tussen twee tektonische en zeer actieve platen die langzaam uit elkaar drijven. De breuklijn ligt in Oost-Afrika en loopt dwars door Ethiopie en Kenia heen en zal op de duur de landen definitief van elkaar scheiden. De scheur is zo groot dat hij vanuit de ruimte te zien is.

Het potentiële vermogen van aardwarmte in Kenia bedraagt 3000 gigawatt.
Gezien het feit dat op dit moment ongeveer 11 procent van alle energie in Kenia geothermisch wordt opgewekt liggen de kansen voor het oprapen.

De huidige 128 megawatt is een druppel op een gloeiende plaat want voor de meeste gezinnen op het platteland blijft hout de voornaamste bron van energie. Minder dan 18 procent van de bevolking heeft toegang tot elektriciteit.

Maar Kenia gaat het nu groots aanpakken. Het land start deze maand met de bouw van een geothermische centrale, die met een capaciteit van 280 megawatt de grootste op het Afrikaanse continent wordt.

De geothermische centrale Olkaria II

De geothermische centrale Olkaria II in de Grote rift Vallei in Kenia. (Klik op de foto voor een vergroting)

De nieuwe centrale bij Olkaria wordt gebouwd door het staatsbedrijf Kenya Electricity Generating Company, en moet tegen 2014 operationeel zijn. De € 800 miljoen voor de bouw wordt onder andere  gefinancierd door de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank KfW.

Olkaria is een plaats in de Grote Rift Vallei waar al in 1956 begonnen werd met het toepassen van geothermische energie op kleine schaal. Het duurde pas tot 1981 voordat een 15 megawatt centrale operationeel werd. Financieringsproblemen zorgden voor grote vertraging, maar nu staan investeerders in de rij vanwege de veelbelovende techniek.

De geothermische centrale Olkaria III

De geothermische centrale Olkaria III in de Grote Rift Vallei in Kenia. (Klik op de foto voor een vergroting)

Op dit moment zijn er drie redelijk grote geothermische centrales in bedrijf, Olkaria I, van 45 MW, Olkaria  van 70 MW en Olkaria III van 13 MW. Daar wordt nu Olkaria IV met een vermogen van 280 MW aan toegevoegd.
Daarmee is Kenia een voorbeeld van een ontwikkelingsland dat voorop loopt met het toepassen van duurzame energie.

Behalve de inzet van geothermische energie bouwen verschillende buitenlandse ondernemingen enkele grote windmolenparken in Kenia.  Beide windparken, één van 150 MW en één van 300 MW  moeten in 2014 in bedrijf worden gesteld. Ze liggen ook in de Grote Rift Vallei in de buurt van het Turkana meer dat duizenden jaren  geleden in een scheur tussen de beide tectonische platen is ontstaan. Het waait er vanwege de structuur van het landschap vrijwel continu.

De elektriciteitssector in het Afrikaanse land is voor investeerders erg aantrekkelijk. Naar verwachting zal de vraag naar elektriciteit jaarlijks 13 procent stijgen de komende 5 jaar.