De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-215 Het zoveelste faillissement in de Duitse PV sector

Het zoveelste faillissement in de Duitse PV sector

Dinsdag 31 juli 2012

De SunStrom fabriek in Dresden

De SunStrom fabriek in Dresden

Het Duitse zonneconcern SunStrom heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank van Dresden. De 140 werknemers van het concern hebben de zekerheid gekregen dat het bedrijf open blijft tot september.
SunStrom biedt ‘zonne-oplossingen’ aan aan particulieren en grotere klanten. Het bedrijf zou een omzet draaien van om en nabij 25 miljoen dollar.

De curator heeft er vertrouwen in dat hij een investeerder kan vinden voor het bedrijf. ‘SunStrom is al 12 jaar actief in de sector en heeft de beste kennis in huis en excellente referenties”, zo verklaart hij.

Kennelijk hebben curatoren er een onbegrensd vertrouwen in om failliete PV bedrijven een doorstart te laten maken. De praktijk lijkt echter weerbarstiger dan menig curator denkt.

Zo dacht de curator van het in mei failliet gegane Sovello ook dat hij Chinezen de failliete boedel kon laten overnemen, maar daar stak de deelstaatregering van Saksen-Anhalt een stokje voor in de angst dat de Chinezen er met de techniek vandoor gaan en die in China verder zullen ontwikkelen.
De deelstaatregering weigert verder alle financiële hulp aan het failliete Sovello omdat, zo zegt de minister van Economische Zaken van Saksen-Anhalt, “Sovello geen duurzaam business concept kan laten zien.”

Het faillissement van SunStrom is het zoveelste in een reeks die zich openbaarde vanaf het moment nadat de Duitse regering de subsidie voor zonnestroom in april 2012 drastisch had verlaagd en deze subsidie per 2017 helemaal wil beëindigen.

Zie ook Groene revolutie in Duitsland is uitgegroeid tot een beschamend bloedbad

Handelsoorlog

Inmiddels waarschuwen Chinese PV fabrikanten de EU voor een handelsoorlog, nadat hun Europese concurrenten een antidumpingzaak hebben ingediend bij de Europese Commissie.

Dit verklaren 4 Chinese bedrijven, Yingli, Suntech, Trin Solar en Canadian Solar in een gezamenlijke verklaring. Canadian Solar heeft het hoofdkwartier in Canada, maar produceert de zonnepanelen in China.

De bedrijven vragen de Chinese overheid een Europese maatregelen voor te zijn en de dialoog te openen met de EU. “De Chinese industrie zal dodelijke getroffen worden als de EU de Verenigde Staten volgt.”

Chinese paneelexport

Meer dan 60 procent van de Chinese export van zonnepanelen, een markt ter waarde van 35,8 miljard dollar, gaat naar Europa. China voert zelf 7,5 miljard dollar aan materialen in vanuit Europa.

De paneelproducenten benadrukken verder dat China een grote afzetmarkt is voor Europese producten variërend van auto’s, vliegtuigen, machines en luxe goederen.

Dus de EU wordt onder druk gezet met een importverbod van deze goederen?