De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-216 Grote stoomstoring zoals in India kan ook in Nederland

Grote stoomstoring zoals in India kan ook in Nederland

Dinsdag 31 juli 2012

De stroomstoring die India vandaag heeft lamgelegd, is geen unicum in de wereld. Een grote stroomstoring kan overal voorkomen. „Ook in Nederland of in andere delen van Europa.” Dat zei hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis van de TU Delft dinsdag. „In 2003 was er nog een stroomstoring die heel Italië lamlegde.”

„In de elektriciteitsvoorziening wordt gedaan aan balanshandhaving. De opgewekte energie moet in balans zijn met de verbruikte energie. Bij overbelasting herstelt een elektriciteitscentrale zelf het evenwicht. Wanneer de stroom uitvalt, is verbruik namelijk niet meer mogelijk. Het gevolg daarvan is wel dat mensen in het donker zitten.”

In Europa wordt energie steeds vaker opgewekt met behulp van natuurlijke hulpbronnen, zoals zon en wind. „De levering is daarbij vrij onvoorspelbaar. Waait het niet, dan wordt er geen elektriciteit geproduceerd. Wat dat betreft zijn kolen- en kerncentrales veel betrouwbaarder. Je kan zelf regelen dat ze produceren wat je nodig hebt.”

In India wordt elektriciteit overwegend opgewekt met kolen- en waterkrachtcentrales. Veel kolencentrales zijn stilgelegd wegens achterstallig onderhoud. Bovendien verbruiken sterk bewoonde en geïndustrialiseerde gebieden erg veel elektriciteit waardoor er vaak overbelasting optreedt. De laatste tijd komt daar nogal wat zonne-energie bij waardoor het netwerk last krijgt van een onbalans.

In India zaten maandag 30 juli 300 miljoen mensen zonder stroom terwijl dat vandaag toenam naar meer dan 600 miljoen mensen.